Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
26. 6. 2014,
20.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Krka Novo mesto košarka

Četrtek, 26. 6. 2014, 20.41

8 let

Krka z grenkim priokusom brez Evrope

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Košarkarji novomeške Krke so po tem, ko so ostali brez želenega vabila za nastop v evropskem pokalu, potrdili, da bodo v novi sezoni igrali le v državnem prvenstvu in ligi ABA.

Vodstvo lige ABA je v uradnih tekmovalnih pravilih pred letom zapisalo, da lahko udeleženci tekmovanja v Evropi igrajo zgolj v evroligi in evropskem pokalu, zato odločitev novomeške Krke, da izpusti priložnost za vrnitev v pokal EuroChallenge pod okriljem Fibe Europe, ne preseneča. Sedemkratni državni prvaki pa so vseeno upali, da jim bo večjo naklonjenost pokazal Uleb in jim po umiku Igokee ponudil priložnost za igranje v evropskem pokalu. To se ni zgodilo, saj je prednost dobila Union Olimpija, Dolenjci pa so krajši konec, vsaj uradno, potegnili zaradi premajhne dvorane Leona Štuklja.

Niso se želeli seliti

"Pričakovali smo, da bomo kot serijski državni prvaki, zmagovalci pokala in najboljša slovenska ekipa v ligi ABA prejeli vabilo za sodelovanje. Glede dvorane smo zavzeli stališče, da smo v tej isti dvorani igrali Eurocup v sezoni 2011/12 in se uvrstili med 16 najboljših ekip. Od takrat se kriteriji glede dvoran niso spremenili. Žal je bila odločitev vodstva ULEB drugačna," so v uradnem sporočilu zapisali pri Krki, ki bi teoretično lahko vstopila v Eurocup in domače tekme odigrala kot najemnik večje dvorane, na primer v Zagrebu ali Ljubljani, a se za to možnost niso odločili.

"Nastopanje v Eurocupu ni poceni, najemanje dvorane za treninge in tekme, prevozi igralcev in preostalega osebja pa bi povzročili veliko dodatnih stroškov. Tudi številni ljubitelji košarke so proti temu, da bi domače tekme igrali, tako rekoč, v gosteh. Košarkarski klub Krka podpira okoli 40 sponzorjev in nekateri od njih so se znašli v težki situaciji, zato smo ocenili, da bi bila to potrata težko zbranih finančnih sredstev," so zapisali v novomeškem klubu.

Priložnost mladim

Kar petkratni zaporedni prvaki bodo torej v sezoni 2014/15 nastopali zgolj v ligi ABA in v državnem prvenstvu že vse od prvega kroga. "Slovenska liga je cenejša, v njej pa nastopa nekaj ekip, ki so enakovredne tistim, s katerimi bi se pomerili v pokalu Eurochallenge. Poleg jasnega urnika tekem, ki ne bodo sovpadale s tekmami lige ABA, nam slovenska liga zagotavlja večje število tekem, na katerih se bodo kalili naši bodoči nosilci igre v ligi ABA in evropskih pokalih," so še zapisali pri Krki, ki se je že lotila sestave igralskega kadra.

Ekipa bo ostala pod vodstvom trenerja Aleksandra Džikića, a bo vidno spremenjena. Dolenjci so se namreč za dosedanje sodelovanje že zahvalili Jaki Klobučarju, Edu Muriću, Smiljanu Paviču, Chrisu Bookerju, Saniju Bečiroviću, Zvonku Buljanu in Marku Pajiću.

Ne spreglejte