Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
31. 8. 2017,
19.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Klemen Prepelič Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 31. 8. 2017, 19.37

6 let, 6 mesecev

Dončić in Prepelič po zmagi Slovenije proti Poljski z 90:81

Luka Dončić občutil nervozo, a je vesel, da je prestal krst #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Luka Dončić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Led je prebit," so v slovenski reprezentanci v en glas poudarjali, potem ko so z 90:81 premagali prvega tekmeca Poljsko. Po rokah so nosili kapetana Gorana Dragića, ki je bil s 30 točkami prvi mož dvoboja. O njegovi vlogi sta spregovorila Klemen Prepelić in Luka Dončić, ta je doživel debi na velikih tekmovanjih in zaigral na prvi uradni tekmi v slovenskem dresu.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Slovenska reprezentanca si je v dvoboju s Poljsko, ta je veljal za odprtje EuroBasketa, večkrat priigrala lepo prednost, a jo vselej zapravila. Najvišji naskok je bil že 21 točk, a se je tekmec ob koncu vrnil v igro za zmago, na veselje slovenskih navijačev pa so se izbranci Igorja Kokoškova zdramili v pravem času.

"Najbolj pomembno je, da smo zmagali na prvi tekmi proti neugodnemu nasprotniku. Tudi ko smo vodili z ogromno prednostjo, smo z nekaj nespametne igre dovolili, da se je približal nazaj. Škoda, da sta oba centra dobila pet osebnih napak. Anthony Randolph je moral nato na mesto centra. Vsak je prispeval svoj delež. Zmaga je tu in to je najbolj pomembno," je po tekmi govoril Klemen Prepelič.

"Vsi smo bili malce nervozni, zlasti jaz"

Klemen Prepelič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Prvi mož slovenske reprezentance je bil s 30 točkami njen kapetan Goran Dragić, ki je postavil osebni rekord v dresu Slovenije. Tekma je bila posebna za vsega 18-letnega slovenskega košarkarskega čarodeja Luko Dončića, ki je zaigral na premiernem evropskem prvenstvu, vpisal pa je tudi prvi uradni nastop v članski izbrani vrsti.

"Led smo prebili. Vsi smo bili malce nervozni, zlasti jaz, ker je to moj prvi EuroBasket. Mislim, da je led zdaj zelo dobro prebit. Poljska je zelo dobra ekipa, naredili smo dober posel. Zdaj bo veliko lažje. Prva tekma je čudna. Po mojem je bila najtežja tekma," je povedal Dončić in o tem, ali čuti, da se tekmeci nanj kaj bolj pripravljajo, dodal: "Pripravljajo se na vso ekipo. Mislim, da najbolj na Gogija, ki je vodja ekipe in eden od najboljših igralcev na prvenstvu."

Krst je končal pri 11 točkah, osmih skokih in petih asistencah. Met mu sicer ni najbolj stekel, saj je iz igre metal 3/12, a je zato zadel tri zelo pomembne trojke.

"Tu ni več kaj dodati"

Da prva tekma ni bila povsem običajna, je poudaril tudi Prepelič: "Nervoza je bila. Poljska je ekipa, vredna spoštovanja. Na domačem evropskem prvenstvu nas je premagala, in to precej zlahka. Vedeli smo, kje so naše prednosti, povrhu vsega pa smo imeli z Dragićem najbolj razpoloženega igralca, ki je eden izmed zvezdnikov tega prvenstva. Povlekel je voz. Sledili smo mu in zmaga je tu."

Oba sta se nato dotaknila njunega kapetana in njegove predstave ter vloge v reprezentanci. Dončić je bil kratek in jedrnat: "Super je bil. Dal je 30 točk. Tu ni več kaj dodati."

"Goran je povzdignil glas in pokazal, da je pravi vodja"

Goran Dragić je zarjovel in bil kot pravi lev v dvoboju s Poljaki, ki ga je končal pri 30 točkah. | Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić je zarjovel in bil kot pravi lev v dvoboju s Poljaki, ki ga je končal pri 30 točkah. Foto: Vid Ponikvar "Pomembno je, da je Gogi tisti pravi z največjo mero motiviranosti. To je tudi pokazal med polčasoma, ko je v garderobi povzdignil glas in pokazal, da je pravi vodja. Na začetku tretje četrtine je s tistima košema napovedal, da zanj tekma še ni končana," je o prvem zvezdniku reprezentance spregovoril Prle, ki se je lahko pohvalil z desetimi točkami.

Pred slovenskimi košarkarji je zdaj dan počitka, nato pa vroča tekma z gostitelji Finci, ki bodo igrali ob pomoči 12-tisočglave množice navijačev. "Vsi komaj čakamo naslednjo tekmo. Zdaj smo še precej sveži. Motivacija bo še višja. Igramo proti domačinom. Z zmago smo z eno nogo že v drugem delu. Poznamo že nekaj obrisov finske reprezentance," razlaga Prepelič.

Ne spreglejte