Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
5. 5. 2017,
21.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Union Olimpija Krka Rogaška Zlatorog Aleš Pipan Gašper Okorn Damjan Novaković Simon Petrov

Petek, 5. 5. 2017, 21.10

6 let, 7 mesecev

Pred polfinalom državnega prvenstva

Finale diši vsem, vloga favorita nobenemu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Z obračunom med novomeško Krko in ljubljansko Olimpijo ter dvobojem Rogaške in Zlatoroga se bo v soboto začel polfinalni ples slovenskega košarkarskega prvenstva.

Potem ko je domžalski Helios z eno samo zmago na desetih tekmah obstal v ligi za prvaka, je postalo jasno, da bo še tretjo zaporedno sezono branilec naslova ostal praznih rok. Tudi za prvaka iz leta 2015, Tajfun iz Šentjurja, je sezona že končana. V boju za osrednjo domačo košarkarsko lovoriko tako ostajajo Olimpija in Krka, ki sta si skupaj razdelila kar 22 od 25 naslovov, ter Rogaška in Zlatorog, ki sta si v zgodovini samostojne Slovenije do zdaj priborila le vlogo podprvaka.

Finale pred finalom

Čeprav se vsi štirje trenerji pred sobotnim začetkom polfinala branijo vloge popolnega favorita, pa se zdi, da ima najmočnejše karte v rokah trener Krke Simon Petrov. Potem ko je v drugem delu sezone prevzel trenersko taktirko, se je kakovostna raven Dolenjcev občutno dvignila, za nameček pa ima v primerjavi s tekmeci na voljo tudi najširši nabor igralcev, kar v izločilnih serijah še zdaleč ni zanemarljivo.

Novomeščane svojevrsten finale pred finalom čaka že v polfinalnem obračunu z Olimpijo. Pri zadnji so zdaj padli že tako nizko, da so se odvadili tudi napovedi, da je "osrednji cilj kluba vedno domači naslov". Trener Gašper Okorn, ki se je že sprijaznil s koncem sezone Nikole Jankovića, priznava, da si je okrnjen in dodobra načet kader že polfinale priigral skozi šivankino uho, zato pobudo prepušča Krki.

Union Olimpija - Krka: najpogostejši finalni par. Tokrat že v polfinalu DP. | Foto: Sportida Union Olimpija - Krka: najpogostejši finalni par. Tokrat že v polfinalu DP. Foto: Sportida

Izenačen sosedski obračun

V senci novomeško-ljubljanskega dvoboja pa se bosta za finalno vstopnico pomerila Rogaška in Zlatorog. V tej sezoni sta se srečala že šestkrat in si razdelila vsak po tri zmage. Tokrat je v malenkost boljšem položaju ekipa Damjana Novakovića, ki je v zadnjih tednih ujela pravi tekmovalni ritem, medtem ko je košarkarje iz Treh lilij udarila poškodba glavnega igralca Igorja Tratnika, ki ga v kratkem čaka operacija kolena.

Če sta najboljša slovenska kluba pričakovana polfinalista, pa je bilo občutno manj tistih, ki so med četverico videli podprvake zadnjih dveh sezon. Laščani so namreč dodobra pomladili ekipo, Rogaška pa si je po težavah s poškodbami uvrstitev v ligo za prvaka zagotovila v zadnjem krogu rednega dela.

Trenerji polfinalistov državnega prvenstva

Polfinale: etapni cilj, osrednji cilj ali presežek?

Simon Petrov | Foto: Sportida Simon Petrov Foto: Sportida Simon Petrov, trener Krke: Za Krko je polfinale seveda povsem pričakovan dosežek. Gre za klub z večjimi ambicijami. Vedno merimo v finale in na vrh. Tudi letos. Ligo za prvaka smo končali na prvem mestu, kar je dober pokazatelj pripravljenosti, a ni zagotovilo za napredovanje. Jasno pa je, kaj želimo.

Gašper Okorn, trener Uniona Olimpije: Polfinale je za Olimpijo najmanj, kar mora doseči. Res je, uspelo nam je za las. Skozi šivankino uho smo prišli med četverico. To je pač posledica vsega, kar se je dogajalo v zadnjih tednih, torej vse od začetka lige za prvaka.

Damjan Novaković, trener Rogaške: Čeprav je bil osnovni cilj preboj v ligo za prvaka, pa ne pristajam na teze o neobremenjenosti. Kdor je neobremenjen, ne bo zmagoval. Pritisk je nekaj dobrega. Je sestavni del športa. Osebno zato vedno čutim pritisk.

Aleš Pipan, trener Zlatoroga: Ko smo sezono začeli z mlado ekipo, so nam mnogi napovedovali hiter konec. A fantje so delali in igrali dobro, zato je uvrstitev v polfinale zaslužena. A na tej točki se zanesljivo ne nameravamo ustaviti.

V kakšnem stanju je vaš klub pred koncem sezone?

Damjan Novaković | Foto: Sportida Damjan Novaković Foto: Sportida Novaković: Rogaški se vedno dogaja, da sestavi ekipo, ki raste, nato pa zaradi odhodov po koncu sezone razpade. Po proračunu smo zanesljivo najmanjši v tej druščini. Tudi med sezono smo zaradi poškodb veliko nihali. A verjamem, da smo v pravem trenutku ujeli pravo formo.

Okorn: Ubadamo se s težavami, ki tekmecem in javnosti niso skrite. Tudi v polfinalu bomo nastopili oslabljeni, torej brez Nikole Jankovića, za katerega je sezona skoraj zanesljivo že končana.

Petrov: Zadovoljen sem z odzivnostjo igralcev in delom, ki ga kažejo, potem ko sem prevzel vodenje ekipe. Rezultat je na želeni ravni. Fantje so z glavami pri stvari. Klub je urejen. Vsi lahko razmišljamo le o košarki.

Gašper Okorn | Foto: Martin Metelko/Sportida Gašper Okorn Foto: Martin Metelko/Sportida Pipan: Žal se nam je pripetila poškodba Igorja Tratnika. A to je šport. To se dogaja. Vseeno gremo odločno v tekmo z Rogaško, ki bo imela prednost domačega terena. Ta je zaradi vzdušja v tamkajšnji dvorani izrazita. A skušali jih bomo presenetiti. Vse dozdajšnje tekme so bile zelo izenačene. Tako kot v celotni ligi. Vsak lahko premaga vsakogar. To je pokazala tudi liga za prvaka. Veliko bo odvisno od dnevne forme in počutja igralcev.

Kakšna pa je vaša napoved drugega polfinalnega para?

Aleš Pipan | Foto: Aleš Pipan Novaković: Nimam pravega vpogleda v tabora Krke in Olimpije, a verjamem, da bodo Dolenjci pod večjim pritiskom. Bili so prvi v ligi za prvaka, obenem pa imajo širši nabor igralcev. So v prednosti, a v tej fazi tekmovanja je zmagovalca nemogoče napovedovati.

Petrov: V prvi vrsti razmišljam o Krki, nato o Olimpiji. Šele če se bomo prebili v finale, me bosta zanimala Rogaška in Zlatorog.

Okorn: Zlatorog je celotno sezono zelo stabilen. Poškodba Tratnika je seveda velik udarec. Po drugi strani je Rogaška zablestela v ligi za prvaka. Zato pričakujem izenačen dvoboj sosedov, v katerem ne želim napovedovati zmagovalca.

Pipan: Pričakujem, da bo v dvoboju Olimpije in Krke odločitev padla na tretji tekmi. Zadnji dvoboj obeh tekmecev ni bil realen pokazatelj moči.

Polfinale DP
Prvi tekmi, sobota, 6. 5.:
18.00, Rogaška – Zlatorog Laško
20.00, Krka – Union Olimpija

Drugi tekmi, 9. in 10. 5.:
18.00, Union Olimpija – Krka
18.00, Zlatorog Laško – Rogaška

Morebitni tretji tekmi, 11. in 12. 5.:
18.00, Krka – Olimpija
18.00, Rogaška – Zlatorog Laško
Ne spreglejte