Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
16. 9. 2016,
12.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

kvalifikacije EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov Klemen Prepelič

Petek, 16. 9. 2016, 12.14

6 let, 7 mesecev

Kokoškov ga je zacementiral med prvokategorniki #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Foto: Grega Valančič/Sportida

Pod taktirko novega selektorja Igorja Kokoškova se je Klemen Prepelič prerinil med osrednje like slovenske košarkarske reprezentance. Za zadnjo kvalifikacijsko tekmo proti Ukrajini napoveduje zmago.

Slovenija je po petih od skupno šestih tekem brez poraza na prvem mestu kvalifikacijske skupine E in si je že zagotovila nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto, ne glede na razplet zadnjega obračuna z Ukrajino (sobota ob 15. uri).

Sredin dvoboj z Bolgarijo (85:63) je dal dokončen odgovor, da bo naša izbrana vrsta spet nastopila na največjem evropskem tekmovanju.

"Veseli smo te uvrstitve, saj smo imeli dosti težkih tekem. Tudi proti Bolgariji smo se mučili prvih dvajset minut. Z razigranim Goranom Dragićem smo postavili stvari na svoje mesto. Slovenija je na EuroBasketu, kar je bil primarni cilj. A dela še nismo dokončali. Z letalom še nismo pristali. Eno tekmo moramo še zmagati, da bomo imeli morda ugodnejši žreb za EuroBasket. V Ukrajino gremo po zmago," je optimističen Klemen Prepelič.

Ne prezrite:

"Lažje nam je, ko je Gogi razigran"

Bolgari so na tej tekmi vodili s 17:8, a so se slovenski košarkarji zbrali in v nadaljevanju začeli igrati bolj podjetneje. Pokazali so dva različna obraza: "Morda smo se bali pritiska zmage in uvrstitve na veliko tekmovanje. To je velika stvar, čeprav se ljudje tega ne zavedajo. Slovenija je namreč spet na velikem odru. Med polčasoma smo si rekli, da se moramo zbrati in v tretji četrtini odigrati najboljših pet minut. Bolgari so padli, mi zadevali odprte mete in tekmo smo prepričljivo zmagali."

Prav z Dragićem sta v začetku tretje četrtine poskrbela, da se je Slovenija odlepila, potem ko sta zadela vsak po dve trojki: "Lažje je, ko je Gogi razigran. V Evropi je eden najboljših igralcev. Zaradi njega se tudi mi lažje razigramo. Stvari je postavil na svoje mesto. Dobesedno sam. To je naredil že v Bolgariji in tudi v sredo. Dokazuje, kako velik igralec je."

Ali je bila prav tretja četrtina tista, ki bi se ji radi slovenski košarkarji nenehno približali? "V tej ekipi manjka en velik člen, kot je Zoran Dragić, ki je dobro začel sezono v Milanu. Vsi imamo v ekipah velike vloge, nosilci reprezentance so nosilci v klubih, kar je pomembno. Temelji so postavljeni. Verjamem, da bo naslednje leto lepa zgodba. Upam, da z navijači, ki so nas v sredo spremljali," odgovarja Prle, ki bo v Ukrajini pogrešal tudi Jako Blažiča, ki je prav tako odpotoval k delodajalcu v Španijo.

Prepelič o svobodi

Pod vodstvom Igorja Kokoškova je dobil mesto v prvi postavi in začenja vse tekme, zaupanje pa mu je član francoskega Limogesa, kjer dirigentsko palico vihti Duško Vujošević, vrnil z dobrimi predstavami.

V slovenski reprezentanci se lahko pohvali kot četrti strelec, na tekmo pa v povprečju dosega 13,8 točke. Najboljšo predstavo je pokazal na gostovanju v kosovski Mitrovici, kjer je dosegel 27 točk, pohvalil se je še z devetimi skoki in tremi podajami.

Klemen Prepelič in Goran Dragić sta primaknila velik delež k uvrstitvi na EuroBasket2017. | Foto: Grega Valančič/Sportida Klemen Prepelič in Goran Dragić sta primaknila velik delež k uvrstitvi na EuroBasket2017. Foto: Grega Valančič/Sportida

Sam se je v sistemu Kokoškova zelo dobro znašel in verjame, da bodo s fanti prihodnje leto na EuroBasketu naredili še korak naprej: "Precej pomembna stvar je, da igralcem pusti svobodo. Ne le določenim, ampak vsem. Nobenega igralca ni zamenjal že po prvi napaki. Igralci delamo napake, a nikoli te ni zamenjal zaradi nje, četudi si naredil neumnost. Zaradi tega ti zraste samozavest. Sistem smo dobro sprejeli. Če bo ekipa ostala podobna, se lahko nadejamo dobrega rezultata. Mislim, da je prihodnost lepa, bo pa to pokazal čas."

Ne spreglejte