Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
11. 9. 2016,
8.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

EuroBasket 2017 kvalifikacije Jaka Klobučar Klemen Prepelič Kosovo Slovenija

Nedelja, 11. 9. 2016, 8.38

6 let, 6 mesecev

Klemen Prepelič v svojem filmu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca tudi po četrti kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu 2017 ostaja neporažena. Kosovo je Slovence v prvem polčasu dodobra namučilo, v drugem delu pa so po zaslugi Klemna Prepeliča in njegovih 27 točk v bučni dvorani v Mitrovici našli pravi odgovor ter zmagali z 91:81. Z novim uspehom so le še korak oddaljeni od naslednjega EuroBasketa.

Na gostovanju na Kosovu je slovenska košarkarska reprezentanca odigrala brez obeh bratov Dragić. Zoran je po dvoboju z Ukrajino predčasno zapustil tabor in se odpravil k novemu delodajalcu v Milano, selektor Igor Kokoškov pa je kapetanu Goranu namenil počitek, saj bosta za končni razplet v kvalifikacijski skupini za Slovenijo pomembnejši sredina tekma proti Bolgariji v Stožicah in sobotna z Ukrajino.

Sprva je bilo v bučni dvorani v Mitrovici videti, da bodo naši košarkarji hitro pobegnili gostiteljem, potem ko so povedli s 7:0. A so nato vajeti v svoje roke prevzeli košarkarji Kosova, ki so vodili že za osem (25:17).

Kako na EuroBasket 2017?

Slovenija po 12 letih znova igra v kvalifikacijah za veliko tekmovanje. V boju za nastop na EP 2017 bo odigrala šest tekem, na evropsko prvenstvo pa se bodo ob prvouvrščeni reprezentanci iz vsake skupine uvrstile še štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.

V slovenski vrsti so v obrambnih nalogah igrali premehko, da bi zaustavili tekmeca, ki je bil v prvem polčasu – dobil ga je z 41:38 – zelo razpoložen za igro. Zlasti pri metu z razdalje je bil natančen. Slovenijo je v ključnih trenutkih reševal Klemen Prepelič.

"Brata Dragića sta vsaj 50 odstotkov te ekipe"

Gašper Vidmar je dobro odigral na gostovanju na Kosovu. 20 točkam je dodal še devet skokov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Gašper Vidmar je dobro odigral na gostovanju na Kosovu. 20 točkam je dodal še devet skokov. Foto: Grega Valančič/Sportida Rešetal je kosovsko obrambo, zadel pet od devetih trojk in za zmago z 91:81 prispeval 27 točk. Njegov statistični indeks je ob devetih skokih in treh podajah znašal 33. Bilo je videti, da je v svojem filmu in v njem osrednji junak. Drugi najbolj učinkovit v naši izbrani vrsti je bil z 20 točkami in devetimi skoki center Gašper Vidmar, medtem ko je Slovencem največ preglavic povzročal naturalizirani košarkar v vrstah Kosova. Američan Justin Doellman se je lahko pohvalil s 30 točkami.

"Verjetno so mnogi pred TV-ekrani mislili, da bo to najlažja zmaga v kvalifikacijah. A bili smo brez dveh najboljših igralcev, bratov Dragić, ki sta vsaj 50 odstotkov ali več te ekipe. Kosovo je daleč od slabe ekipe. Doellmanu je eden najboljših krilnih centrov v Evropi. Nismo ga znali zaustaviti. Edina slaba točka Kosova je kratka klop. Dokler so imeli domači energijo in moč, je bila tekma izenačena. Nato je v igro prišel Matic Rebec, ki je njihove organizatorje igre napadel in jim preprečil organizacijo napadov. Gre za majhen detajl, a zelo pomemben na takih tekmah. Zadovoljni smo, da smo zabeležili novo zmago, da imamo 4-0 in lahko sproščeno razmišljamo o naslednjem tekmecu," je po zmagi povedal Prepelič.

Slovenski košarkarji so se prebudili v tretji četrtini, ki so jo dobili s 30:21, v zadnji pa imeli pri 83:65 najvišji naskok. Takrat je žogo skozi obroč zabil Vidmar in jasno je bilo, da bo Slovenija vknjižila četrto zmago.

"V ospredje smo stopili tisti, ki prej nismo bili v tej vlogi"

Jaka Klobučar je bil ob odsotnosti Gorana Dragića prvi organizator slovenske igre. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jaka Klobučar je bil ob odsotnosti Gorana Dragića prvi organizator slovenske igre. Foto: Grega Valančič/Sportida "Tekma je bila takšna, kot smo pričakovali. Košarkarji Kosova so doma povsem druga ekipa. Igrajo veliko bolj agresivno, sproščeno v napadu in to so v prvem polčasu zelo dobro počeli. Hkrati smo mi v prvem delu zgrešili veliko neoviranih metov. Na srečo smo v drugem polčasu vendarle prikazali igro, ki nas krasi v teh kvalifikacijah, se zanesljivo odlepili in na koncu tekmo prepričljivo dobili. Zagotovo se nam je poznala odsotnost bratov Dragić, ki sta vlečna konja te ekipe. A v ospredje smo stopili tisti, ki prej nismo bili v tej vlogi, in mislim, da smo nalogo dobro opravili," je dejal Jaka Klobučar, ki je bil s 13 točkami, petimi skoki in tremi podajami razpoložen za igro. 

Slovenija v skupini E tako še naprej ostaja neporažena in že sredina zmaga proti Bolgariji – krog pred koncem – bi verjetno pomenila uvrstitev na evropsko prvenstvo, saj ob najboljših ekipah iz vsake skupine na EuroBasket 2017 potujejo tudi štiri najboljše reprezentance iz sedmih kvalifikacijskih skupin. 

Ne spreglejte