Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2024,
6.31

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

Dirk Nowitzki Michael Jordan Russell Westbrook Dallas Mavericks Milwaukee Bucks Sacramento Kings Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Sreda, 13. 3. 2024, 6.31

1 mesec, 2 tedna

Liga NBA, 12. marec

Milwaukee ni naredil usluge Dallasu in Dončiću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
Sacramento Kings De'Aaron Fox |  De'Aaron Fox je ob zmagi Sacramenta dosegel 29 točk. | Foto Reuters

De'Aaron Fox je ob zmagi Sacramenta dosegel 29 točk.

Foto: Reuters

V ligi NBA še naprej odmevajo izjemni dosežki Luke Dončića. Ne le, da je z naskokom najboljši strelec lige NBA, z Dallasom je nanizal tri zmage, s sedmimi trojnimi dvojčki pa podrl obilico rekordov. V noči na sredo, ko je bilo odigranih sedem tekem, je počival. Na delu je bilo kar nekaj neposrednih tekmecev Dallasa za mesta, ki v zahodni konferenci vodijo neposredno v končnico. Sacramento Kings so s kar 129:94 nadigrali Milwaukee Bucks in so tako ostali na sedmem mestu zahoda pred Dallasom.

Saša Dončić Dallas
Sportal Saša Dončić in njegova življenjska ljubezen #video

Slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić ostaja v središču pozornosti ljubiteljev lige NBA. Podobno velja za Nikolo Jokića (Denver), za številne prvega favorita za priznanje MVP rednega dela sezone. Košarkarski sladokusci v Sloveniji in Srbiji že nestrpno čakajo nedeljsko darilo. Velika prijatelja se bosta pomerila ob zelo atraktivnem terminu. Srečanje v Teksasu se bo namreč začelo že ob 20.30 po slovenskem času.

Dončić na lovu za Westbrookom

Russell Westbrook, zdajšnji košarkar LA Clippers, je pred petimi leti v dresu Oklahoma City nanizal kar 11 tekem, na katerih je dosegel trojnega dvojčka. | Foto: Gulliver/Getty Images Russell Westbrook, zdajšnji košarkar LA Clippers, je pred petimi leti v dresu Oklahoma City nanizal kar 11 tekem, na katerih je dosegel trojnega dvojčka. Foto: Gulliver/Getty Images Do takrat čakata vročega Dončića in soigralce, ki so v noči na torek v vetrovnem mestu Chicago odpihnili za 35 točk, še dve tekmi. Najprej domače srečanje z Golden State v noči na četrtek in nato dan pozneje še gostovanje pri Oklahoma City, trenutno najboljši ekipi zahodne konference. Pred Dallasom, ki je trenutno na osmem mestu zahodne lestvice, so tako zelo zahtevni izpiti, Ljubljančan pa bo na njih poskušal nadaljevati neverjetni niz trojnih dvojčkov.

V karieri jih ni še nikoli nanizal toliko kot zdaj. Je že pri sedmih, le pri zadnjem pa je obenem dosegel manj kot 30 točk, s čimer je v ligi NBA poskrbel za kopico absolutnih rekordov. Na naslednjih tekmah bo napadal nov rekord. Največ zaporednih trojnih dvojčkov je v zgodovini tekmovanja zbral Russell Westbrook (11 leta 2019), devetkrat zapored pa je to leta 1968 uspelo Wiltu Chamberlainu. Nato na večni lestvici rekorderjev lige NBA že sledi Dončić, ki si s sedmimi zaporednimi trojnimi dvojčki tretje mesto deli z Michaelom Jordanom, Oscarjem Robertsonom in Westbrookom.

Michael Jordan je v bogati karieri nanizal največ sedem trojnih dvojčkov, na katerih je dosegel vsaj 20 točk. Podobno velja za Luko Dončića. | Foto: Getty Images Michael Jordan je v bogati karieri nanizal največ sedem trojnih dvojčkov, na katerih je dosegel vsaj 20 točk. Podobno velja za Luko Dončića. Foto: Getty Images

Pa še nekaj je. Dončić je s sedmimi zaporednimi trojnimi dvojčki, na katerih je vselej prispeval več kot 20 točk, izenačil rekord lige NBA. Po novem si ga deli z Jordanom in Robertsonom, velikanoma lige NBA. Če bi se LD77 v svojem slogu, s katerim navdušuje v zadnjih tednih, izkazal tudi v noči na četrtek z Golden State, bi lahko postavil nov absolutni rekord in prehitel presežek legendarnih košarkarjev. 

Odkar je dopolnil 25 let, še ni bilo tekme, na kateri ne bi dosegel trojnega dvojčka. Po kratkem počitku, ki si ga je privoščil v toplejših krajih (Mehika) po zvezdniškem koncu tedna, je na desetih tekmah prispeval 364 točk, 114 asistenc in 102 skoka. Tako norega povprečja na desetih tekmah v obdobju po sezoni 1975/76 ni imel še nihče. Dončiću je tako uspelo, kar ni še nikomur v ligi NBA, kar je le še dokaz več, kako ponosna je lahko Slovenija na takšnega košarkarskega velemojstra.

Na zadnjih desetih tekmah se lahko Luka Dončić pohvali s povprečjem 36,4 točke, 11,4 asistence in 10,2 skoka. | Foto: Reuters Na zadnjih desetih tekmah se lahko Luka Dončić pohvali s povprečjem 36,4 točke, 11,4 asistence in 10,2 skoka. Foto: Reuters

Na večnih klubskih lestvicah vse bližje vrhu 

Luka Dončić in Dirk Nowitzki sta eno sezono pri Dallasu odigrala skupaj. | Foto: Getty Images Luka Dončić in Dirk Nowitzki sta eno sezono pri Dallasu odigrala skupaj. Foto: Getty Images Čeprav je star komaj 25 let, je na večnih lestvicah franšize Dallas Mavericks v treh najpomembnejših statističnih prvinah že pri ali pod vrhom. Na lestvici strelcev, čeprav v ligi NBA igra šele šesto sezono, je že šesti (11.070 točk), vodi pa nihče drug kot Dirk Nowitzki. Nemec je v 21 sezonah dosegel 31.560 točk.

Čeprav Dončić ne spada med (naj)višje igralce, je odličen tudi v skokih. Tam je že četrti na večni lestvici! Rekorder je Nowitzki (11.489), nato sledita James Donaldson (4589) in Sam Perkins (3767), na četrtem mestu pa je že 25-letni ljubljenec slovenskih src (3342). Na zadnji tekmi v Chicagu je prehitel nekdanjega visokega centra Dallasa, ameriškega orjaka Shawna Bradleyja (3340 skokov). Odličen je tudi na večni lestvici asistenc, kjer je že na petem mestu. Vodi Derek Harper (5111 v 12 sezonah), Dončić jih je zbral že 3193.

Sacramento boljši od Milwaukeeja, 38 točk Tatuma

Sacramento Kings so s 129:94 premagali Milwaukee. Če bi Kralji izgubili, bi na lestvici padli na osmo mesto, Dallas pa bi se, čeprav v noči na sredo ne bo nastopil, povzpel na sedmo mesto. A se to ni zgodilo in Sacramento na lestvici ostaja pred Mavsi. Sacramento je glavnino dela opravil že v prvem polčasu, ki ga je dobil s 75:56, do konca pa je prednost domačih, ki so vodili vseh 48 minut, samo še naraščala. De'Aaron Fox je ob zmagi dosegel 29 točk, Malik Monk jih je dodal 25. Giannis Antetokounmpo je za Milwaukee dosegel 30 točk in 13 skokov.

Boston Celtics so za 51. zmago sezone s 123:107 ustavili Utah Jazz. Jayson Tatum je dosegel 38 točk in poskrbel za najboljši strelski izkupiček večera. "Gre za zakon povprečij. Vemo, da vsako noč ne bomo igrali popolno. Moraš vztrajati in verjeti, da boš večkrat naletel na dober dan," je dejal Tatum, ki prej na zadnjih štirih tekmah nikoli ni zadel več kot 39 odstotkov svojih metov. Danes je zadel 13 od 25 metov iz igre. Točko manj od Tatuma je ob zmagi Minnesote nad LA Clippers (118:100) dosegel Anthony Edwards. Pri Clippersih je zaradi težav s hrbtom dvoboj predčasno zaključil Kawhi Leonard (šest točk).

Jayson Tatum je dosegel 38 točk. | Foto: Reuters Jayson Tatum je dosegel 38 točk. Foto: Reuters

Najbolj izenačen obračun večera se je odvil v San Antoniu, kjer je morala domača ekipa s 101:103 priznati premoč Houston Rockets. Za goste je štiri sekunde pred koncem dva prosta meta za vodstvo s 103:100 zadel Aaron Holiday, na drugi strani se je takoj zatem na črto prostih metov postavil Devin Vassell. Zadel je prvi met, drugega pa namerno zgrešil, a je žoga pristala v rokah Amena Thompsona, zmaga pa je odšla v roke Raket. Fred VanVleet je za Houston dosegel 21 točk, 7 skokov in 7 asistenc. Tre Jones je za Spurse prispeval 21 točk.

Poraz Oklahome, granitna obramba Knicksov

Poraz je doživela Oklahoma, ki se bori za prvo mesto na zahodu. Indiana (37-29) je dokazala, da ima zelo homogeno ekipo. Vsa prva peterka je dosegla najmanj 14 točk, Myles Turner je prednjačil s 24 točkami. Pri Oklahomi je še 48. v sezoni mejo 30 točk presegel Shai Gilgeous-Alexander (30 točk). Kanadski zvezdnik je tako presegel 47 tovrstnih tekem Kevina Duranta v dresu Oklahome (2009/10, 2013/14). Na vrhu zahodne konference vlada vse večja gneča. Oklahoma City Thunder ima tako kot Denver Nuggets razmerje zmag in porazov 45-20, sledi Minnesota s 45-21.

New York Knicks (38-27) so se oddolžili Philadelphia 76ers (36-29) za ponedeljkov poraz (73:79). Tudi tokrat so tekmecem dopustili manj kot 80 točk, a jih sami dosegli precej več za končnih 106:79. Josh Hart je dosegel 20 točk, 19 skokov in 10 podaj za četrti trojni dvojček sezone. Kratkohlačniki so v zadnjih dneh najboljše obrambno moštvo lige, saj so tekmecem na treh zaporednih tekmah dovolili največ 79 točk.

Liga NBA, 12. marec:

Lestvica:

Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Izjemni Dončić do novega velikega rekorda, v Detroitu je zavrelo #video
Giannis Antetokounmpo
Sportal Davis blestel ob zmagi nad Minnesoto, Bucks ugnali Clipperse, poškodba Senguna
Luka Dončić Chicago Dallas
Sportal Nova rapsodija čarovnika Dončića. To je Dallas, ki si ga tako želi! #video

 

Ne spreglejte