Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
9. 9. 2016,
15.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić Jaka Blažič Igor Kokoškov Kosovo

Petek, 9. 9. 2016, 15.10

6 let, 7 mesecev

Do zadnjega so upali, da si bo Zoran Dragić premislil

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

"Zorana Dragića ni v ekipi. To poglavje je za nami. Zdaj se moramo osredotočiti na trenutno ekipo in tekmece," je pred odhodom na Kosovo, kjer slovensko košarkarsko reprezentanco v soboto ob 20. uri čaka četrta tekma kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu, dejal selektor Igor Kokoškov, prepričan o tem, da bo znal zapolniti veliko vrzel.

Zoran Dragić je reprezentanco zapustil po svoji najboljši predstavi. | Foto: Sportida Zoran Dragić je reprezentanco zapustil po svoji najboljši predstavi. Foto: Sportida

Ob ponovnem reprezentančnem srečanju na brniškem letališču, od koder se je slovenska košarkarska izbrana vrsta po treh zmagah odpravila na gostovanje na Kosovo, se selektor Igor Kokoškov in igralci niso mogli izogniti vprašanjem o Zoranu Dragiću. Ta je še v sredo po pravi simultanki ob zmagi nad Ukrajino, h kateri je prispeval 28 točk in sedem skokov, razpredal o nadaljnjem razporedu in pomembnosti preostalih treh tekem. Dan zatem je Košarkarska zveza Slovenije javnost obvestila o njegovem slovesu in selitvi v klubsko okolje (Olimpia Milano).

O slovesu od izbrane vrste se je mlajši član bratskega tandema z vodstvom reprezentance dogovoril že pred prvim zborom, kar so zdaj potrdili tudi vsi deležniki na čelu z generalnim sekretarjem Radoslavom Nesterovićem. "Kot nekdanji košarkar ga razumem. Želi si izboriti mesto v ekipi, zato je pohitel v Milano. Vseeno sem skupaj s trenerji upal, da si bo premislil in ostal z nami. To se ni zgodilo. To morajo izkoristiti preostali igralci. Rad bi poudaril, da je bilo Zoranovo slovo normalno. Brez težkih besed ali zamer. Tri tekme brez njega ne bodo spremenile njegovega dozdajšnjega odnosa do reprezentance ali ogrozile statusa v prihodnje," se je vroče teme dotaknil Rašo.

Selektor Igor Kokoškov verjame, da bo Slovenija zmagovala tudi brez Zorana Dragića. | Foto: Sportida Selektor Igor Kokoškov verjame, da bo Slovenija zmagovala tudi brez Zorana Dragića. Foto: Sportida

"Brez drame, prosim"

Da si bo Zoran Dragić, s povprečjem 17 točk prvi strelec reprezentance v teh kvalifikacijah, premislil, je do zadnjega upal tudi selektor Kokoškov. Ob odhodu na Kosovo ni hotel razpredati o širšem vprašanju predčasnih odhodov, reprezentančnih košaric ter tehtanju med klubom in državno izbrano vrsto, temveč je Zoranovo slovo sprejel kot zapečateno dejstvo. Vseeno priznava, da ga je v svoji igralski shemi videl tudi na preostalih treh tekmah.

"Zdaj se moramo sprijazniti z nastalim položajem. Odločitev je bila njegova. To je zdaj preteklost. Vsi skupaj se moramo osredotočiti na prihodnjo tekmo. V ekipi je še vedno veliko fantov, ki so motivirani in pripravljeni trdo delati. O njih bomo razmišljali," pravi Kokoškov in dodaja, da Zoranov odhod ni prinesel kakšnega reprezentančnega nemira. "Nobene drame ni bilo," zatrjuje.

"Zorana ni. Ostali moramo zapolniti vrzel," pravi Jaka Blažič. | Foto: Sportida "Zorana ni. Ostali moramo zapolniti vrzel," pravi Jaka Blažič. Foto: Sportida

Blažič bo skušal izkoristiti (dodatno) priložnost

Selektor je pred poletom v Prištino, od koder bo nato ekipo pot vodila še v Mitrovico, priznal, da ima v glavi zamisel, kdo bo v prvi peterki nasledil Zorana Dragića, a imena ni hotel razkriti. Prvi favorit je najbrž Jaka Blažič, ki si, ne glede na to, ali bo začel v prvi peterki, lahko obeta še zajetnejši odmerek minut.

"Preostali igralci moramo zapolniti vrzel. Zoki ima v tej reprezentanci pomembno vlogo," pravi 26-letni gorenjski branilec baskovskega moštva Laboral Kutxa, ki je soigralčevo odločitev označil za osebno in jo, kot pravi, spoštuje. Je podobne pritiske občutil tudi sam? "Vsak klub bi imel rad že prvi dan priprav na zboru vse najboljše. To je razumljivo, a lahko vam zatrdim, da bom z reprezentanco ostal do konca te akcije," odgovarja Blažič.

Gogi bo pogrešal bratske akcije

O predčasnem slovesu ne razmišlja niti prvi zvezdnik ekipe Goran Dragić, ki je bratovo slovo pričakoval. "Prav veliko besed o tej temi ne bi izgubljal. Zoran se je o tem z vodstvom Košarkarske zveze Slovenije dogovoril že pred začetkom priprav. Prišel je, opravil svoje delo in odšel. Ekipa je to sprejela," pravi kapetan, ki pa bo na parketu vendarle pogrešal kakšno bratsko akcijo. "Verjamem, da bo nekdo zapolnil to vrzel. Seveda bomo pogrešali njegovo energijo. Tudi na parketu bo zame drugače, saj se odlično razumeva. Verjamem pa, da bom kot organizator igre znal poiskati kakšnega prostega igralca, ki bo prejel mojo žogo za met," dodaja Goran Dragič.

Ne spreglejte