Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
18. 10. 2017,
12.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Sašo Filipovski Banvit Gašper Vidmar Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Petrol Olimpija liga prvakov liga prvakov

Sreda, 18. 10. 2017, 12.44

6 let, 6 mesecev

Intervju

Sašo Filipovski: Led želimo prebiti proti Olimpiji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Sašo Filipovski | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Sašo Filipovski je drugo leto zapored na čelu Banvita, s katerim ima sklenjeno pogodbo do konca sezone. V tej ima vidno spremenjeno ekipo. Nosilci so odšli v evroligaške klube kakor tudi ligo NBA, kar se na začetku sezone pozna. Pred gostovanjem Petrol Olimpije v Ligi prvakov so še brez zmage. Led želijo prebiti prav proti slovenskemu moštvu. Slovenski strokovnjak je tudi letos namenil kapetansko vlogo Gašperju Vidmarju, prav tako se je dotaknil uspeha slovenske košarkarske reprezentance na EuroBasketu. "Prvenstvo za v učbenike," je jasen Filipovski in izpostavil navezo Goran Dragić, Luka Dončić.

Sašo Filipovski počaščen, a pravi, da še ni čas za selektorsko vlogo

Drugo leto zapored se boste v Fibini Ligi prvakov pomerili s slovenskim moštvom. V pretekli sezoni ste obakrat premagali Helios Suns, nato na koncu na zaključnem turnirju osvojili odlično drugo mesto. Zdaj bo pred vami stala Petrol Olimpija. Prvič že danes (tekma je ob 18.30 po slovenskem času, op. a.).
Gostovanje v Ljubljani bo dobrodošlo, da bom videl otroke. Sicer pa smo imeli slabši štart v sezono. Res je, da smo imeli tudi težak razpored, ker smo igrali s Fenerbahčejem in z Venezio ter izgubili po treh podaljških. Trenutno si želimo prebiti led z zmago. Osredotočeni smo nase, da odigramo najbolje, kar lahko. Olimpija ima ekipo, ki igra hitro, poletno, z veliko individualnih vložkov 1 na 1. Prav tako se poslužuje pick'n'rolla. Spoštujemo jo in vemo, da bomo morali odigrati dobro v obrambi. Paziti bomo morali na njen napadalni skok in zaustaviti protinapade. V napadu bomo morali iskati tiste položaje, iz katerih imamo prednost.

V tej sezoni ima spremenjeno zasedbo, saj je kar nekaj igralcev po dobri sezoni odšlo v evroligo, Korkmaz pa celo v ligo NBA. | Foto: Grega Valančič/Sportida V tej sezoni ima spremenjeno zasedbo, saj je kar nekaj igralcev po dobri sezoni odšlo v evroligo, Korkmaz pa celo v ligo NBA. Foto: Grega Valančič/Sportida Ali vam bo poškodba Olimpijinega organizatorja igre Talora Battla kaj olajšala delo?
Poškodba je lahko vedno motiv za druge, da se dokažejo. Da dobijo priložnost. Osredotočeni smo nase. Enostavno želimo prebiti led in prebiti ga želimo proti Olimpiji. Na prejšnji tekmo nam ni uspelo. Pričakujem, da bomo danes odigrali bolje.

V ekipi imate kar nekaj novih obrazov. Med drugimi je odšel tudi prvi strelec Jordan Theodore, ki je okrepil evroligaški Milano …
Izgubil smo kar nekaj nosilev. Poleg Jordana je odšel tudi Orelik. Oba sta bila naša vlečna konja. Imamo novo ekipo, nove igralce, ki še niso igrali s takšnimi pričakovanji. Igrali so v klubih, v katerih se niso borili za visoka mesta. A imajo potencial. Ta potencial želimo v njih prebuditi, da bodo odigrali na višji ravni.

Kakšne so ambicije kluba?
Kar se tiče turških igralcev, smo lani promovirali Furkana Korkmaz, ki je šel v NBA. Tu smo izgubili nosilca, ki nam je zagotavljal veliko točk. Izreden strelec je. Te vrzeli nismo mogli zapolniti z drugim igralcem. Po proračunu smo v zadnjem delu turške lige. Ta je zelo močna. Prišli so tudi nekateri, ki imajo višje proračune. Kljub temu imamo mlado ekipo, ki ima kar nekaj potenciala. Velikega pritiska nimamo, ker se zavedamo, da je proračun nižji. Nosilci so zapustili klub in igrajo v NBA ali evroligi.

Gašper Vidmar je zelo cenjen v Turčiji, v Bandirmi pa še toliko bolj. | Foto: Vid Ponikvar Gašper Vidmar je zelo cenjen v Turčiji, v Bandirmi pa še toliko bolj. Foto: Vid Ponikvar Kaj to pomeni za vas, ker imate slabši kader kot lani?
Ambicije so prisotne. Lansko sezono nam je uspelo narediti čudež. V tej sezoni si želim, da dosežemo čim več. Moramo biti realni. Pričakovanja moramo imeti v skladu z možnostmi. Osredotočeni smo, da gremo korak za korakom, tekmo za tekmo. Na vsaki gremo na zmago. Veliko se osredotočamo nase, da bi rasli in napredovali.

Za koliko časa ste še vezani na Banvit?
Pogodbo imam še za to leto. Kaj bo potem, bomo videli.

Gašper Vidmar je še vedno kapetan?
Zadržal je kapetanski trak. Gašper je v Turčiji izredno spoštovan, tu v Bandirmi pa še toliko bolj.

"Kar sta Dragić in Dončić ter ostali reprezentanti naredili, je za v učbenike." | Foto: Vid Ponikvar "Kar sta Dragić in Dončić ter ostali reprezentanti naredili, je za v učbenike." Foto: Vid Ponikvar Ali vam je pokazal zlato medaljo, ki jo je osvojil na evropskem prvenstvu?
Ni je vzel s seboj v Turčijo. Doma jo ima v Sloveniji. Pričakali smo ga s torto, se slikali in čestitali. Slovenija je naredila izjemen uspeh. Veseli smo, da je bil iz naše ekipe igralec, ki je prispeval k uspehu reprezentance. Gašper je kljub težki in naporni sezoni, tudi telo ni več mlado, naredil ogromno. Zaradi tega iskrene čestitke, da je odigral in dal vse od sebe ter pomagal ekipi. Klub je ponosen nanj in na njegov uspeh.

Kako ste sami spremljali slovensko reprezentanco?
Seveda sem jo. Včasih smo imeli ravno pripravljalne tekme, zato si vseh obračunov v živo nisem mogel ogledati. Sicer pa je bilo to prvenstvo za v učbenike. Brez poraza, prava kemija … To bi lahko bilo napisano v učbenikih, kako delujejo skupine, kako se delijo vloge, kako je ekipa vrhunsko vodena. Vsem, ki delamo v košarki, nam je letošnja Slovenija za vzgled. Čudežni so mogoči, če se dobro sodeluje in je pozitivna energija. Fantje so sodelovali in imeli vloge razdeljene. Trener je imel vse načrtovano in pripravljeno. V užitek je bilo gledati in analizirati ter se hkrati učiti, kar sta Dragić in Dončić ter celotna reprezentanca prikazali. Pripravili so material za vse tiste, ki želijo uspeti.

Ne spreglejte