Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
23. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

sanacija dolg Zoran Janković Union Olimpija

Torek, 23. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zoran Janković verjame, da bo dočakal evroligo v Ljubljani

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Zoran Janković | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Medtem ko košarkarji Uniona Olimpije z Rogaško bijejo bitko za 16. naslov državnih prvakov, delata tudi vodstvo in uprava kluba. Župan Ljubljane Zoran Janković je poudaril, da so pred Olimpijo boljši časi in da je finančno, pa čeprav ima še vedno več kot milijon evrov dolga, prišla na zeleno vejo. "Zdaj gre le še za to, da se bo ekipa v domačem prvenstvu sprehajala in igrala v Evropi," dodaja.

Po treh tekmah finala državnega prvenstva Union Olimpija proti Rogaški vodi z 2:1, drugo zaključno žogo pa bo imela v sredo v legendarni dvorani v Tivoliju.

Župan Ljubljane Zoran Janković si je z zanimanjem ogledal drugo tekmo pod Šišenskim hribom, ki jo je Olimpija dobila po neverjetni trojki Brandona Jeffersona.

Da bi se mu takrat vzbudila nostalgija, se ni zgodilo, se pa rad spomni lepih trenutkov iz preteklosti: "Kot navijač sem tu preživel številne napete tekme. Prav tako nisem pozabil, kaj se je dogajalo v Stožicah. Spomnim se leta 2010, ko je bil Jure Zdovc trener in smo igrali v evroligi. V spominu imam tekmo s Panathinaikosom. Vrhunska je bila. Tudi odprtje Stožic s tekmo med Slovenijo in Španijo, nato še evropsko prvenstvo leta 2013."

"Zdaj se postavlja nova Olimpija, na novih temeljih"

Zoran Janković ob parketu in Nikola Janković na igrišču | Foto: Vid Ponikvar Zoran Janković ob parketu in Nikola Janković na igrišču Foto: Vid Ponikvar Zakaj Olimpija igra finalne tekme v Tivoliju, ne v Stožicah, je treba vprašati odbojkarje. Slovenska reprezentanca bo namreč od srede tam igrala kvalifikacije za evropsko prvenstvo.

"Konec koncev so bile Stožice zgrajene z mojo ambicijo, da bi gostili zaključni turnir najboljše četverice v evroligi. Trenutno smo daleč od tega, vendar upanje ostaja. Prepričan sem, da bo ekipa Olimpije nadgrajena in bodo rezultati začeli prihajati. Glavni namen poravnanja finančnih dolgov je dosežen, čeprav sem bil tudi takrat za to, da ostanemo v evroligi in dolg postopoma vračamo. Zavedal sem se namreč, da bo težko priti nazaj, ko greš enkrat ven. Odločitev sponzorjev je bila drugačna. Zdaj se postavlja nova Olimpija, na novih temeljih," pravi Janković.

Olimpija je na zeleni veji, pravi Janković, čeprav dolg še vedno obstaja

Navijači Olimpije si želijo, da bi moštvo igralo pomembnejšo vlogo v Evropi in v regionalnem prostoru. | Foto: Vid Ponikvar Navijači Olimpije si želijo, da bi moštvo igralo pomembnejšo vlogo v Evropi in v regionalnem prostoru. Foto: Vid Ponikvar Župan Ljubljane je vpet v klubsko dogajanje, saj klubu glavno mesto nameni 330 tisoč evrov na sezono, kar je velik del proračuna. "Vse klube podpiramo. Ne poznam nobene občine, ki da toliko za šport kot Ljubljana. Svojim klubom damo 220 tisoč brezplačnih ur, plačamo 102 trenerja mladih selekcij …. Olimpija ob tem za igranje v ligi ABA prejme 330 tisoč evrov," je o vložku mesta v košarkarsko Olimpijo spregovoril Janković.

Zeleno-beli so sicer še vedno na poti vračanja dolga – številka naj bi bila več kot milijon evrov, a iz Jankovića veje optimizem: "Olimpija je finančno na zeleni veji. Zdaj gre le še za to, da se bo ekipa sprehajala v domačem prvenstvu in igrala v Evropi."

Da je župan Ljubljane tako prepričan, da se je Olimpija rešila finančnega dolga, naj bi bilo krivo to, da naj bi glavni sponzorji stopili skupaj in podpisali večletne pogodbe, s čimer bi se Olimpija dokončno lahko rešila dolga, ki je pred leti znašal kar 5,5 milijona evrov. A po naših informacijah se to še ni zgodilo.

Janković optimistično zre tudi v prihodnost, v kateri nekoč spet vidi Olimpijo, kako je del evroligaške druščine: "Čakam evroligo. In jo bom dočakal. Tudi zaključni turnir," je v svojem slogu sklenil Janković.

Ne spreglejte