Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2023,
6.14

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

Natisni članek

Shai Gilgeous-Alexander Luka Dončić Luka Dončić Oklahoma CIty Thunder Dallas Mavericks Liga NBA

Nedelja, 3. 12. 2023, 6.14

4 mesece, 3 tedne

Liga NBA, 2. december

Nora zadnja četrtina Dallasa, a na koncu nov poraz izvrstnega Dončića in druščine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48
Dallas Mavericks , Luka Dončić | Luka Dončić se je dan po rojstvu prvorojenke Gabriele vrnil na parket, dosegel 36 točk, 15 skokov in 18 asistenc, a se na koncu ni mogel veseliti zmage. | Foto Guliverimage

Luka Dončić se je dan po rojstvu prvorojenke Gabriele vrnil na parket, dosegel 36 točk, 15 skokov in 18 asistenc, a se na koncu ni mogel veseliti zmage.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so v soboto v postavi pozdravili novopečenega očka Luko Dončića, ki se je po ekspresni vrnitvi na parket izkazal s trojnim dvojčkom (36 točk, 15 skokov, 18 asistenc), a se na koncu tekme preobratov proti Oklahoma City Thunder ni mogel veseliti zmage. Oslabljenim Teksašanom je v zadnji četrtini uspel izjemen preobrat, v igro so se vrnili z delnim izidom 30:0, po visokem zaostanku povedli, na koncu pa izgubili še drugo tekmo v dveh dneh. Tokrat s 120:126.

Luka Dončić
Sportal Očka Dončić s posebnim kosom opreme: Najsrečnejši dan mojega življenja #video
Anamarija Goltes
Sportal Luka in Anamaria postala starša!

Učinek Luke Dončića: 36 točk (11/22 iz igre, 5/13 za tri, prosti meti 9/14), 18 podaj in 15 skokov v 45:59 minutah

Dan po tem, ko je slovenski košarkarski as Luka Dončić postal oče Gabriele in upravičeno izpustil obračun z Memphisom, ki je zlahka odpravil Dallas, se je 24-letni Ljubljančan vrnil v postavo Teksašanov, znova vlekel voz svoje ekipe, a se na koncu tekme preobratov ni mogel veseliti.

Dallas, ki je znova pogrešal kar nekaj igralcev, tokrat je ob Timu Hardawayu, Joshu Greenu, Danteju Exumu in Maxiju Kleberju manjkal še Kyrie Irving (poškodba stopala).

Gostitelji so z izjemo uvodnih minut gledali Oklahomi v hrbet in jo večino časa lovili. V drugi četrtini so gostje najprej prvič povedli z dvomestnim številom, prednost je nato narasla na 21, na odmor so odšli s +19, v zadnjo četrtino pa vstopili s 23 točkami prednosti (84:107).

Dallasu je v zadnji četrtini uspel delni izid 30:0, a na koncu jim je zmanjkalo moči za zmago. | Foto: Guliverimage Dallasu je v zadnji četrtini uspel delni izid 30:0, a na koncu jim je zmanjkalo moči za zmago. Foto: Guliverimage

In ko se je že zdelo, da bodo srečanje mirno obrnili v svojo korist, se je začel šov Dallasa. Po zaostanku s 87:111 je Dončiću in druščini uspel neverjeten preobrat, podpisali so se pod delni izid 30:0, povedli s 117:111, kar je bila njihova najvišja prednost na obračunu. Dončić je v tem času dosegel 14 točk in sedem asistenc. A na koncu jim je zmanjkalo energije. Dramatična končnica je pripadla Oklahomi, ki je na pomembni tekmi slavila s 120:126 in s 13. zmago sezone skočila na drugo mesto zahodne konference.

Po statističnih podatkih portala StatMuse še nihče v ligi NBA ni na eni tekmi dosegel več kot 36 točk, 15 skokov, 18 podaj ob dveh ukradenih žogah, dveh blokadah in petih zadetih trojkah. Dončić je to sezono pri povprečjih 31,4 točke, 8,4 podaje in 8,4 skoka na tekmo.

Vir: STA

Vrhunci srečanja:

Prvo ime ob porazu je bil kdo drug kot Dončić, ki je na parketu preživel 46 minut, v statistiko pa vpisal 58. trojni dvojček v karieri. Ustavil se je pri 36 točkah, 15 skokih in 18 asistencah. Derrick Jones je dodal 24 točk, Dereck Lively pa 20 točkam dodal 16 skokov. Pri zmagovalcih je največ točk, in sicer 23, vknjižil Jalen Williams, zvezdnika Shaia Gilgeousa Alexandra, ki ima v letošnji sezoni povprečje 30 točk, pa so uspeli ustaviti pri 17 točkah. 

Luka Dončić | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Dallas je po drugem porazu v dobrem dnevu zdrsnil na šesto mesto zahodne konference. Trenutno je pri 11 zmagah in osmih porazih. Prehitela sta ga tako Sacramento Kings, ki je na kolena spravil prvake iz Denverja, kot Phoenix Suns, ki je ugnal Memphis Grizzlies, ki je v petek na kolena spravil Dončićeve. Te nova tekma čaka v noči na četrtek, ko bodo gostili Utah.

Na vrhu zahoda ostaja Minnesota Timberwolves, ki je za 15. zmago sezone, sicer pa četrto zaporedno, premagala Charlotte Hornets s 123:117. Karl-Anthony Towns je dosegel 27 točk, Rudy Gobert pa eno manj.

Sacramento je v tesni končnici proti prvakom uspel zadržati nabrano prednost, gostje so se sicer uspeli približati na 112:110, a je zmaga na koncu ostala doma (123:117). Najzaslužnejši so bili De Aaron Fox s 26 točkami in 16 asistencami, Malik Monk s 26 točkami in Domantas Sabonis s 17 točkami in 15 skoki. Prvo ime prvakov pa je z novim trojnim dvojčkom Nikola Jokić (36 točk, 13 skokov, 14 asistenc). Sacramento je četrti, Denver tik pred njim.

Sacramento Kings so na kolena spravili prvake. | Foto: Reuters Sacramento Kings so na kolena spravili prvake. Foto: Reuters

Na petem mestu zahoda je Phoenix, ki se je tretjemu zaporednemu porazu izognil z zmago proti Memphisu, pri katerem je s 37 točkami in devetimi skoki blestel Jaren Jackson, pri zmagovalcih pa je bil najbolj razpoložen Devin Booker s 34 točkami in desetimi skoki, Kevin Durant je dodal 27 točk.

Vroče je bilo v Kaliforniji med Los Angeles Clippers in Golden State Warriors, ki je v tretji četrtini vodili za 21 točk, a so domači po zaslugi koša Paula Georgea (25 točk) deset sekund pred koncem slavili za točko.

Na vzhodu, kjer vodi Boston, je Brooklyn končal devet tekem dolg zmagoviti niz druge ekipe lestvice Orlanda. Ob domači zmagi s 129:101 je Mikal Bridges dosegel 42 točk. Je pa do zmage prišla tretja ekipa vzhodne konference, Milwaukee je na krilih Giannisa Antetokounmpa (31 točk, 11 skokov, deset asistenc) premagal Atlanto.

Najbolj vroče je bilo med Utahom in Portlandom, prvi je slavil po podaljšku.

Liga NBA, 2. december:

Lestvica

Karl-Anthony Towns, Minnesota Timberwolves
Sportal Vodilna Minnesota do nove zmage, vroče v Chicagu
Ne spreglejte