Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2024,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Karlo Matković Zoran Martić Evropski Pokal Eurocup London Lions Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Četrtek, 1. 2. 2024, 4.00

2 meseca, 3 tedne

Po zadnji domači evropski tekmi Cedevite Olimpije in slovesu Matkovića

Iz Ljubljane z vstopnico v svet Luke Dončića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Karlo Matković Cedevita Olimpija | Karlo Matković se je v sredo poslovil od Ljubljane. | Foto www.alesfevzer.com

Karlo Matković se je v sredo poslovil od Ljubljane.

Foto: www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija je na svoji predzadnji evropski tekmi v sezoni v sredo z London Lions zabeležila še 14. poraz na 15 odigranih tekmah (85:92). Ljubljančani so se tako s porazom poslovili od evropske sezone v Stožicah, kjer gledalci na osmih tekmah niso videli zmage svojih ljubljencev. Med temi je v sredo še posebej izstopal Karlo Matković, ki je odigral svojo zadnjo domačo tekmo pred selitvijo v ligo NBA.

Cedevita Olimpija London Lions Jaka Blažič
Sportal Blažič in Matković blestela, slovo vseeno žalostno

Cedevita Olimpija se je v skladu s predstavami celotne evropske sezone v sredo poslovila od evropskih tekem v Stožicah in jo pred koncem sezone v Eurocupu čaka le še gostovanje v Parizu prihodnji teden. Ljubljanska zasedba, ki je v preteklem tednu sicer prekinila niz 20 zaporednih evropskih porazov, bo tako kmalu potegnila črto pod klavrno evropsko sezono, ki jo bodo v Ljubljani verjetno skušali čim prej pozabiti. A še bolj kot poraz ljubitelje Cedevite Olimpije s skrbmi navdaja odhod enega najpomembnejših členov ekipe Karla Matkovića, ki je odigral v dresu Cedevite Olimpije svojo zadnjo domačo tekmo. V soboto bo z ekipo v ligi Aba še gostoval pri Borcu v Čačku, zatem pa bo v nedeljo že sedel na letalo in poletel proti New Orleansu.

"Po vsaki evropski tekmi v tej sezoni govorimo enako, kajne? Žal mi je, da se je evropska sezona na domačem parketu končala, kot se je, in kako je bilo vse skupaj videti. Rad bi se zahvalil vsem, ki so bili z mano in ki so me podpirali, ekipi pa želim vse najboljše v nadaljevanju sezone. Zdaj nas čaka še gostovanje v Čačku, potem pa v nedeljo odhajam v ZDA," je po srečanju dejal Matković, ki je v tej sezoni v Eurocupu dosegal 14,8 točke in 6,4 skoka na tekmo.

Darilo ob slovesu | Foto: www.alesfevzer.com Darilo ob slovesu Foto: www.alesfevzer.com

S Cedevito Olimpijo je pogodbo sklenil poleti leta 2022. Aprila 2019 je že podpisal profesionalno pogodbo s takratno zagrebško Cedevito, nato pa kot posojeni igralec nastopal za Beograd in Mego. Zatem je sklenil prvo pogodbo s Cedevito Olimpijo. Matkovića so na naboru leta 2022 kot 52. po vrsti izbrali New Orleans Pelicans, ki bodo po novem dom 208 centimetrov visokega košarkarja, rojenega v Livnu v Bosni in Hercegovini.

"V tem času v Ljubljani sem se naučil ogromno, dobil sem veliko izkušenj, spoznal veliko soigralcev. Za mano je dobra individualna sezona, v kateri mislim, da sem dobro napredoval. Imel sem veliko prostora in mislim, da sem v teh dveh letih pokazal, kdo sem in kaj sem. S prihodom Klemna Prepeliča je v ekipo prišla dodatna energija, odprl mi je še dodatna vrata. Dobro sem izkoristil ponujeno priložnost, izkoristil višjo minutažo in tako pomagal ekipi najbolje, kot sem lahko," je o svojih predstavah povedal Matković, nato pa nekaj besed namenil tudi novemu poglavju v košarkarski zgodbi.

Matković je v Eurocupu dosegal po 14,8 točke na tekmo, v ligi Aba pa 15,4 točke na obračun. | Foto: www.alesfevzer.com Matković je v Eurocupu dosegal po 14,8 točke na tekmo, v ligi Aba pa 15,4 točke na obračun. Foto: www.alesfevzer.com

"Veselim se tega novega izziva. Tam bom videl, kako in kaj, počutim se kot na začetku košarkarske poti. Kar zadeva ligo NBA, verjamem, da bom tam še napredoval, da bom v dobrih rokah. V razvojni G-ligi bom do aprila, potem bom imel čas do oktobra, da se razvijam skupaj z ekipo. Tako bom imel veliko več časa, kot če bi se tja selil poleti. Res se veselim, da naredim še korak naprej. Mislim, da so sanje vsakega košarkarja, da zaigra v ligi NBA. To je uresničitev otroških sanj, tako da ob ponujeni priložnosti nisem potreboval veliko razmišljati," je še pristavil 22-letni košarkar.

Martić: Uprava išče rešitev

Ta je bil v tej sezoni eden od boljših členov sicer pogosto neprepričljive in skromne ljubljanske zasedbe. O doprinosu Matkovića je po porazu z London Lions spregovoril tudi trener Cedevite Olimpije Zoran Martić. "Karlo je po mojem mnenju prvi center lige Aba, v Eurocupu pa je zagotovo med tremi najboljšimi centri. Njegov odhod se nam bo gotovo poznal. Dejstvo pa je, da je že od trenutka, ko smo izvedeli, da bo Karlo odšel, to vplivalo na druge igralce. Tisti, ki mislijo, da to ne vpliva na ekipo, se motijo. V zadnjih 14 dneh smo se ukvarjali tudi s tem, a je tako, kot je, nad stanjem nimamo vpliva, temu se moramo prilagoditi," je bil jasen Martić.

Zoran Martić je s Cedevito Olimpijo v vseh tekmovanjih zabeležil še drugi zaporedni poraz. | Foto: www.alesfevzer.com Zoran Martić je s Cedevito Olimpijo v vseh tekmovanjih zabeležil še drugi zaporedni poraz. Foto: www.alesfevzer.com

Ob odhodu občasnega reprezentanta hrvaške izbrane vrste bo pod košema v igri Cedevite Olimpije zevala velika luknja, za katero upajo, da jo bodo v Stožicah kmalu zakrpali. Kot morebitno okrepitev se je v zadnjih dneh vse glasneje omenjalo nekdanjega zmaja Alena Omića. "Uprava išče rešitev, s tem, da smo omejeni s proračunom, od katerega uprava ne bo odstopila, hkrati pa smo omejeni tudi s ponudbo košarkarjev, ki so trenutno na trgu. Poleg tega smo tukaj omejeni tudi z nekaterimi pravili Košarkarske zveze Slovenije glede licenciranja igralcev. Položaj ni enostaven, bazen igralcev res ni velik," je še pristavil strateg zmajev, ki se je v začetku letošnjega koledarskega leta usedel na klop zmajev. 

V tem času je ljubljanski klub tako kot skozi celotno sezono igral po principu toplo-hladno, s tem, da je bilo "hladnih" vložkov veliko (pre)več. Na osmih tekmah v ligi Aba in v evropskem pokalu so od začetka januarja zmaji zmagali trikrat. V jadranski ligi so ustavili Crveno zvezdo in Igokeo, v Eurocupu pa so za edino zmago v sezoni premagali Hamburg. Praznih rok so Martićevi varovanci ostali s Splitom in SC Derbyjem v ligi Aba ter v evropskem pokalu z Wolvesi, Venezio in zdaj še londonskim Lionsi.

"Naša glavna težava je, da nimamo ali zbranosti ali tudi telesne pripravljenosti, da bi nekatere stvari, ki smo jih na tej tekmi prikazali v prvih 20 minutah tako v obrambi, skoku in nadzoru igre, zdržali vse srečanje. Ko se nam zalomi, znajo to kakovostnejše ekipe kaznovati. Ko je pritisk, nam enostavno preveč pade zbranost. Težava je, ker ne naredimo ene, dveh napak, temveč pademo v serijo slabih odločitev, sproži se kot plaz. To je slabost naše igre vso sezono," je še poudaril Martić, ki ga naslednje srečanje z Olimpijo čaka v soboto (19.00) na gostovanju pri Borcu.

Preberite še:

Cedevita Olimpija ECE Triglav Kranj
Sportal Znani so vsi udeleženci zaključnega turnirja pokala Spar
Cedevita Olimpija Crvena zvezda Karlo Matković
Sportal Uradno: center slovenskih prvakov v ligo NBA
Cedevita Olimpija Wolves Vilnius Amadou Sow
Sportal Cedevita Olimpija in krilni center vsak svojo pot
Ne spreglejte