Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
23. 9. 2014,
15.49

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boštjan Nachbar Barcelona Erazem Lorbek kariera

Torek, 23. 9. 2014, 15.49

8 let, 1 mesec

Nachbar dobil nasvet, koliko časa naj še igra košarko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Ko enkrat oblečeš dres Barcelone, ti postane povsem jasno, zakaj je klub takšen ponos za prebivalce," pravi Boštjan Nachbar, ki bo tudi v prihodnji sezoni igral za katalonskega giganta.

Po letu 2008 je slovenski košarkar Boštjan Nachbar čakal, da spet dobi priložnost v ligi NBA, dočakal pa jo je kar v Evropi pri Barceloni, v dresu katere je v pretekli sezoni odigral odlično.

Klubsko vodstvo in trener Xavier Pascual so se odločili, da ga zadržijo tudi v prihodnji, saj verjamejo, da lahko z njegovo pomočjo spišejo nove velike uspehe, ki vselej zanimajo gigantsko Barcelono.

Ekipa je poleti doživela kar nekaj sprememb. Klub so zaradi različnih razlogov zapustili Erazem Lorbek, Kostas Papanikolaou, Victor Sada, Joey Dorsey …, v svoje vrste pa je Barcelona privabila nadarjenega organizatorja igre Tomasa Satoranskega, na mestu krila bo igral Deshaun Thomas, Lorbkovo vlogo bo prevzel Justin Doellmann (MVP španskega prvenstva), centrsko linijo pa je okrepil nemški reprezentant Tibor Pleiss.

"V klubu so ga imeli zelo radi in ga spoštujejo"

Jasno je 34-letnemu Bokiju najbolj žal, ker je moral oditi njegov slovenski kolega: "Pri Erazmu je bilo že dalj časa pričakovano, da bo moral, na žalost, oditi. Škoda je. Tudi v klubu je bilo vsem žal, da so se morali posloviti na takšen način. Zavedali so se, da ga ne bodo mogli tako kot lani spet čakati. Niti direktorju niti trenerju ni bilo lahko, ko so prekinili pogodbo. Igralcem je bilo hudo, ko nam je prišel povedat, da odhaja. V klubu so ga imeli zelo radi in ga spoštujejo. Pomagal je osvojiti številne lovorike. Bil je pomemben član klub. Vedno bo z zlatimi črkami zapisan v knjigo uspehov Barcelone."

Nachbar se zaveda, da so v klubu dobro zapolnili nastale vrzeli, a pravi, da bodo morali kakovost pokazati tudi na parketu: "Nič nam ne pomaga, če nam govorijo, da smo nadgradili ekipo, če tega ne bomo pokazali na tekmah."

"Sam sem imel v glavi, da bi nehal igrati na vrhuncu …"

Čeprav bi ga prav vsi radi videli aktivnega na igriščih še mnoga leta, je jasno tudi pri njem vse pogostejše vprašanje o koncu kariere. V času svetovnega prvenstva v Španiji se je na to temo v Barceloni pogovarjal z Donniejem Walshem, ki je bil nekoč med drugim tudi predsednik New York Knicks, Indiane Pacers …

"Vprašal je me, koliko časa bom še igral in mi ob tem dal nasvet: 'Igraj toliko časa, dokler te ne odvlečejo z igrišča.' O tej temi sem se pogovarjal tudi s prijateljem Igorjem Rakočevićem. Rekel mi je, naj ne neham, ker on nima kaj početi. Sam sem imel v glavi, da bi nehal igrati na vrhuncu, vendar mi nekdanji košarkarji govorijo, naj ne naredim tega, ker bom že čez dva meseca pogrešal žogo. Bom poskušal upoštevati ta nasvet. Ne bom pa nikdar tako dolgo igral kot Goran Jagodnik," je v smehu zaključil Boki.

Pred 20 leti gledal Maribor, nato premor, zdaj pa uživa na tekmah Barcelone

Prav nič se ne bi branil, če bi tudi v prihodnje igral za Barcelono, kjer se odlično počuti, vse bolj pa spoznava mesto in kulturo naroda. Zaveda se, da je za njih nogometni ponos številka ena v mestu.

"Ko enkrat oblečeš dres Barcelone, ti postane jasno, zakaj je takšen ponos za prebivalce. To ima poseben prizvok. Tu sta vpleteni zgodovina in politika. Ko si enkrat tukaj, te nogomet preprosto potegne notri. Prej nisem bil navijač nobenega kluba, zdaj sem. Lani sem si ogledal tri tekme, prej pa 20 let nobene. Nazadnje sem gledal tekmo Maribora z Atleticom Madridom (Maribor je izgubil z 0:3, op. p.). Vzdušje na tekmi Barcelone je zelo dobro. Letos bom šel zagotovo na deset tekem, ker je lepo gledati nogometaše v živo," je o novi "ljubezni" še dejal Nachbar.

Ne spreglejte