Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 4. 2016,
13.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

KZS Fiba FibaEurope Šarunas Jasikevičius Jordi Bertomeu

Četrtek, 21. 4. 2016, 13.32

6 let, 7 mesecev

Ostre besede nekdanjega košarkarja Olimpije proti Fibi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

V Evropi zaradi sankcij FIBAEurope vlada napeto ozračje, ki iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti. Nekateri klubi so pripravljeni igrati v Eurocupu ne glede na morebitne suspenze o nenastopanju v nacionalnih prvenstvih. Nekdanji košarkar Olimpije Šarunas Jasikevičius ni varčeval z besedami.

Zakaj je v Evropi zavladala košarkarska napetost?

- FibaEurope je z EuroBasketa 2017 kaznovala tiste nacionalne zveze, katerih klubi oziroma lige so podpisali pogodbo za igranje v Eurocupu (drugorazredno tekmovanje, op. p.).

- Fiba je pripravljena kaznovati tudi reprezentance, ki bodo poleti igrale dodatne kvalifikacije za olimpijske igre, kakor tudi Španijo in Litvo, ki že imata zagotovljeni mesti v Riu, saj sta na lanskem evropskem prvenstvu osvojili prvo oziroma drugo mesto.

- FibaEurope je prav tako zabičala, da je desetletna pogodba o igranju v elitni evroligi predolgo obdobje in skrajšala možnost nastopanja v tem tekmovanju za vsega tri leta.

- FibaEurope bi rada prevzela nadzor nad klubskim dogajanjem v Evropi in je ustanovila novo tekmovanje, ki sliši na ime liga prvakov, v kateri pa ni velikih imen evropske klubske košarke.

 

V petek bo imela Fiba skupščino, na njej pa bodo zagotovo namenili veliko časa za odgovore na pisma, ki so jih do 20. aprila morale poslati kaznovane zveze.

 

 

Nekatere zveze so se medtem že ustrašile in napovedale suspenz klubom, ki bodo zaigrali v Eurocupu. Odgovor na evropsko krovno košarkarsko organizacijo so poslali tudi s Košarkarske zveze Slovenije, ki je bila prav tako suspendirana, čeprav ni pravne podlage za to dejanje. Na našem območju je jabolko spora regionalna liga ABA, ki je podpisala pogodbo z organizacijo ECA (pod njenim okriljem sta evroliga in Eurocup).

 

Kot je dejal predsednik KZS Matej Erjavec, za zdaj ne vidi potrebe, da bi suspendirali klube, ki bodo igrali v ligi ABA oziroma Eurocupu, v katerem bi rada nastopala Union Olimpija. To tekmovanje je namreč priznano s strani Fibe, zato (še) ni razloga za takšen korak.

 

Jasikevičius: Igrati pod okriljem Fibe bi pomenilo, da se vračamo 20 let nazaj

Zanj pa so se odločili v Litvi, ki je iz državnega prvenstva suspendirala Lietuvos Rytas, vendar se v klubu na to ne ozirajo in si še naprej želijo igrati v Eurocupu. Tudi pri beograjskem Partizanu so dali jasno vedeti, da bodo igrali v Eurocupu, ne glede na to, da so s srbske košarkarske zveze zaukazali, da bodo tiste ekipe, ki bodo nastopile v tem tekmovanju, kaznovale s prepovedjo igranja v državnem prvenstvu.

 

Vsi bi radi imeli košarkarsko žogo na svoji strani ... | Foto: Vsi bi radi imeli košarkarsko žogo na svoji strani ...

 

"Partizan je pripravljen igrati v Eurocupu, če bo dobil posebno vabilo, četudi bo zveza pritiskala s suspenzom. Fiba nima legalnih kriterijev za izsiljevanje klubov in grožnje s suspenzi," pravi športni direktor Partizana Dragan Todorić.

 

Zelo oster do reakcij Fibe pa je bil nekdanji košarkar Olimpije Šarunas Jasikevičius, ki je zdaj trener Žalgirisa. Za 15min.lt je povedal: "Fiba je imela vrsto let priložnost, da bi razvila tekmovanja na najvišjo raven, vendar jih je zadržala na nizki. S prihodom evrolige so se stvari začele izboljševati. Kako lahko Fiba govori o športnih načelih, če pa prodaja wild carde na neumen način. Če bi pa igrali pod okriljem Fibe, bi pa pomenilo, da se vračamo 20 let nazaj."

 

"Reakcija Fibe je brutalna"

 

V intervjuju za italijansko Il Corriere della Sera pa se je oglasil tudi prvi mož evrolige Jordi Bertomeu, ki je razumljivo ogorčen: "Reakcija Fibe je brutalna. Nenehno govorijo o meritokraciji, kako pa naj gredo potem v Španijo in Litvo, ki sta si vstopnici za olimpijske igre zagotovili na parketu, in jim rečejo, da zdaj ne morejo v Rio. To je noro."

 

Prvi mož evrolige Jordi Bertomeu je prav tako zgrožen. | Foto: Prvi mož evrolige Jordi Bertomeu je prav tako zgrožen.

 

Bertomeau je prav tako spregovoril o predsedniku italijanske košarkarske zveze Gianniju Petrucciju, ki se je skupaj z drugimi člani zveze odločil, da kaznuje tiste klube, ki bodo zaigrali v Eurocupu: "Če bi bil jaz Gianni Petrucci, bi rekel Fibi naslednje: 'Bi radi prestavili kvalifikacijski turnir za olimpijske igre iz Torina? Prav, tožil vas bom'. Za zdaj pa se le govori o odločitvah klubov, ki so se odločili igrati v Eurocupu. Stoodstotno sem prepričan, da bo sodišče dejalo, da imamo prav in da se Fiba ne more obnašati na ta način. Fiba mora razumeti, da ubijanje klubov ni rešitev in da je to le priznanje frustracije."

Ne spreglejte