Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
22. 4. 2015,
16.10

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Erazem Lorbek Domen Lorbek zlata medalja

Sreda, 22. 4. 2015, 16.10

8 let, 1 mesec

Kako so košarkarji unovčili zlato medaljo izpred 11 let?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na evropskem prvenstvu mlajših članov leta 2004 na Češkem je slovenski reprezentanci uspel veliki met, osvojila je zlato medaljo. Kaj so v svojih karierah naredili člani generacije od 1984 do 1986?

Evropsko prvenstvo mlajših članov za košarkarje do 20. leta je poleti 2004 gostil češki Brno, slovenska reprezentanca pa je na prvenstvo prišla s popotnico šestega mesta s prvenstva izpred dveh let.

Moštvo so v večini sestavljali košarkarji, rojeni leta 1984, ki so leta 2002 na evropskem prvenstvu do 18. leta osvojili srebro. Na tistem prvenstvu je bila Slovenija pod vodstvom Memija Bečirovića zelo suverena, edini poraz pa je v zadnji sekundi doživela v finalu in na koncu osvojila srebro.

Večina košarkarjev s srebrnega prvenstva je bila v izboru selektorja Ivana Sunare tudi dve leti pozneje na Češkem. Slovenci tam niso bili tako suvereni kot dve leti pred tem, na poti do finala so izgubili na treh tekmah, vseeno pa so bili najboljši, ko je bilo to odločilno.

V finalu so se udarili z Izraelci in odlično začeli, vendar so si zmago zagotovili šele v zadnjih 30 sekundah tekme. Visoko vodstvo iz prve četrtine se je v drugi in tretji četrtini spremenilo v zaostanek, v drugem polčasu pa so prvič povedli šele v zadnji minuti tekme. Takrat je v ospredje stopil Jure Močnik, ki je odlično nadomestil Erazma Lorbka po peti osebni napaki in s trojko ter mirnim izvajanjem prostih metov Sloveniji prinesel zmago in zlato medaljo.

Močnik in Lorbek sta bila s 15 točkami prva strelca Slovenije.

Močnik z naslovom državnega prvaka, E. Lorbek z evroligaškim

Poti dvanajsterice so ubrale zanimive smeri. Junak finala Jure Močnik je dolga leta poveljeval domžalskemu Heliosu in z njim osvojil tudi državni in pokalni naslov, v tujini pa se je preizkusil pri grškem Peristeriju. V letošnji sezoni igra za Portorož.

O Domnu in Erazmu Lorbku je znanega veliko. Oba sta bila tudi del članske reprezentance in nastopila na kar nekaj velikih tekmovanjih, uspešna pa sta bila tudi na klubskem področju. Erazem, ki ga v zadnjem času muči poškodba kolena in je letošnjo sezono posvetil rehabilitaciji, je leta 2010 z Barcelono osvojil evroligaški naslov, ob tem pa igral tudi v evropskih velikanih, kot sta moskovski CSKA in Fortitudo Bologna.

Tudi Domen je večino svoje kariere zgradil v evropskih klubih, v sezoni 2011/12 pa mu jo je zagodla poškodba stopala. Uspešno se je vrnil sezono pozneje z naslovom v novomeški Krki, v zadnjih dveh sezonah pa pod vodstvom slovenskega selektorja Jureta Zdovca igra za turški Gaziantep, ki se bori za končnico.

Rizvić zamenjal že 12 dresov

Drugi strelec in skakalec je bil Hasan Rizvić. Naturalizirani Slovenec, ki je pozneje iz Zlatoroga prestopil v Olimpijo, je leta 2009 nastopil tudi za člansko reprezentanco na svetovnem prvenstvu leta 2010, v dozdajšnji karieri pa zamenjal že 12 moštev in igral v Rusiji, na Poljskem, v Ukrajini, Črni gori in Turčiji, v letošnji sezoni pa nosi dres španskega prvoligaša Manrese.

Četrti strelec tedanje ekipe Miha Fon je zamenjal kar nekaj slovenskih klubov, vmes pa igral tudi v Ukrajini, na Poljskem in na Češkem. V letošnji sezoni je član Grosuplja.

Otrok Krke Matej Venta je ob igranju za svoj matični klub pomemben pečat pustil tudi na Češkem, kjer je igral za Hradec, Nymburk in Prostejov, v Sloveniji pa je bil član Hopsov.

Drugi najmlajši član reprezentance Žan Vrečko je z Zlatorogom leta 2004 osvojil pokalni naslov in eno sezono odigral v Španiji ter Avstriji, v Sloveniji pa nosil dres Elektre in leta 2007 nastopil na All-Star tekmi, kjer je zmagal v metih za tri točke. Nazadnje je bil član Adecco Maribora.

Primerjal ga je s Kukoćem

O Danu Dmitroviću ni znanega veliko. Leta 2002 je odšel na študij v Združene države Amerike in igral za univerzi Hawaii in Texas Wesleyan. Trener Hawaii Riley Wallace ga je zaradi dobrega meta z razdalje in podobnega stila igre primerjal s Tonijem Kukoćem.

Z zlatom se je okitil tudi Saša Zagorac, ki pozneje pri Olimpiji ni dobil priložnosti, zato je odšel v Španijo, Italijo in Avstrijo, v zadnjih dveh sezonah pa je 30-letnik eden najboljših posameznikov slovenske lige, kjer igra za Zlatorog.

Zelo majhni vlogi sta na Češkem imela Stan Sebič in Mensud Julević. Prvi je že pri 15 debitiral pri članih Šentjurja, pozneje pa je igral še za Krko in Hopse, pred sezono 2012/2013 pa se je še tretjič vrnil v Šentjur (Tajfun). Julević je član Grosuplja, pred tem pa je igral še za Triglav in Škofjo Loko, v zadnjih letih pa je pomemben pečat pustil v košarki 3na3.

Del zlate zgodbe je bil takrat tudi Goran Dragić, ki tako kot Dmitrović in Sebič ni igral v finalu. Najmlajši član takratne reprezentance je v zadnjih sezonah verjetno najboljši slovenski košarkarski posameznik, svoje ime pa je dobro uveljavil tudi v ligi NBA, kjer se mu v prihodnjih mesecih obeta podpis najdonosnejše pogodbe v karieri. 28-letni Gogi je za člansko izbran vrsto nastopil že na osmih velikih tekmovanjih.

Ne spreglejte