Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 1. 2022,
3.25

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

2

Natisni članek

Oklahoma CIty Thunder Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Ponedeljek, 3. 1. 2022, 3.25

2 leti, 4 mesece

Liga NBA, 2. januar

Dončić se je vrnil v zmagovitem slogu, na tekmi postavljen mejnik lige NBA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

2

Luka Dončić Dallas New Orleans | Luka Dončić se je po desetih tekmah odsotnosti vrnil v pogon. Za zmago proti Oklahoma Cityju je dosegel 14 točk, deset asistenc in devet skokov. Prav tako je izgubil veliko žog. Vknjižil jih je sedem. | Foto Reuters

Luka Dončić se je po desetih tekmah odsotnosti vrnil v pogon. Za zmago proti Oklahoma Cityju je dosegel 14 točk, deset asistenc in devet skokov. Prav tako je izgubil veliko žog. Vknjižil jih je sedem.

Foto: Reuters

Po težavah z levim gležnjem in odsotnosti zaradi pozitivnega testa na koronavirus se je Luka Dončić po desetih tekmah premora naposled le vrnil na parket. Z njegovo pomočjo so Dallas Mavericks na gostovanju pri Oklahomi zmagali s 95:86. Vsega skok mu je zmanjkal do trojnega dvojčka – 14 točk, deset asistenc in devet skokov. Zato pa ga je pri domačih vknjižil Josh Giddey, ki je postal najmlajši košarkar v ligi NBA s tovrstnim dosežkom.

Pred dobrimi tremi tedni smo nazadnje videli na delu Luko Dončića, ko si je proti Indiana Pacers spet poškodoval gleženj. A ni bila le poškodba, ki ga je ob koncu leta 2021 postavila na stranski tir. Zaradi okužbe s koronavirusom je moral v poseben protokol in sledila je desetdnevna izolacija.

V času njegove odsotnosti – izpustil je deset tekem – je bilo moštvo iz Teksasa polovično uspešno, na zahodni konferenci pa zasedalo osmo mesto. Glavni trener Jason Kidd je že pred tekmo izpostavil, da ne bo na polno obremenil slovenskega zvezdnika, saj je izpustil toliko tekem in potrebuje čas, da se spet ogreje na prave obrate in delovno temperaturo.

"Peklo me je v prsih ... Čuden občutek, a sem vesel. Zelo vesel," je po tekmi povedal Luka in dodal, da mu je koronavirus povzročil nekaj težav, saj mu je vzel energijo in je bil ves čas zelo utrujen.

Luka ni hitel

Slovenski košarkarski virtuoz se na začetku ni želel toliko obračati proti košu. Kot dizelski motor se je počasi ogreval. V prvih minutah je le enkrat vrgel iz igre. In to trojko, ki ni njegovo največje orožje. A je bil uspešen pri svojem poskusu. Dallas je ob njegovi prisotnosti na parketu še vodil (10:7), nato pa so gostitelji zrežirali delni izid 11:2 (18:12).

Ob Dončićevi vrnitvi so se stvari obrnile v korist Dallasa, čeprav se naš košarkar strelsko ni razletel. V prvem polčasu so namreč v taboru gostov enakomerno porazdelili točkovni izkupiček. Povratnik Tim Hardaway jr. je bil z devetimi na primer najboljši strelec, Dončić in Marquese Chriss, ki je zaradi številčnih okužb s koronavirusom v ekipi podpisal desetdnevno pogodbo, pa sta jih prispevala sedem.

Zdravstveno stanje v teksaški ekipi pa se tako, kot kaže, počasi le popravlja. Trener Kidd ponoči kljub vsemu še vedno ni mogel računati na Treyja Burka, Willieja Cauley-Steina, Brandona Knighta, Bobana Marjanovića in Isaiaha Thomasa. Čeprav je dobil zeleno luč pri zdravnikih, pa še ni zaigral Frank Ntilikina. Prvi mož stroke je odpočil tudi Kristapsa Porzingisa, zato pa se je ob Hardawayju vrnil tudi nemški center Maxi Kleber.

Dončić radodaren na obeh straneh

Navkljub oslabljeni vrsti je Dallas nadzoroval potek dogodkov v Oklahoma Cityju. Mavericks so hitro pobegnili in imeli po polaganju Dončića pri 49:34 najvišji naskok.

Predstava košarkarjev obeh ekip na oko ni bila preveč gledljiva, so pa domači v tretji četrtini naredili nekaj škode Dallasu in se mu približali na vsega štiri točke zaostanka (57:61). Četa Jasona Kidda se je pravi čas odzvala na krizne trenutke in si spet hitro priigrala prednost z dvomestno številko.

Pri Dončiću se je medtem poznalo, da dolgo časa ni imel žoge v roki, vsaj kar zadeva tekme. Radodaren je bil na obeh straneh. Skrbel je za podaje in posledično vpisoval asistence v svojo statistiko, na drugi strani pa izgubil preveč žog. Na svojem računu jih je imel zapisanih kar sedem. Nekako je bilo videti, kot da ni igral na polno in je hotel na prvi tekmi ob vrnitvi v prvi vrsti le priti v ritem in stik z žogo.

Zgodovinski dosežek 19-letnega Giddeyja, osebni rekord Browna

Luka Dončić in Josh Giddey, ki je postavil mejnik lige NBA. | Foto: Reuters Luka Dončić in Josh Giddey, ki je postavil mejnik lige NBA. Foto: Reuters Tudi v vrstah Dallasa je bilo nekako čutiti, da so igrali le toliko, kot je bilo treba, da so tekmeca držali na vajetih. Domača zasedba se je sicer nekajkrat približala na minimalen zaostanek, a je vedno sledil teksaški odgovor. Nazadnje so bili najbližje pri 86:90, ko so imeli vsega štiri točke zaostanka, vendar je po deseti asistenci Dončića, s katero je vknjižil dvojnega dvojčka, upe domačih s trojko pokopal Nemec Kleber.

Slovenskemu virtuozu je vsega skok zmanjkal do trojnega dvojčka, zato pa je prav poseben uspel košarkarju Oklahome Joshu Giddeyju. Avstralec je pri vsega 19 letih in 84 dneh zrežiral veliko predstavo. 17 točk, 14 asistenc in 13 skokov je bilo več kot dovolj za trojni dvojček, s tem dosežkom pa je postal najmlajši v zgodovini lige NBA, ki je dosegel trojnega dvojčka. Pred tem je imel rekord LaMelo Ball pri 19 letih in 140 dneh, medtem ko je Dončić zdaj na četrtem mestu – svoj mejnik je postavil pri 19 letih in 327 dneh.

Dallas je po uspehu na gostovanju polovično uspešen in ima 18 zmag in ravno toliko porazov, kar ga uvršča na sedmo mesto zahodne konference. Vsega zmago je za mestom, ki še neposredno prinese uvrstitev v končnico.

Mavericks bodo nov preizkus imeli že v noči na torek, ko bodo po petih tekmah na gostovanju v domači dvorani gostili Denver Nuggets Vlatka Čančarja.

Posebna noč je bila tudi za košarkarja Boston Celtics Jaylena Browna. Ob zmagi s 116:111 proti Orlando Magic je postavil osebni strelski rekord. Pohvalil se je lahko s kar 50 točkami. V zadnji četrtini je pomagal zrežirati preobrat, potem ko je Boston zaostajal za 14 točk. Brown je le v zadnjih 12 minutah igre dosegel kar 21 točk in sprva pomagal izsiliti podaljšek. Tudi v dodatnih petih minutah je bil uspešen. Podaljšek je odprl s trojko in na široko odprl vrata svoji ekipi do zmage na domačih tleh.

Vlatko Čančar
Sportal Čančar pomagal do zmage in jo skupil, nov nor zaključek DeRozana, Dončić se vrača

Liga NBA, 2. januar:

Toronto Raptors : New York Knicks 120:105
VanVleet 35, Siakam 20, 14 sk., 7 as.; Fournier 20, Toppin in Barrett 19

Boston Celtics : Orlando Magic 116:111
Brown 50 (met za 3 5/10, za 2 14/19, prosti meti 7/8), 11 sk., Schröder 21, 7 as.; Ross 33, Harris 23

 Cleveland Cavaliers : Indiana Pacers 108:104
Mobley 24, 9 sk., Love 20, 8 sk.; Sabonis 32, 13 sk., 7 as., Washington 20

Sacramento Kings : Miami Heat 115:113
Hield 26, Fox 24, 6 sk., in 6 as.; Yurtseven 22, 16 sk., Herro 22, Butler 21

Charlotte Hornets : Phoenix Suns 99:133
Ball 17; Booker 24, Smith 19, 12 sk., Shmate 17

Oklahoma City Thunder : Dallas Mavericks 86:95
Chriss 15, 7 sk., Hardaway jr. 15, Luka Dončić 14 (met za 3 2/6, za 2 4/8), 9 sk., 10 as., 1 ukr. žoga, 7 izg. žog v 31 min.; Giddey 17, 14 as., 13 sk., Roby in Jerome 12

Los Angeles Lakers : Minnesota Timberwolves 108:103
James 26, 7 sk., Monk 22; Reid 23, 11 sk., Edwards 18

Lestvica:

Preberite še:

Tyronn Lue
Sportal Rdeča luč že za 260 košarkarjev in 10 trenerjev
Porzingis
Sportal Dallas brez Dončića zmagovito, James pokazal pravi obraz #video
Sportal Dragić vroč, zadeva kot po tekočem traku #video
Ne spreglejte