Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2017,
13.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Natisni članek

Zmago Sagadin Matevž Zupančič Tomaž Berločnik Jože Mermal Union Olimpija

Četrtek, 25. 5. 2017, 13.15

6 let, 6 mesecev

Kakšna bo prihodnost Union/Petrol Olimpije

Olimpija z novim predsednikom in evroligaškimi ambicijami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik si je zmagoslavje košarkarjev Uniona Olimpije v Tivoliju ogledal "le" kot dozdajšnji pokrovitelj in ob tem pred mikrofoni molčal. Medtem pa je koordinator pokroviteljev Jože Mermal potrdil: To bo novi predsednik "zmajev".

Union Olimpija je danes prvak. Jutri pa ... | Foto: Sportida Union Olimpija je danes prvak. Jutri pa ... Foto: Sportida

Simbolika sredine četrte tekme finalne serije državnega prvenstva, na kateri je Union Olimpija tretjič ugnala Rogaško in si priigrala šestnajsti naslov prvaka, prvega po letu 2009, je bila zelo močna. Ravno v trenutku, ko so "zmaji" na začetku drugega polčasa dobili krila, je v dvorano Tivoli v družbi predsednika uprave BTC in tudi prvega moža sveta pokroviteljev Olimpije Jožeta Mermala vkorakal predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik. Svoja sedeža sta našla ob ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću, ki se je prav tako aktivneje vključil v ljubljansko košarkarsko dogajanje.

Berločnik, ki naj bi s Petrolom povečal sponzorski vložek in s tem k podobni potezi spodbudil tudi več drugih pokroviteljev, ob robu ljubljanskega zmagoslavja ni bil dosegljiv za medije. A ob pestrem dogajanju okrog njega je bilo vendarle mogoče slutiti, da je v Tivoliju prisoten kot – nekdo več. To je brez dlake ne jeziku potrdil tudi Mermal.

Video: Pogovor z Jožetom Mermalom

Nov predsednik in milijon evrov dolga

Berločnika naj bi po Mermalovih zagotovilih že na junijski skupščini ustoličili za naslednika v zadnjem obdobju nevidnega predsednika Janija Möderndorferja, cilj prav vseh sponzorjev pa je, da kmalu pod streho spravijo še zadnji del dolga, ki je pred leti znašal 5,5 milijona evrov. "Dolg smo znižali na približno milijon evrov. Gremo proti temu, da ga bomo poravnali v roku pol leta ali največ enega leta. Brez urejenih financ ne gre. Klub ne more delovati, če ni stabiliziran," pravi prvi mož BTC, prepričan o tem, da je Petrolov šef pravi človek za zeleno-beli klub.

"Na tekmi je bil navdušen. Nihče si več ne upa biti predsednik. Na žalost ... To je občutljiva in zahtevna funkcija – zlasti finančno. Upamo, da se bo postavila celotna piramida in da bo prišlo čim več slovenskih košarkarjev. Če smo finančno prešibki za nakup tujih igralcev, moramo verjeti v domačo bazo, svoje klube … Potem lahko gradimo dolgoročno zgodbo, ki bo vplivala na kakovost košarke," je o skorajšnjem novem prvem možu ljubljanskega kluba in smernicah dejal Mermal ter razkril, da je eden od ciljev tudi dolgoročna vrnitev Olimpije v evroligo.

Kdo je Tomaž Berločnik?

Gre za 49-letnega diplomiranega inženirja strojništva in magistra ekonomije, ki kot predsednik uprave že dobrih pet let in pol vodi Petrol. V tej vlogi je bil na strani pokroviteljev večkrat vpet v športno dogajanje. Pred tem je bil projektni vodja za sanacijo podjetij pri skladu RS za razvoj, predsednik uprave družbe Donit Tesnit in predsednik uprave Istrabenza. Prve poslovne korake je storil že v študentskih časih, ko je s kolegi ustanovil podjetje RVS (računalništvo v strojništvu).

Hvalnica Okornu

Da verjame, da bo Olimpija nekoč spet igrala v evroligi, je v nedavnem pogovoru za naš medij poudaril tudi ljubljanski župan Zoran Janković, podobno pa je večkrat zatrdil tudi Zmago Sagadin. Železni trener pravi, da ni prav dolga pot do elitnega evropskega klubskega tekmovanja.

"Veliko sem delal s Sagadinom. Verjamem mu, ker je vrhunski strokovnjak in profesionalec. Vedno bom cenil, kar je naredil za slovensko košarko in Olimpijo. Mislim, da ima prav. Združiti bomo morali vse strokovne sile v Sloveniji, da bo naša košarka zacvetela – klubska in reprezentančna," odgovarja Mermal, ob vprašanju o Sagadinovi morebitni vrnitvi pa odvrnil: "To bo jasno v prihodnjih tednih – v razgovoru s sponzorji in širše. Bomo videli, v kakšno smer gremo in kakšna bo politika kluba."

Kaj pa Gašper Okorn, ki je v Ljubljano vrnil naslov slovenskega prvaka? "Letos je Gašper rešil sezono. Ta sezona je njegova in od vseh igralcev," odgovarjal Mermal, sicer eden od nekdanjih predsednikov kluba.

20 let Uniona Olimpije

Če se bodo uresničile napovedi o odločnejšem vstopu Petrola v vrste slovenskega prvaka in prevzem vloge generalnega pokrovitelja, ki klubu obarva tudi ime, se bo po dveh desetletjih končala tudi era Uniona Olimpije, za katero sta bila značilna tako evropski zenit kot hoja po robu finančnega prepada. Pred tem so kot sponzorji Olimpijo "poimenovali" še Brest, Iskra in Smelt. Od sezone 2017/18 Petrol Olimpija?

"Nismo še na zeleni veji, a plezamo nanjo"

Evforičnim izjavam o prenovljeni Olimpiji pa v Tivoliju ni podlegel Matevž Zupančič, ki v klubu deluje že dobro desetletje, v zadnjih letih kot direktor. "Marsikaj se piše, marsikaj se govori. A resnica ni vedno povsem takšna. Smo pa optimistični," v pogovoru za Planet TV žogico umirja Zupančič, ki se na podlagi pogovorov o poravnavah dobro zaveda, da je treba ob pogledu v ljubljansko košarkarsko prihodnost urediti tudi preteklost.

Ne spreglejte