Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
13.04

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

Natisni članek

NBA Liga NBA Erik Spoelstra Miami Heat

Sreda, 10. 1. 2024, 13.04

3 mesece, 2 tedna

Erik Spoelstra podaljšal sodelovanje z Miamijem za osem let

Vodil Dragića, zdaj poskrbel za mejnik, ki ga NBA še ni videla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79
Erik Spoelstra | Erik Spoelstra je v ligi NBA kot trener vknjižil že 725 zmag. | Foto Reuters

Erik Spoelstra je v ligi NBA kot trener vknjižil že 725 zmag.

Foto: Reuters

Ekipa v ligi NBA Miami Heat je s svojim dolgoletnim in trofejnim trenerjem Erikom Spoelstro podaljšala sodelovanje za še nadaljnjih osem let. Triinpetdesetletni strateg je podpisal novo pogodbo, katere vrednost je ocenjena na več kot 120 milijonov dolarjev, je poročala televizijska mreža ESPN. 

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Huda zaušnica za Dončića in Dallas, Lakersom uspelo prvič po mesecu dni

Gre za mejnik. Z novo pogodbo imata Miami in Erik Spoelstra najdaljše pogodbeno sodelovanje ne le v ligi NBA, ampak tudi v celotnem ameriškem profesionalnem športu. Tudi vrednost pogodbe, ki v evrih znaša 110 milijonov, je rekordna. Gre za največ vloženega denarja v severnoameriški trenerski zgodovini, so v torek zvečer za ESPN povedali viri.

Erik Spoelstra se je uveljavil kot eden najbolj cenjenih in uspešnih trenerjev v profesionalnem športu, nova pogodba pa odraža tako njegovo željo kot željo organizacije, da ostane del edine franšize, za katero je kdaj delal v NBA.

Erik Spoelstra je pri Miamiju vrsto let sodeloval z Goranom Dragićem. Največji uspeh sta dosegla leta 2020, ko je Miami zaigral v finalu. | Foto: Guliverimage Erik Spoelstra je pri Miamiju vrsto let sodeloval z Goranom Dragićem. Največji uspeh sta dosegla leta 2020, ko je Miami zaigral v finalu. Foto: Guliverimage

Spoelstra je drugi najbolje plačani trener lige NBA na letni ravni za Greggom Popovichem z 19 milijoni dolarjev na sezono, vendar ga dolžina pogodbe finančno loči od njegovih kolegov, so povedali viri. Miami je trenutno na petem mestu vzhodne konference lige, z razmerjem zmag in porazov 21-15 je izenačen z Indiano.

Spoelstra je postal glavni trener Miamija že aprila 2008, ko je zamenjal Pata Rileyja in z ekipo s Floride osvojil dva naslova prvaka (2012, 2013) ter jo popeljal še do štirih finalov (2011, 2014, 2020, 2023).

Spoelstra pri Miami Heat deluje vse od leta 1995. | Foto: Guliverimage/Getty Images Spoelstra pri Miami Heat deluje vse od leta 1995. Foto: Guliverimage/Getty Images

V dosedanji karieri je dosegel razmerje zmag in porazov 725-506 v ligaškem delu sezone in odličnih 184-109 v končnici. Bil je tudi trener nekdanjega slovenskega košarkarskega reprezentanta Gorana Dragića, ko je priljubljeni Gogi igral v Miamiju.

Spoelstra deluje pri Miami Heat vse od leta 1995, ko je postal videokoordinator – istega leta, ko se je klubu pridružil tudi sloviti Riley, pri katerem se je učil poklica. Za tem je bil pomočnik trenerja, preden je postal glavni trener.

Dejan Vunjak, Luka Dončić
Trendi V ligi NBA po zaslugi Dončića poslušajo Dejana Vunjaka #video
Ne spreglejte