Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 4. 2017,
7.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

San Antonio Spurs Giannis Antetokounmpo Liga NBA končnica Cleveland Cavaliers LeBron James

Nedelja, 16. 4. 2017, 7.20

6 let, 6 mesecev

LIGA NBA, KONČNICA (1. KROG)

Grk zvezda večera, šok za Los Angeles #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
LeBron James Cleveland | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Začela se je končnica lige NBA, v katero se ni uvrstil nobeden od treh slovenskih košarkarjev v tem tekmovanju. Branilci naslova Cleveland Cavaliers so se v uvodni tekmi 1. kroga namučili z Indiano. Gostje so v izdihljajih srečanja zapravili met za zmago (108:109). San Antonio je nadigral Memphis, Milwaukee pa je na gostovanju premagal Toronto in si priigral pomembno prednost.

Košarkarji Clevelanda so se na prvi četrtfinalni tekmi zahodne konference igrali z živci svojih navijačev. Bili so boljši v uvodnih treh tretjinah in dišalo je po zanesljivi zmagi prvakov, a so gostje iz Indiane v zadnji četrtini preobrnili rezultat v svojo korist. Tri minute in pol pred koncem so povedli s 105:103, največ težav pa je branilcem naslova v ligi NBA z natančnimi meti za tri točke povzročal Paul George.

Indiana, ki je v rednem delu sezone izgubila tri od štirih dvobojev s Clevelandom, se je spogledovala z zmago do končnega piska sirene. Ko so se ob zaostanku s 108:109 podali v zadnji napad, se je C. J. Milesu ponudila možnost, da odloči tekmo. Njegov met je zgrešil cilj, tako da so si lahko privrženci gostiteljev oddahnili.  

Vrhunci srečanja v Clevelandu:

Cleveland je težje od pričakovanega dosegel prvo zmago, prvi zvezdnik LeBron James, ki je bil znova raznovrsten, pa je prispeval 32 točk, 13 podaj in šest skokov. Če bi izgubil, bi prekinil nenavaden niz zaporednih zmag v prvem krogu končnice v ligi NBA, kjer je nazadnje izgubil leta 2012, nato pa nanizal 18 zmag.

Temnopolti Grk neustavljiv v Kanadi

Milwaukee je na krilih grškega asa z nigerijskimi koreninami Giannisa Antetokounmpa (28 točk) pokvaril načrte favoriziranemu Torontu, ki nadaljuje črni niz uvodnih srečanj prvega kroga končnice NBA. Tovrstne zmage ni dočakal že 16 let. Tokrat je ostal prekratek 14 točk, gostje pa so se razveselili pomembne zmage, s katero so si po 16 letih končno priigrali zmago na začetnem dejanju končnice.

Odlična predstava Giannisa Antetokounmpa:

Sprva je kazalo bolje gostiteljem, ki so dobili prvi polčas z 51:46, nato pa so se pojavile nepričakovane težave. Mladi Grk je kraljeval pod obročem, gledalci v Torontu pa so bili razočarani nad skromno strelsko predstavo svojih izbrancev, ki so imeli v drugem polčasu komaj 21-odstoten met iz igre. Kyle Lowry je zadel le dva od 11 metov iz igre in tekmo končal z zanj zelo skromnimi štirimi točkami. Navijači Toronta upajo, da se bo ponovil lanski scenarij, ko so Raptors po uvodnem porazu dvakrat zapored premagali Indiano.

San Antonio zmlel Memphis, drama v Los Angelesu

Za najvišjo zmago večera je poskrbel San Antonio. Grizlije iz Memphisa je premagal kar za +29, prednost pa si je zagotovil v drugem polčasu. Čeprav je bratski dvoboj španskih orjakov pripadel mlajšemu Marcu Gasolu (Memphis - 32 točk), Pau pa jih je dosegel le šest, so bile Ostroge vsaj za razred boljše od gostov. Memphis nadaljuje črni niz gostovanj v San Antoniu v končnici lige NBA. Izgubil je že devetič zapored. Največ težav mu je povzročal Kawhi Leonard, zlasti v tretji četrtini, ko je dosegel 15 od 32 točk.

Če je bila tekma v San Antonio odločena že kmalu po začetku drugega dela, pa je bilo veliko bolj razburljivo v Los Angelesu. Dvoboj je v korist Utah Jazz s košem v zadnji sekundi odločil Joe Johnson (21 točk).

Zmagoviti koš Joeja Johnsona ob zvoku sirene:

Gostje so nepričakovano hitro ostali brez centra Rudyja Goberta, ki je v dvorani Staples Center odigral le 17 sekund, nato pa zaradi poškodbe levega kolena odšepal z igrišča. Ni se več vrnil, a so njegovi soigralci držali stik z Los Angeles Clippers. Moštvo iz Kalifornije je v ligi NBA izgubilo prvič po 26. marcu in sedmih zaporednih zmagah. Poraz je doživelo proti klubu, ki si je napredovanje v končnico izboril prvič v zadnjih petih letih.

Liga NBA, končnica, 1. krog:

Vzhod:
Cleveland Cavaliers : Indiana Pacers 109:108 /1:0/
James 32 (met iz igre 12/20), 13 podaj, 6 sk., Irving 23 (met za tri 1/9), Love 17; George 29 (met za tri 6/8), 7 podaj, Stephenson 16, 7 sk., Teague 15

Toronto Raptors : Milwaukee Bucks 83:97 /0:1/
DeRozan 27 (met iz igre 7/21), 8 sk., Ibaka 19, 14 sk.; Antetokounmpo 28 (met iz igre 13/18), 8 sk., Brogdon 16, Monroe 14, 15 sk.

Zahod:
San Antonio Spurs : Memphis Grizzlies 111:82 /1:0/
Leonard 32 (met iz igre 11/14), Aldridge 20, Parker 18; M. Gasol 32 (met iz igre 11/18), Conley 13, 7 podaj

Los Angeles Clippers : Utah Jazz 95:97 /0:1/
Griffin 26, 7 sk., 6 izg. žog, Paul 25, 11 podaj, 7 sk., Jordan 10, 15 sk.; Johnson 21, Hayward 19, 10 sk., Hill 16, Favors 15 

// - serija v zmagah
Ne spreglejte