Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
9.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Španija Belorusija Stožice Rado Trifunović svetovno prvenstvo EuroBasket 2017

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 9.50

6 let, 5 mesecev

Na koga bo naletela oslabljena Slovenija?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Slovenijo v prvem Fibinem oknu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu čakata – za mnoge precejšnja neznanka – Belorusija in Španija, ki ima le malo skupnega s serijskim osvajalcem kolajn na velikih tekmovanjih.

Nedeljska tekma med Španijo in Slovenijo bo precej drugačna kot tista, ki je med drugim zaznamovala EuroBasket 2017. | Foto: Vid Ponikvar Nedeljska tekma med Španijo in Slovenijo bo precej drugačna kot tista, ki je med drugim zaznamovala EuroBasket 2017. Foto: Vid Ponikvar

Danes se za slovensko košarko začenja novo poglavje. Moška članska reprezentanca se bo z novim selektorjem Radom Trifunovićem, a s priponko aktualnega evropskega prvaka, začela pripravljati na uvodni kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska. V zadnjem obdobju je bilo veliko napisanega o tem, da bo Slovenija na petkovi tekmi z Belorusijo v Stožicah in nedeljskim gostovanjem pri Špancih v Burgosu vidno oslabljena. V primerjavi z EuroBasketom 2017 bodo manjkali Goran Dragić, Anthony Randolph, Luka Dončić, Edo Murić in Aleksej Nikolić, tik pred zborom pa je selektor ostal še brez Zorana Dragića in mladega upa Jurija Macure. Kaj pa tekmeci?

(Ne)znana Belorusija

Prvi slovenski tekmec v kvalifikacijah bo torej Belorusija (petek ob 20.30 v Stožich), ki si je nastop v tem delu tekmovanja zagotovila v dodatnih kvalifikacijah. Nekdanje sovjetske republike spor med Fibo in evroligo ter prekrivanje kvalifikacij z ligo NBA nista pretirano prizadela, saj nima prav veliko košarkarjev na najvišji ravni. Glavnina reprezentance je namreč sestavljena iz igralcev iz domače lige, večinoma Minska.

Artisom Parahovski: bo prišel v Stožice? | Foto: Reuters Artisom Parahovski: bo prišel v Stožice? Foto: Reuters

Na seznamu kandidatov pa je tudi Artisom Parahovski, ki si kruh služi pri Maccabiju iz Tel Aviva, a še ni povsem jasno, ali bo lahko prišel na reprezentančni zbor. Poleg njega so na seznamu selektorja Aleksandra Krutikova še Aleksander Kudravtsev, Dmitrij Paliaščuk, Sergej Vabiščevič, Aleksander Semianiuk, Anton Vaševič, Aleksej Trostinetski, Maksim Salash, Viačeslav Korzh, Eugene Beljankov, Nikita Meščerjakov (vsi Minsk), Kirill Sitnik (Grodno-93), Vitalij Liutych (Jenisej), Aleksander Pustohvar (Falco), Malik Wayns (Joventut) in Vladimir Krisevich (Spartak Pleven).

Sergio Scariolo bo Slovence pričakoval s povsem novo reprezentanco. | Foto: Vid Ponikvar Sergio Scariolo bo Slovence pričakoval s povsem novo reprezentanco. Foto: Vid Ponikvar Nova Španija

Precej več uglednih in znanih košarkarskih imen je na seznamu španske reprezentance, ki bo še naprej igrala pod taktirko selektorja Sergia Scariola. Ta je moral dodobra prevetriti izbrano vrsto in se nasloniti predvsem na igralce iz domače lige. Tako je na skrčenem seznamu zgolj en košarkar, ki si kruh služi v tujini. Gre za Quina Coloma iz Unicsa. Vsi drugi prihajajo iz lige ACB, a imata med njimi vidnejšo reprezentančno kilometrino le Fran Vazquez (Iberostar Tenerife) in Sergi Vidal (Joventut).

Med igralci, ki bodo v nedeljo obiskali Slovenijo, so še Victor Arteaga (Movistar Estudiantes), Javier Beiran (Iberostar Tenerife), Jaime Fernandez (Andorra), Sergi Garcia (Zaragoza), Nacho Llovet (Obradoiro), Xabier Lopez (Joventut), Albert Oliver (Gran Canaria), Oriol Pauli (Gran Canaria), Xavi Rabaseda (Gran Canaria), Sebas Saiz (San Pablo Burgos), Alex Suarez (Zaragoza), Javier Vega (San Pablo Burgos) in Edgar Vicedo (Estudiantes).

Ne spreglejte