Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 6. 2023,
19.55

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

Dejan Jakara Miro alilović Helios Suns Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Liga Nova KBM

Sobota, 10. 6. 2023, 19.55

11 mesecev

LIGA NOVA KBM, FINALE, ČETRTA TEKMA

Cedevita Olimpija do nove zvezdice, šok za kapetana Murića #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Cedevita Olimpija Helios | Cedevita Olimpija je v četrti finalni tekmi nadigrala košarkarje Heliosa kar za 28 točk. | Foto Matej Povše/Sportida

Cedevita Olimpija je v četrti finalni tekmi nadigrala košarkarje Heliosa kar za 28 točk.

Foto: Matej Povše/Sportida

Košarkarji Cedevite Olimpije so v četrti tekmi finala košarkarske lige Nova KBM nadigrali Helios Suns. Zmagali so kar za 28 točk (99:71), s skupnim rezultatom v zmagah 3:1 ubranili državni naslov in se razveselili jubilejne 20. zvezdice, naziv najkoristnejšega košarkarja pa je pripadel Yogiju Ferrellu.. Ljubitelje košarke je v v Tivoliju v slabo voljo spravila poškodba kolena Eda Murića. Kapetan zmajev morda celo ne mogel nastopiti na letošnjem svetovnem prvenstvu, a več bo znanega po dodatnih zdravniških pregledih.

Liga Nova KBM, finale, četrta tekma

Sobota, 10. junij:

Fotogalerija s tekme, foto Matej Povše/Sportida:

Fotogalerija
1 / 25

Četrto finalno tekmo državnega prvenstva, po kateri je Olimpija potrdila jubilejni 20. državni naslov, so bolje začeli košarkarji Heliosa. Povedli so s 10:4, a so v nadaljevanju popustili. Cedevita Olimpija je dvignila raven predstave, Yogi Ferrell in Alen Omić (oba 8) sta prispevala največji delež k preobratu, po katerem so zmaji dobili uvodno četrtino s 27:22. Pri Domžalčanih sta v napadu izstopala Blaž Mahkovic (8 točk) in Austin Wade Luke (7).

Kako je kapetan Olimpije Murić odšepal z igrišča:

Košarkarji Olimpije so v drugi četrtini iz minute v minute povečevali prednost. Znašala je že +14 (46:32), nato pa je ljubiteljem košarke v dvorani Tivoli zastal dih, ko je v eni izmed akcij zmajev ostal na tleh kapetan Edo Murić. Prijel se je za koleno in odšepal z igrišča. Za zdaj se še ne ve, kako hudo jo je skupil, zaradi bližajočega se svetovnega prvenstva pa bi bila resnejša poškodba 31-letnega krilnega reprezentanta velik udarec za slovensko izbrano vrsto.

Edo Murić si je v prvem polčasu četrte finalne tekme poškodoval koleno. | Foto: Matej Povše/Sportida Edo Murić si je v prvem polčasu četrte finalne tekme poškodoval koleno. Foto: Matej Povše/Sportida

Murić bo v nedeljo opravil pregled z magnetno resonanco, po katerem bo več jasnega, kakšna je narava njegove poškodbe, a zaenkrat ne izgleda obetavno. "Bomo videli, kaj bo, a slutim na najhujše, na to sem tudi pripravljen. Povsem mi je obrnilo koleno. Naredil bom vse, da se vrnem še močnejši," je med drugim po koncu razočarano dejal kapetan ljubljanske ekipe, ki jo pod velik vprašaj postavil tudi nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu, a upanje umre zadnje in dokončni odgovor bodo podali nadaljnji pregledi.

Zmaji so sicer dobili prvi polčas s 51:40. Pri Ljubljančanih sta bila v prvem polčasu najboljša strelca Yogi Ferrell (13 točk) in Alen Omić (10 točk in 7 skokov), pri Domžalčanih pa Blaž Mahkovic (11) in Austin Wade Luke (10). Olimpija je prevladovala v skoku, v tej statistični prvini je bila v prvem polčasu boljša s kar 22:9.

Zmaji so drugi polčas odigrali brez kapetana. | Foto: Matej Povše/Sportida Zmaji so drugi polčas odigrali brez kapetana. Foto: Matej Povše/Sportida

V drugem delu so na igrišču povsem zagospodarili košarkarji Olimpije. Z izjemno obrambo so povzročali preglavice nemočnim gostom, dobili tretjo četrtino s 27:10, in ob vstopu v zadnjih deset minut vodili že za +28 (78:50). V Tivoliju je tako kmalu zadišalo po novi državni zvezdici Olimpije, na podelitvi pa je poškodovani kapetan Edo Murić, ki je danes staknil poškodbo kolena in nato prišepal nazaj na klop, dvignil visoko v zrak pokal, namenjen najboljši slovenski ekipi. Zmaji so vodili že za 34 točk (89:55), na koncu pa so Domžalčani malce omilili poraz. Olimpija je zmagala s 99:71, najboljši strelec prvakov pa je bil Zoran Dragić (21). 

Cedevita Olimpija Helios | Foto: Matej Povše/Sportida Foto: Matej Povše/Sportida

Najkoristnejši igralec finala lige Nova KBM je bil organizator igre Cedevite Olimpije Yogi Ferrell.

S prikazanim je bil zadovoljen trener Cedevite Olimpije Miro Alilović. "Vedeli smo, da bo ta tekma nekoliko lažja, saj smo imeli prvič v zadnjih petnajstih dneh, v katerih smo odigrali sedem tekem, malo več časa za pripravo. Dosegli smo cilj, ki smo si ga zadali, zato lahko le čestitam igralcem za prikazano tekom dolge in naporne sezone ter se zahvalim sodelavcem in pokroviteljem, da smo uspešno zaključili tekmovanje."

Več kot pozitivno oceno pa so si za prikazano v finalni seriji prislužili tudi košarkarji Helios Suns. "Če bi se lahko Cedeviti Olimpiji zoperstavili v skoku, bi bila finalna serija zagotovo bolj izenačena. Nam je primanjkljaj višine pod obročema povzročal težave tekom cele sezone. Vseeno moramo biti zadovoljni s finalom, fantje so si namreč želeli presenetiti, dali so vse od sebe, a fizična razlika med ekipama je bila prevelika," je po koncu finalne serije izpostavil trener Heliosa Dejan Jakara.

Finale lige Nova KBM:

Helios Suns - Cedevita Olimpija /1:3/

//Izid v zmagah; igralo se je na tri zmage

Število naslovov:

20 - Cedevita Olimpija
7 - Krka
2 - Helios Suns Domžale
1 - Šentjur, Sixt Primorska 

Cedevita Olimpija Yogi Ferrell
Sportal Prva peterka dala premalo, pred očmi Gorana Dragića Cedevita Olimpija brez finala
Ne spreglejte