Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
11. 11. 2022,
5.13

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

12

Natisni članek

Spencer Dinwiddie Kyle Kuzma NBA Liga NBA Washington Wizards Kristaps Porzingis Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks

Petek, 11. 11. 2022, 5.13

1 leto, 5 mesecev

Liga NBA, 10. november

Novo razočaranje za utrujenega Dončića: Bil sem grozen #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

12

Luka Dončić | Luka Dončić je v dveh dneh z Dallasom izkusil dva boleča poraza proti ekipam, ki sta proti Mavericks nastopila brez nekaterih najboljših igralcev, a gostje iz Teksasa tega niso znali izkoristiti v svojo prid. | Foto Reuters

Luka Dončić je v dveh dneh z Dallasom izkusil dva boleča poraza proti ekipam, ki sta proti Mavericks nastopila brez nekaterih najboljših igralcev, a gostje iz Teksasa tega niso znali izkoristiti v svojo prid.

Foto: Reuters

Luka Dončić je doživel novo razočaranje v ligi NBA. Le dobrih 24 ur po bolečem porazu v Orlandu je z Dallasom ostal praznih rok še na gostovanju v Washingtonu, dvoboj pa ob znova manj natančnem metu iz igre končal pri 22 točkah. Tako malo jih najboljši strelec v ligi NBA v tej sezoni še ni dosegel. Pri zmagovalcih, ki so pogrešali kar tri pomembne igralce, med njimi tudi poškodovanega Kristapsa Porzingisa, je s 36 točkami izstopal Kyle Kuzma, pri Dallasu pa je največ pokazal nekdanji "Wizard" Spencer Dinwiddie (33 točk).

Washington Wizards : Dallas Mavericks 113:105 (28:34, 58:61, 87:83)
Kuzma 36, Hachimura 23, Barton 14; Dinwiddie 33, Dončić 22, Hardaway Jr. 16

Učinek Luke Dončića: 22 točk (met za tri 3/8, met za dve 5/13, prosti meti 3/9), 9 sk., 6 as., 2 ukr. žogi, 5 izg. žog v 39 minutah

Vrhunci dvoboja v Washingtonu:

To se Dallasu ni zgodilo prvič. Ko Mavericks naletijo na tekmeca, ki ne spada med najboljše v ligi NBA, hkrati pa pogreša kar nekaj članov začetne peterke, pokažejo bistveno manj, kot bi od njih pričakovali glede na tisto, kar so zmožni pokazati na najzahtevnejših dvobojih. Zgodba iz Orlanda se je ponovila le večer pozneje v Washingtonu. Dallas je imel opravka z napornim ritmom. To je bilo njegovo drugo gostovanje v dveh dneh, na parketu pa se znova ni izšlo po njegovih željah.

Dallas je od gostovanja v Washingtonu pričakoval bistveno več. | Foto: Reuters Dallas je od gostovanja v Washingtonu pričakoval bistveno več. Foto: Reuters

Čeprav so Wizards pred tekmo z Dallasom na zadnjih sedmih dvobojih zmagali le dvakrat in niso bili v bajni formi, za nameček pa zaradi zdravstvenih težav niso mogli računati na tri pomembne igralce (prvi strelec Bradley Beal, Kristaps Porzingis in Taj Gibson), so v dvorani Capitol One Arena spravili v slabo voljo izbrance Jasona Kidda. Dallas je želel popraviti slab vtis z dvoboja na Floridi, kjer je deloval kot slabo organizirana vojska. Podobno je veljalo za Luko Dončića, najboljšega strelca lige NBA v tej sezoni, ki je od 29 metov iz igre zadel le tretjino (9).

Dallas je skušal najti pot, kako bi v napadu razbremenili vse bolj izčrpanega Dončića, da bi lahko koristneje porabil energijo. Iskali so še kakšnega junaka v napadu poleg Spencerja Dinwiddieja, ki je bil z 29 točkami že prvi strelec dvoboja v Orlandu, a mu zaradi poraza ni bilo do smeha.

Najslabši prvi polčas v tej sezoni

Kyle Kuzma je dosegel kar 36 točk. | Foto: Reuters Kyle Kuzma je dosegel kar 36 točk. Foto: Reuters Dallas, ki je še drugo tekmo zapored pogrešal Christiana Wooda, je v dvoboj proti Washingtonu vstopil nekoliko drugače. Dončić ni zaključeval napadov, ampak se bolj osredotočal na podaje. Ker so bili njegovi soigralci natančni, zadeli so kar šestih zaporednih trojk, so si kmalu zagotovili prednost, izraženo z dvomestno številko (20:8). Tak pristop je obrodil sadove.

Ko pa je začela natančnost meta šepati, dvakrat je z velike razdalje zgrešil tudi Dončić, pri oslabljenih gostiteljih pa se je razigral Kyle Kuzma, je začela prednost Dallasa kopneti (27:25). Luka je prvi koš dosegel šele na polovici prve četrtine, do konca uvodnih 12 minut pa prispeval pet točk, kar je bilo bistveno manj od njegovega prejšnjega povprečja. V prvi četrtini namreč v tej sezoni dosega dobrih 13 točk, največ izmed vseh košarkarjev v ligi NBA.    

Dallas je dobil prvo četrtino za +6, v drugi pa se je Dončić že tradicionalno preselil na klop. Washington je na krilih Kuzme, ki se mu je pridružil še vroči Japonec Rui Hachimura, ujel priključek in povedel s 40:39. Dallas je prvič v tej sezoni poslal v igro Francoza Franka Ntilikino, ki je tako po dolgem času občutil tekmovalni adrenalin, v napadu pa se je razigral Tim Hardaway Jr. Zadel je tri trojke in poskrbel, da je Dallas dobil prvi polčas. Razlika resda ni bila velika, znašala je le +3.

Dončić je v prvem polčasu dosegel "le" sedem točk, kar se mu v tej sezoni še ni pripetilo. Iz igre je zadel tri od devetih metov, zelo skromen pa je bil njegov izkupiček pri prostih metih, saj je od petih zadel le enega. Zbral je še pet asistenc in štiri skoke ter s tem namignil, da bi lahko dočakal nov trojni dvojček.

Mejo 20 točk je pri gostiteljih presegel tudi Rui Hachimura. | Foto: Reuters Mejo 20 točk je pri gostiteljih presegel tudi Rui Hachimura. Foto: Reuters

A to se v nadaljevanju ni zgodilo. Še več. Razočaranja so se vrstila drugo za drugim. Washington je postajal vse nevarnejši, pri Dallasu pa razen Spencerja Dinwiddieja, ki na dvoboju proti nekdanjim soigralcem ni skrival dodatne motivacije, ni bilo razigranega posameznika, s katerim bi si lahko gostje iz Teksasa priigrali otipljivo prednost.

Če je Dončić v prvem polčasu podelil soigralcem pet asistenc, pa je v nadaljevanju srečanja v omenjeno rubriko vpisal le še eno. Veliko je bilo primerov, ko so njegovi soigralci nakljub odprtim metom zgrešili cilj, v igro Dallasa pa se je vnesla še živčnost. Ko so sodniki nekajkrat pozabili zapiskati ob prodorih mladega Ljubljančana, je Dončić za trenutek izgubil živce in si zaradi dolgega jezika prislužil tehnično napako. Tretjo v tej sezoni.

Zgodilo se je nemalo po njegovi izjemni trojki za 80:79, ko je Dallas še držal priključek z gostitelji. Trener Jason Kidd je v zadnjih minutah tretje četrtine posedel prvega zvezdnika kluba na klop, Washington pa je v sklepni del srečanja vstopil s prednostjo +4.

Novost, Luka zadnjo četrtino začel na parketu

Spencer Dinwiddie je bil še drugič zapored prvi strelec Dallasa, Dončić pa je šele drugič v tej sezoni končal dvoboj z manj kot 30 točkami. | Foto: Reuters Spencer Dinwiddie je bil še drugič zapored prvi strelec Dallasa, Dončić pa je šele drugič v tej sezoni končal dvoboj z manj kot 30 točkami. Foto: Reuters Dallas je predstavil novost, saj se je Luka kmalu vrnil na parket in začel zadnjo četrtino. Na prejšnjih tekmah je ponavadi v tem delu srečanja sedel na klopi. Njegova prisotnost pa ni kaj prida pomagala gostom. Pri domačih je bil zelo vroč Kyle Kuzma. Zadeval je z vseh kotov, po treh zaporednih trojkah pa dvignil občinstvo na noge. Prednost Washingtona, ki se je v prejšnji sezoni izkazal za strup za Dallas, saj je dobil obe tekmi v sezoni, je zrasla na +14.

Dallas se je znašel v zelo slabem položaju. Primanjkovati je začelo časa, do konca je bilo le še nekaj minut, razen Dinwiddieja pa ni bilo junaka, ki bi zadeval v nizih.

Večkrat je skušal odgovornost nase prevzeti tudi Dončić, a njegove žoge podobno kot v Orlandu niso zadele cilja. Primanjkovalo je igrivosti, ni bilo tistega prvinskega užitka in nasmeha, ki ga ponavadi spremlja ob njegovih dokazovanjih v ligi NBA. Znova je zaigral bistveno slabše kot na uvodnih devetih tekmah, temu primeren je bil tudi njegov strelski izkupiček. Dosegel je 22 točk, dodal še devet skokov, šest asistenc in dve ukradeni žogi (v tej prvini spada med pet najboljših igralcev v ligi NBA), kar bi bil za mnogo košarkarjev vrhunski dosežek.

Pet dvomestnih strelcev pri Washingtonu

Za Dončića, ki je srečen le, če zmaga tudi ekipa, pa to ni bilo kaj preveč zadovoljivo, še manj pa prepričljivo. Njegov met iz igre je bil znova skromen (8/21), Washington ga je lažje od pričakovanega ustavljal v obrambi, nemoč slovenskega reprezentanta pa je izžarevalo tudi pet izgubljenih žog.

Trener Wes Unweld Jr. je torej našel imeniten način, kako ustaviti slovenskega košarkarskega virtuoza, ki je skupaj s soigralci po Orlandu doživel padec v drugem polčasu še v Washingtonu. Tu je Dallas v drugem delu dosegel le 44 točk. Skoraj toliko jih je pri gostiteljih le vroči Kuzma (36), ogromno preglavic pa so obrambi gostov povzročali še Rui Hachimura (21), Will Barton (14), Deni Avdija (12) in Daniel Gafford (11). Zadnji je dodal še deset skokov in štiri blokade. 

Pri Dallasu je bila drugačna zgodba, točke so se drugače razpršile. Zgolj štirje košarkarji so dosegli kar 85 od 105 točk, preostali pa so ponudili premalo, da bi lahko Mavericks računali na sedmo zmago v tej sezoni. Rezervni igralci Washingtona so dosegli kar dvakrat več točk od stanovskih kolegov Dallasa (50 proti 25).

Razmerje zmag in porazov Kiddovih izbrancev je tako padlo na 6-5, Dončić pa po srečanju ni skrival nezadovoljstva in razočaranja.

Dončić prevzel odgovornost za oba poraza 

"Na zadnjih dveh tekmah sem bil grozen. Odgovoren sem za oba poraza. Moramo ugotoviti, kaj je šlo narobe. Ti dve tekmi bi morali dobiti, a ju nismo," je po novem razočaranju odvrnil izčrpani Luka Dončić in na vprašanje, ali je imela pri predstavi v Washingtonu prste vmes tudi utrujenost, odgovoril: "Tekmec je igral dobro obrambo, utrujenost … Skupek vsega. Imel sem res naporno poletje. Na zadnjih dveh tekmah sem čutil večjo utrujenost kot na prejšnjih. A to ne sme biti izgovor."  

"Na zadnjih dveh tekmah nismo opravili svojega dela," pa je dejal trener Dallasa Jason Kidd in dodal: "Zato imamo v sezoni na voljo 82 tekem. Vrnili se bomo domov in se posvetili temu."

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Konec Dončićevega sanjskega niza, mejnik legende ni več ogrožen

Kristaps Porzingis v tej sezoni pri Washingtonu na tekmo v povprečju dosega 19 točk. Proti Mavericks ga bi bilo na parketu, saj je zaradi poškodbe mišice izpustil srečanje proti nekdanjim soigralcem iz Teksasa. | Foto: Reuters Kristaps Porzingis v tej sezoni pri Washingtonu na tekmo v povprečju dosega 19 točk. Proti Mavericks ga bi bilo na parketu, saj je zaradi poškodbe mišice izpustil srečanje proti nekdanjim soigralcem iz Teksasa. Foto: Reuters

Goran Dragić
Sportal Dragić in reprezentanca? "Nisem rekel ne ne in ne da."

Prednost Dončića se topi

Stephen Curry je najbližji zasledovalec Luke Dončića na seznamu najboljših strelcev. | Foto: Reuters Stephen Curry je najbližji zasledovalec Luke Dončića na seznamu najboljših strelcev. Foto: Reuters Slovenski košarkarski virtuoz navkljub skromnejšim predstavam v Orlandu in Washingtonu (24 in 22 točk) ostaja še vedno najboljši strelec tekmovanja. Njegovo povprečje je po predstavi v Washingtonu s 34,8 padlo na 33,6 točke, kar pa je še vedno prvovrsten dosežek za uvodnih 11 srečanj. Drugouvrščeni Stephen Curry (Golden State) ima povprečje 32,6 točke, naslednji Donovan Mitchell (Cleveland) 31,9, blizu sta še Giannis Antetokounmpo (Milwaukee) z 31,8 in Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City) z 31,6 točke.

Ljubljančan ima kot edini med petimi najboljšimi strelci v tej sezoni natančnost meta iz igre manjšo od 50 odstotkov.

Mavs zdaj čaka pet zaporednih domačih tekem, na katerih bodo lahko izboljšali razmerje zmag in porazov. Za začetek se bodo doma v noči na nedeljo pomerili s Portlandom, ki v tej sezoni blesti, v noči na petek pa je v gosteh premagal New Orleans.

Liga NBA, 10. november:

Washington Wizards : Dallas Mavericks 113:105
Kuzma 36 (trojke 5/11), 11 sk., 7 as., Hachimura 23 (met iz igre 9/14), 8 sk., Barton 14, 7 sk.; Dinwiddie 33 (trojke 7/12), Dončić 22 (met za tri 3/8, met za dve 5/13, prosti meti 3/9), 9 sk., 6 as., 2 ukr. žogi, 5 izg. žog v 39 minutah, Hardaway Jr. 16 (trojke 5/11), Powell 14, 7 sk.

Atlanta Hawks : Philadelphia 76ers 104:95
Young 26, 7 as., Capela 18, 20 sk., Hunter 14; Embiid 26, 13 sk., Maxey 15, Harris 12

Miami Heat : Charlotte Hornets 117:112 po podaljšku
Butler 35, 10 sk., 8 as., Adebayo 18, 14 sk., Robinson 14; Oubre Jr. 29, 7 sk., Rozier 22, 8 sk., McDaniels 16, Plumlee 13, 15 sk.

New Orleans Pelicans : Portland Trail Blazers 95:106
Williamson 29, 6 sk., Murphy III 16, Ingram 14; Grant 27, 8 sk., Simons 23, 6 as., Hart 17, 7 sk., Little 15

Lestvica:

Ne spreglejte