Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2017,
4.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 navijači sprejem Kongresni trg

Torek, 19. 9. 2017, 4.31

6 let, 6 mesecev

Navijaška vročica na Kongresnem trgu

"Košarkarjem lahko postavimo kar spomenik" #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Kongresni trg sprejem eurobasket 2017 | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Mislim, da se sploh še ne zavedamo, kaj je uspelo našim košarkarjem. To bo še prišlo za nami. Občutki so fantastični, ne bi mogli biti bolj ponosni nanje," je le nekaj misli navijačev, ki so v ponedeljek zlatim košarkarskim junakom na Kongresnem trgu priredili nepozaben sprejem. Čeprav vreme ni ravno sodelovalo, je prišlo junake pozdravit okoli 20 tisoč privržencev.

Slovenska košarkarska reprezentanca, novopečena evropska prvakinja, je v ponedeljek dočakala sprejem, kakršen se spodobi za neporažene junake evropskega prvenstva.

Devet tekem, devet zmag, pokal za najboljšega na stari celini, zgodovinsko košarkarsko zlato za dvomilijonski narod je več kot dovolj razlogov, da so se trume ponosnih Slovencev z vseh koncev dežele na sončni strani Alp že od zgodnjega popoldneva zgrinjale v prestolnico.

Dobrih 20.000 navijačev je v ponedeljek rajalo s slovenskimi košarkarskimi junaki. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Dobrih 20.000 navijačev je v ponedeljek rajalo s slovenskimi košarkarskimi junaki. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Že pred 18. uro je na Kongresnem trgu mrgolelo navijačev, obdanih z zastavami in najrazličnejšimi rekviziti, s katerimi so segrevali ozračje. Iz minute v minuto je osrednji trg ob Vegovi ulici postajal vse bolj poln. Nasmejanih, dobrovoljnih in zabave željnih navijačev ni zmotil niti dež, ki je vztrajno odpiral dežnike, ni pa mu uspelo pokvariti nepozabnega večera večini navdušenih obiskovalcev. Po ocenah župana Zorana Jankovića se je zbralo okoli rekordnih 20 tisoč ljudi, nekateri so šteli do kar 25 tisoč.

Verjel že od pripravljalne zmage nad rusko univerzitetno ekipo

Ekipa iz Metlike, v kateri so nekateri v uspeh verjeli že od začetka priprav. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Ekipa iz Metlike, v kateri so nekateri v uspeh verjeli že od začetka priprav. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Saj nismo iz sladkorja (smeh, op. a.). Smo pa iz Metlike," je bil Alen iz Bele krajine kljub debelim dežnim kapljam radosten v družbi prijateljev, s katerimi nikakor ne bi zamudil te edinstvene priložnosti, da v živo, pa čeprav s precejšnje razdalje, pozdravi slovensko izbrano vrsto.

"Se sploh zavedamo, kaj je fantom uspelo? Prva zlata kolajna za slovenske kolektivne športe. Izjemno. Počutim se fenomenalno. Ponosen sem nanje," se je smejalo mladeniču, ki je v #mojtim, kakršen je vzdevek košarkarjev na družbenih omrežjih, verjel že od začetka priprav. "Kdaj sem začel verjeti? Hm … Po prvi pripravljalni zmagi nad rusko univerzitetno reprezentanco. Jaz sem navijač, vedno razmišljam v smeri uspeha. Verjamem vanj. Ni pomembno, za kateri šport gre."

Fotogalerija Žige Zupana s sprejema na Brniku:

Fotogalerija
1 / 44

Spomin na zlati 17. september

Druščina iz Svetega Jurija ob Ščavnici | Foto: Siol.net/ A. P. K. Druščina iz Svetega Jurija ob Ščavnici Foto: Siol.net/ A. P. K.

Nedaleč stran so na junake čakali možje iz Svetega Jurija ob Ščavnici. Robert si je dal za to priložnost izdelati prav posebno majico, ki ga bo vselej spominjala na zlati 17. september 2017.

"Majico sem si pripravil že pred finalom, le rezultat in napis, da smo prvaki, sem dodal dan pozneje," je dejal močno ganjen in nadaljeval: "Občutki so neverjetni. Šele zdaj, ko stojim tu in jih čakam, se nekoliko bolje zavedam, kaj so dosegli. Uspeh, kakršnega ne pomnimo. Le enkrat živimo, pa smo to doživeli. Čestitke. Vanje verjamem že dolgo, a v to, da lahko osvojijo kolajno, sem začel verjeti, ko so se brez poraza prebili iz skupine v osmino finala. Takrat smo vedeli, da bodo dosegli res velik uspeh."

"Le enkrat živimo, pa smo to doživeli." | Foto: Siol.net/ A. P. K. "Le enkrat živimo, pa smo to doživeli." Foto: Siol.net/ A. P. K.

Sprejema na Kongresnem trgu v Ljubljani so se udeležile tudi odbojkarice, svetovne podprvakinje v kategoriji do 23 let. Srebrna dekleta so pred prihodom košarkarske reprezentance prejela bučen aplavz zbranih navijačev.

Prihod zlatih košarkarjev z Brnika na Kongresni trg:

Izpolnil kolesarsko obljubo

Slovenska reprezentanca, strokovni štab in preostali, ki so bili zadnje tedne tesno vpeti v reprezentančni košarkarski ustroj, so se na Kongresni trg z avtobusom pripeljali okoli 20.25. Slabe tri ure prej se je v središče Ljubljane pripeljal Bojan iz okolice Šentjurja pri Celju. In to s kolesom.

"Vsa čast ekipi. Vsa čast selektorju. Bil je glava družine, bil je pomemben od samega začetka. Ta uspeh je zahteval mnogo truda, mnogo odrekanj. Vem, da mora za uspeh skupina držati skupaj," je bil zadovoljen Bojan, ki se je iz Šentjurja pri Celju v Ljubljano kljub slabemu vremenu pripeljal kar s kolesom. | Foto: Siol.net/ A. P. K. "Vsa čast ekipi. Vsa čast selektorju. Bil je glava družine, bil je pomemben od samega začetka. Ta uspeh je zahteval mnogo truda, mnogo odrekanj. Vem, da mora za uspeh skupina držati skupaj," je bil zadovoljen Bojan, ki se je iz Šentjurja pri Celju v Ljubljano kljub slabemu vremenu pripeljal kar s kolesom. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Finale sem gledal doma, z družino. Ko smo postali evropski prvaki, sem obljubil, da bom šel s kolesom iz Šentjurja pri Celju na sprejem košarkarjev v Ljubljano. Na pot sem odšel ob 10.30, prispel sem ob 18. uri," je energično razlagal nekdanji rudar, ki se sprašuje, kdaj bomo spet imeli takšno ekipo, kot sta Goran Dragić in druščina.

"Odkrito povem, da na začetku nisem verjel. A ko smo opravili tekme na Finskem in se preselili v Turčijo, sem vse bolj zaupal fantom. V njihovo mirnost in predanost. Takšne ekipe, kot jo imamo zdaj, še nismo imeli, pa spremljam košarko že precej časa. Tudi ne vem, kdaj jo bomo spet imeli. Vsa čast ekipi. Vsa čast selektorju. Bil je pravi glava družine, bil je pomemben od samega začetka. Ta uspeh je zahteval mnogo truda, mnogo odrekanj. Vem, da mora za uspeh skupina držati skupaj. Če tega ni, ni uspeha. Takoj ko se kdo oddalji od ekipe in je preveč sam zase, uspeha ni. Čestitke fantom," je bil prešerne volje Bojan, ki ni pozabil na slovensko zastavo.

Potrebujete veliko zastavo? Zmanjkalo!

Slovenske zastave so šle za med. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Slovenske zastave so šle za med. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ta je bila najbolj prodajan izdelek v središču Ljubljane, kjer so šle slovenske trobojnice za med. "Premalo sem jih vzel, ostale so mi le še majhne. Velikih ni več. Ponavadi se je dogajalo ravno obratno, zdaj pa so kot nori kupovali velike zastave. Kolikor bi jih prinesel, toliko bi jih prodal. Morda zato, da so se zaradi dežja ovili vanje," je Silvester iskal razloge za to, da so navijači pridno kupovali slovenske simbole, in postregel z zanimivim predlogom: "Košarkarjem lahko za njihov uspeh postavimo kar spomenik."

"Navdušen sem nad njimi. To je pravljica, v katero težko verjamem. Težko verjamem, da se to, o čemer smo le sanjali, dogaja v Sloveniji. Najverjetneje bo vse skupaj še prišlo za nami."

Kongresni trg je gorel:

"Želel bi, da ponovimo že prihodnje leto, a …"

"Dosegli so vrhunec. Po mojem mnenju se kaj takega v prihodnjih 25 letih ne bo ponovilo." | Foto: Siol.net/ A. P. K. "Dosegli so vrhunec. Po mojem mnenju se kaj takega v prihodnjih 25 letih ne bo ponovilo." Foto: Siol.net/ A. P. K.

Navdušenja ni skrival niti Prekmurec, ki je svojo boljšo polovico spoznal v Ljubljani, kjer je v ponedeljek želel uživati v vzdušju, v kakršnem po njegovem mnenju še dolgo ne bomo spet.

"Mislim, da v svojem življenju česa takega ne bom več doživel, zato se bom danes prepustil temu noremu vzdušju. Ne zavedamo se, kaj so košarkarji naredili. Po mojem mnenju se kaj takega v prihodnjih 25 letih ne bo ponovilo. To je vrhunec, vse se je izšlo, vse je bilo tako, kot mora biti. V danem trenutku smo optimalno izkoristili vse stvari, o katerih morda niti sanjali nismo. Tako sem vesel, da sem lahko priča temu zgodovinskemu uspehu, tako evforičen, da tega ne znam opisati. Seveda bi si želel, da bi se to že v prihodnjem letu ponovilo, a menim, da se še četrt stoletja ne bo. Saj veste, drugi ne bodo stali križem rok. Na nas bodo gledali še bolj resno, če morda kdo že zdaj ni dovolj."

Fotogalerija Matica Klanška Veleja s Kongresnega trga:

Fotogalerija
1 / 38

Sprejem košarkarjev EuroBasket 2017 Kongresni trg | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sprejem košarkarjev EuroBasket 2017 Kongresni trg | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sprejem košarkarjev EuroBasket 2017 Kongresni trg | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sprejem košarkarjev EuroBasket 2017 Kongresni trg | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sprejem košarkarjev EuroBasket 2017 Kongresni trg | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ne spreglejte