Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
25. 10. 2014,
8.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Helios Suns Matic Rebec Gerald Martens

Sobota, 25. 10. 2014, 8.55

8 let

Pri Helios Suns od Matica Rebca ne pričakujejo le dobrih iger …

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Smernice Helios Suns so šle pred to sezono v drugo smer, kot smo bili vajeni v preteklosti. Trener Gregor Hafnar poudarja, da njegova mlada ekipa, v katero verjame, potrebuje čas.

Finančne težave so pripeljale do tega, da se je novi lastnik Heliosa korenito vpletel v ustroj domžalskega košarkarskega kluba, saj je dal vedeti, da ob slabi lokalni podpori barvarsko podjetje ne bo več veliko vlagalo v klub.

Avstrijec Gerald Martens se je odločil tudi za pristop, ki so ga vajeni v avstrijskem in nemškem košarkarskem prvenstvu, v katerih je veliko Američanov. Sicer so tam bolj kakovostni, a je način podoben. Ker je toliko novih obrazov, košarkarji onkraj Atlantika pa še ne poznajo evropske košarke, je jasno, da bodo imeli Domžalčani kar nekaj preglavic v slovenskem prostoru.

Po zmagi v prvem krogu proti novincu Šenčurju so včeraj naleteli na uigrani Tajfun in morali priznati premoč z 68:74. "Tajfun je povsem zasluženo zmagal, saj je bil boljši nasprotnik od prve do zadnje minute srečanja. Začeli smo medlo v obrambi, ki bi morala biti naš zaščitni znak. Vso tekmo smo čakali, da se prebudimo. S consko obrambo smo se v drugem polčasu približali, na koncu pa nam je za presenečenje zmanjkala kakšna minuta. Če bi na tej tekmi zmagali, bi bilo to popolnoma nezasluženo. Videlo se je, da smo neuigrani in da v gosteh igramo nekoliko neodločno. A tekme se ne igrajo le doma, zato bo treba v prihodnje karakter pokazati tudi zunaj domače dvorane," je po tekmi razlagal 37-letni trener Helios Suns Gregor Hafnar.

V svojih vrstah ima številne novince v prvi ligi, tudi zanj pa je novost, da je na čelu slovenskega prvoligaša, a mu to ne povzroča nobenih preglavic – v smehu pravi, da mu le košarkarji včasih povzročajo sive lase: "Zame je vodenje kluba v prvi ligi res nekaj novega, a sem v življenju odigral toliko tekem, da to zame sploh ni težava. Tudi sam se učim iz dneva v dan in iz tekme v tekmo. Imam mlade igralce, tudi sam sem mlad, ne glede na to, da sem že siv (smeh, op. p.)."

"Vse je odvisno od Matica Rebca"

Kdo bo najboljši posameznik v domžalskih vrstah, je bilo jasno že poleti, ko se je vlekla saga o Maticu Rebcu. Z eno nogo je bil že pri Unionu Olimpiji, kamor ga je tudi vleklo, a se je nato Martens odločil, da ga bo zdržal in mu ponudil takšne finančne pogoje, kot bi jih dobil v Ljubljani. Ali bo to njegova sezona? "Vse je odvisno od njega," odgovarja Hafnar in dodaja: "On je naš prvi igralec po kakovosti in minutaži. Je reprezentant. Dali mu bomo priložnost, da se dokaže. Dejal sem mu, da od njega pričakujemo, da se dokaže kot vodja – ne samo s koši in podajami, ampak tudi z odnosi na treningih in na parketu. Pripravljen je ne glede na leta."

Si pa Hafnar želi, da bi zrasla tudi vrednost celotne ekipe: "Naše moštvo ima velik potencial, vendar morajo fantje spoznati, katere vloge imajo, in se začutiti. Če igramo obrambo, ni težav, a moramo zdržati 40 minut."

V ekipi so tudi štirje ameriški košarkarji, ki se še niso vpeljali v evropskih košarkarski sistem. Hafnar pravi, da potrebujejo čas: "Od dva do trije so se že malce navadili. Delajo še korake in se včasih izgubijo … Vsak dan se trudimo za to, da se bodo čim prej vpeljali."

Želja lastnikov Heliosa je, da bi se klub uvrstil v regionalno ligo ABA, v katero so Helios Suns skušali vstopiti že letos, a naj ne bi hoteli plačati 150 tisoč evrov za wild card, česar vodstvo regionalnega tekmovanja ni sprejelo.

"Moj cilj je, da gremo lepo počasi iz tekme v tekmo. Na vsaki želimo zmagati. Delamo si kratkoročne cilje. Rad bi, da zrastemo in se spoznamo. Vidi se, da nam to še manjka," je o ciljih še povedal nekdanji odlični košarkar.

Ne spreglejte