Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
15. 9. 2016,
11.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

kvalifikacije EuroBasket 2017 Slovenija Igor Kokoškov Goran Dragić Goran Dragić

Četrtek, 15. 9. 2016, 11.19

6 let, 6 mesecev

Goran Dragić se spogleduje z igranjem na Finskem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Foto: Grega Valančič/Sportida

Po zmagi nad Bolgarijo je jasno, da si je slovenska košarkarska reprezentanca krog pred koncem kvalifikacij zagotovila nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto. Goran Dragić je med tem izgubil dva soigralca, a poudarja, da bodo šli na najtežjem gostovanju prav tako na zmago.

Slovenija je v sredo v Stožicah s 85:63 premagala Bolgarijo, ki je preglavice povzročala le v prvem polčasu, nato pa so izbranci Igorja Kokoškova postavili stvari na svoje mesto.

"V prvem polčasu obramba ni bila dobra. V napadu smo sicer prišli do odprtih metov, a smo jih grešili, kakor tudi polaganja pod košem. V tretji četrtini smo res zaigrali odlično in Bolgarom dovolili le nekaj točk ter zasluženo zmagali," se je Goran Dragić najprej dotaknil tekme.

Prav kapetan slovenske reprezentance je bil osrednji lik velike zmage. V tretji četrtini se je dokončno razigral in v vsega 19 minutah igre dosegel 17 točk ter v statistiko vpisal še 10 podaj, kar je znašalo za dvojnega dvojčka.

Prosil je, da bi za minuto stopil še na parket, ker je imel pred seboj cilj. In ga dosegel.

V igro je vstopil po podajo in jo dobil. Na koncu jih je zbral deset, ki jih je dodal 17 točkam. | Foto: Grega Valančič/Sportida V igro je vstopil po podajo in jo dobil. Na koncu jih je zbral deset, ki jih je dodal 17 točkam. Foto: Grega Valančič/Sportida "Ekipa je v tem delu igre zelo dobro igrala v obrambi. Posledično smo dobili možnost protinapadov. Akcije so nam dobro tekle. Začeli smo zadevati odprte mete. Razleteli smo se po igrišču in bilo je lažje," pravi prvi zvezdnik naše ekipe.

Ko si je Slovenija v tretji četrtini že priigrala prednost več kot 30 točk, je bilo nekako jasno, da Gogi na parket ne bo več stopil. A mu je takrat do dvomestnega števila podaj zmanjkala še ena asistenca. Zato je prosil, da ga za minuto vrnejo na parket. "Smokiju (Matjaž Smodiš, direktor reprezentance, op. p.) sem rekel, naj me da še notri za eno minuto. Žigi Dimcu sem rekel, naj ujame žogo in jo je," se je zasmejal.

Po koncu dvoboja je veliko časa namenil navijačem, ki so želeli njegov podpis bodisi sliko, veliko časa pa je namenil tudi regeneraciji, saj telo ni še najbolj pripravljeno, prav tako pa ni prava še forma: "Te tekme se ne morejo primerjati z ligo NBA. Do začetka lige bom moral na fizični moči še veliko postoriti. Do sezone je še mesec dni in pol in v tem času bom moral delati. Sem pa naredil bazo priprav in bo lažje kot prejšnje leto."

Brez Zorana Dragića in Blažiča po prvo mesto

Po Zoranu Dragiću je predčasno odpotoval v klub še Jaka Blažič, ki je član španske Laboral Kutxe. | Foto: Grega Valančič/Sportida Po Zoranu Dragiću je predčasno odpotoval v klub še Jaka Blažič, ki je član španske Laboral Kutxe. Foto: Grega Valančič/Sportida Ali bo zaigral na zadnji tekmi proti Ukrajini, bo odvisno od pogovora s selektorjem ter kako se bo telo odzvalo. Jasno pa je, da Kokoškov v Ukrajini ne bo mogel računati na pomoč Zorana Dragića in Jake Blažiča, ki sta oba zapustila reprezentančni tabor in se odpravila k delodajalcu.

"Jasno je, da pogrešam Zokija kot brata in soigralca. Igramo s tistimi, ki jih imamo. Zagotovo bi bilo z njim lažje. Vemo, da si v reprezentanci ne služimo kruha. Če te klub, ki te plačuje, pokliče, moraš iti," razlaga član Miami Heat, ki bo onstran luže odpotoval v ponedeljek.

Za konec kvalifikacij bi si želel zmago proti Ukrajini in najboljše izhodišče pred žrebom skupin za EuroBasket 2017. Slovenija lahko proti Ukrajini izgubi tudi za šest točk in bi bila še vedno pred njo, saj jo je doma premagala s sedmimi točkami razlike (84:77).

"Veliko stvari moramo popraviti. Vsi pozabljajo, da je ekipa nova, nov selektor."

Po koncu tekme so se najmlajši hoteli slikati z njim in ga prosili za avtogram. | Foto: Grega Valančič/Sportida Po koncu tekme so se najmlajši hoteli slikati z njim in ga prosili za avtogram. Foto: Grega Valančič/Sportida "Ukrajino bi morali premagati doma z višjo razliko. Zdaj igramo na gostovanju, ki bo težko. Verjamem, da smo sposobni pripeljati tekmo do konca in zmagati," je kapetan prepričan o uspehu.

Nato je misli obrnil proti naslednjemu letu, ko bo na sporedu evropsko prvenstvo. Kaj bodo morali v reprezentanci izboljšati? "Veliko stvari moramo popraviti. Vsi pozabljajo, da je ekipa nova, nov selektor. Čez noč ne more vse funkcionirati. Vidimo, da se v Evropi in ligi NBA ekipe gradijo postopno. Ne zgodi se to na hitro. Verjetno pa bo naslednje leto nekoliko lažje. Letos smo začeli z ničle. Privaditi smo se morali na selektorja, prišli so novi obrazi. Naslednje leto bomo začeli že z 20, 30 odstotki in bo morda lažje," odgovarja Dragić, ki bi si skupinski del želel igrati na Finskem (Helsinki), saj, kot pravi, v Skandinaviji še ni igral.

Ob Finski bodo uvodni del EuroBasketa gostili še Izrael (Tel Aviv), Romunija (Cluj) in Turčija (Istanbul). Ta bo prav tako prizorišče sklepnega dela prvenstva.

Ne spreglejte