Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
22. 11. 2016,
20.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

SPORTO konferenca marketing Vedran Vukušić

Torek, 22. 11. 2016, 20.30

6 let, 6 mesecev

Nekdanji hrvaški košarkar v marketinških vodah

Še pred kratkim specialist za trojke, zdaj za Snapchat

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
vedran vukusic | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V le dobrem letu se je Hrvat Vedran Vukušić iz poklicnega košarkarja prelevil v družabnika podjetja za športni marketing.

Košarkarska igrišča Balkana in tudi širše se ga dobro spomnijo. Igral je v Izraelu ter za zagrebški Cibono in Cedevito, v zadnji epizodi kariere tudi za domači Split. Krilni igralec Vedran Vukušić, ki ga je vselej odlikovala mehka roka, tudi z razdalje, pa je končno piko poklicni športni poti postavil pred tremi leti. Sedem operacij je bilo dovolj, si je dejal.

Ne spreglejte: Tri najtežje službe na Hrvaškem #intervju

Ne trener ne menedžer

Vedran Vukušić (levo) je igral na položaju krila in krilnega centra. Visok je 203 centimetre. | Foto: Vid Ponikvar Vedran Vukušić (levo) je igral na položaju krila in krilnega centra. Visok je 203 centimetre. Foto: Vid Ponikvar "Naveličal sem se poležavanja brez dela. Na LinkedInu sem našel starega prijatelja, nekdanjega novinarja, ki mi je predstavil projekt nove družbe za športni marketing," se spominja začetka svoje "druge" kariere pred približno dvema letoma: "Nisem želel biti trener, ker za to nimam živcev. Niti menedžer, ker si ne želim lagati vsem okrog sebe. Štirje smo se dogovorili za partnerstvo v podjetju in to je to."

Sodeluje(jo) z njegovim nekdanjim klubom Cedevito, hrvaškima judo in gimnastično zvezo, kampom nekdanjega Olimpijinega košarkarja Damjana Rudeža in drugimi strankami. Njegova skrb so nove ideje. Kaj bo glavno pri športnem marketingu prihodnosti?

"Analiza podatkov. Moraš vedeti, komu in kdaj dostavljaš sporočilo. Vsi so na mobilnikih, vsebino želijo videti hitro. Gre za hiter pretok informacij," ni dvomov za navijača Hajduka in Machester Uniteda, ki je skupaj s štirimi soavtorji napisal priročnik o Snapchatu.

Med Splitom in Zagrebom

"Treba se je pogovarjati s klubi, zvezami in jim razložiti, kako potekajo sponzorstva. Ne gre za to, da nekomu daš sto tisoč evrov in to je to. Treba je nekaj tudi vrniti. To je posel, ki ga delamo mi. Aktivacija sponzorstev. Mnogim starejšim ni jasna digitalna komunikacija. Pri mlajših funkcionarjih je to veliko bolj razvito," ugotavlja 34-letni Dalmatinec, ki je ves čas razpet med domačim Splitom in Zagrebom, kjer deluje podjetje Promo Overtime.

Samo z Milićem ne

Najboljša Vukušićeva sezona je bila 2010/11, ko se je s Cedevito zavihtel na tretje mesto v eurocupu s povprečjem 11 točk in treh skokov.

S slovenskih parketov pa se najbolj spomni enega izmed dvobojev Cibone z Olimpijo. Bilo je v sezoni 2008/09, ko je tekme regionalne lige še serijsko in ne izjemoma kot danes gostil Tivoli.

"Za Olimpijo je tedaj igral Marko Milić, s katerim se nikoli nisem rad meril. Vedeli smo, da mu met ne gre najbolje. Zato sem se odmikal od njega. Meter za metrom se je, obrnjen s hrbtom proti meni, vselej nekako zrinil pod koš. A tedaj smo se vrnili po visokem zaostanku in zmagali," se spominja Vukušić.
Ne spreglejte