Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
10. 10. 2017,
17.29

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Rado Trifunović selektor reprezentanca Jaka Lakovič Aleksander Sekulić Igor Kokoškov

Torek, 10. 10. 2017, 17.29

2 leti, 9 mesecev

Intervju z novim selektorjem Radom Trifunovićem

"Biti selektor ni le prestiž, ampak zelo odgovorna funkcija"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Rado Trifunović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Novi slovenski selektor Rado Trifunović je ob ustoličenju že zagnal kolesje in misli usmeril k kvalifikacijam za svetovno prvenstvo, ki se bodo začele konec prihodnjega meseca. Z nekdanjim selektorjem Igorjem Kokoškovim bo tesno sodeloval. Ali bi mu predal dirigentsko palico, če bi Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo na Kitajsko? "Če bi bil Igor nato selektor, ne bi bilo prav nič narobe. Bil bi njegov pomočnik, ker je velik strokovnjak," je odgovoril Trifko, ki se je dotaknil tudi teme Alen Omić ter zavestne odločitve, zakaj je dal klubsko kariero kljub ponudbam na stranski tir.

Rado Trifunović je od 10. oktobra novi slovenski košarkarski selektor. S Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) se je dogovoril, da to funkcijo opravlja do konca kvalifikacij, nato pa bodo videli, kam bo vodila pot. V sklopu kvalifikacij ne bo imel na razpolago vseh košarkarjev, saj v ligi NBA in evroligi zaradi Fibinega novega koledarja ne bodo prekinjali tekmovanj, zato bodo številne reprezentance okrnjene. Tudi slovenska, česar se Trifunović zaveda, a verjame, da lahko Slovenija preskoči obe oviri na poti do Kitajske.


Kdo sploh je Rado Trifunović?

Matej Erjavec bo prav tako pomagal Trifunoviću pri novačenju košarkarjev za igranje v kvalifikacijah. | Foto: Vid Ponikvar Matej Erjavec bo prav tako pomagal Trifunoviću pri novačenju košarkarjev za igranje v kvalifikacijah. Foto: Vid Ponikvar Kakšna je bila pot do dogovora? Kdo je dal idejo?
Kot se mi zdi, sta dala idejo predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović. Nato je vodstvo vse skupaj organiziralo, da sem zdaj postal selektor. Mislim, da je tudi Igor Kokoškov pri tem odigral veliko vlogo. Z njim so se zagotovo posvetovali. Si je pa zaželel biti svetovalec in bo to funkcijo opravljal. Vedno nam bo na voljo.

Ste pričakovali, da boste vi prevzeli glavno palico, saj sta bila ob vas še dva pomočnika? Jaka Lakovič je mladi trener v vzponu, Aleksander Sekulić je že vodil mlajše selekcije …
Želel sem si, pričakoval pa … Vsak od nas bi lahko vodil reprezentanco. Pomembno je, da ostajamo kot ekipa skupaj. Z vsemi sem se slišal in gremo naprej. Pridružil se nam bo še Jernej Valentinčič, ki na KZS dela že tri leta. Sicer pa sem z Lakovičem in Sekulićem v navezi. Sledili bomo smernicam Igorja Kokoškova, ker vidimo, da je ta pot prava. Dogovorili smo se, da bo vse skupaj potekalo normalno. Le Jaka mora vprašati, ali mu bodo omogočili reprezentančne odhode. A se nekako zdi, da ima načeloma to dogovorjeno.

Trifunović bo imel ob sebi Jako Lakoviča in Aleksandra Sekulića, Igor Kokoškov pa jim bo pomagal z nasveti. | Foto: Vid Ponikvar Trifunović bo imel ob sebi Jako Lakoviča in Aleksandra Sekulića, Igor Kokoškov pa jim bo pomagal z nasveti. Foto: Vid Ponikvar Verjetno ste se slišali tudi z Igorjem?
Sva se. Njegov Utah Jazz pride jutri v Los Angeles kjer bo igral proti LA Lakers. In ker sem sam v ZDA na univerzi UCLA, se bova srečala. Prav tako si bom ogledal tekmo med Utahom in LA Lakers. Sicer pa sva bila z Igorjem že vse leto skoraj nenehno v navezi. Vsak teden sva se slišala, ko smo izbirali ekipo. Dobrodošlo je, da nam bo Igor na razpolago. Kadarkoli bomo potrebovali njegov nasvet, nam bo na voljo. Četudi opolnoči ali ponoči.

Bo v poletnih mesecih, ko ne bo sezone v ligi NBA, prišel in bo bližje reprezentanci?
To še ni povsem jasno. Dobro bi bilo, zlasti ker je pustil velik pečat. Tudi zame bi bilo dobrodošlo, da bi bil z nami.

Kako ste se dogovorili s KZS? Do kdaj imate funkcijo selektorja?
Načeloma do svetovnega prvenstva.

Nekako je videti, da bo Kokoškov deloval kot stric iz ozadja in da bo v primeru napredovanja na svetovno prvenstvo on spet prevzel vodenje reprezentance.
Ta možnost ni izključena.

Kaj bi vam pomenilo dejstvo, da bi ekipo pripeljali na prvenstvo, nato pa bi vodenje reprezentance prevzel drug?
Če bi bil Igor nato selektor, ne bi bilo prav nič narobe. Bil bi njegov pomočnik, ker je velik strokovnjak.

Vse do naslednjega poletja Luke Dončića ne bomo videli v reprezentanci, saj kot član Real Madrida ne bo mogel nastopiti v novemberskih in februarskih kvalifikacijskih tekmah. | Foto: Vid Ponikvar Vse do naslednjega poletja Luke Dončića ne bomo videli v reprezentanci, saj kot član Real Madrida ne bo mogel nastopiti v novemberskih in februarskih kvalifikacijskih tekmah. Foto: Vid Ponikvar Kaj vam pomeni dejstvo, da ste postali selektor?
Biti selektor ni le prestiž, ampak zelo odgovorna funkcija. Da so mi zaupali vodenje reprezentance, mi veliko pomeni. Moja naloga je, da zaupanje upravičim. Sicer pa ne znam natančno razložiti, kako poseben trenutek je. Srce mi je zaigralo, ko so mi zaupali to vlogo.

Ali je bil ključen trenutek v vaši trenerski karieri, ko ste leta 2013 rekli Zadru ne, potem ko ste imeli njegovo ponudbo, in se odločili, da ostanete v Sloveniji?
To je bil eden od dveh trenutkov. Drugi je bil, ko sem bil pomočnik pri Juretu Zdovcu. Jure je zame zastavil besedo in potem sem nadaljeval v reprezentanci pri Kokoškovu. To sta bila dva pomembnejša premika. V vsem tem obdobju sem imel kar nekaj ponudb, da bi prevzel kakšnega od slovenskih prvoligašev, vendar sem ostal na zvezi, delal ter se izobraževal. Ko smo bili leta 2015 z B-reprezentanco na Kitajskem, sem dobil možnost, da bi tam vodil klub. A sem takšen človek, da rad dela v okolju, v katerem se dobro počuti. Imel sem vizijo. Zavedal sem se, da bom lahko nekoč postal selektor, če bom trdo delal. Res pa je, da si nisem mislil, da bo to tako hitro. Morda si kdo misli, le kaj je počel v teh štirih letih, vendar sem se veliko izobraževal …

Torej ste v vmesnem obdobju dali klubsko kariero zavestno na stranski tir?
Tako je. Kot sem povedal, sem imel na Kitajskem … Huh, finančno zelo dobro ponudbo. A pri meni denar ni vse. Če bi imel ta poglavitno vlogo, bi zbežal na Kitajsko.

Selektorja bodo lahko poklicali kadarkoli. | Foto: Vid Ponikvar Selektorja bodo lahko poklicali kadarkoli. Foto: Vid Ponikvar Hitro pa prihaja na vrsto prva naloga v vlogi selektorja. 24. novembra je že prva tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem. Že mislite na Belorusijo?
Priprave so že stekle. Zbrane imamo vse kvalifikacijske tekme Belorusije. Da bo spremenila način igre, ne pričakujem, saj ji je ta prinesel rezultat. Španija ga verjetno bo, prav tako Črna gora – zadnja tudi z novim selektorjem. Španija bo brez bratov Gasol, Rickyja Rubia in preostalih NBA-igralcev drugačna reprezentanca. Mislim, da bo le Belorusija ostala pri že utečenem sistemu.

Kateri igralci pa bodo na voljo vam? Ste koga že klicali?
Nismo še, vendar bomo zdaj stopili v akcijo. Pri tem bosta aktivna tudi Rašo in Erjavec.

Koga boste sploh vpoklicali? Gorana Dragića iz NBA in evroligašev Luke Dončića, Anthonyja Randolpha, Alekseja Nikolića, Eda Murića in Zorana Dragića ne boste mogli, saj v omenjenih tekmovanjih ne bodo prekinili tekmovanj zaradi Fibinih kvalifikacij.
Upam, da nam bodo tisti, ki bodo igrali v Eurocupu, na voljo. Zlasti Jaka Blažič in Klemen Prepelič. Kar nekaj jih je, ki jih bomo spremljali. Upam, da bodo lahko prišli. Brez njih bi bilo težko. Saj bi se našla ekipa in bi bili tisti, ki bi bili prvič v reprezentanci, nabrušeni, vendar je kakovost druga pesem.

"Alen Omić je še vedno naš član." | Foto: Sportida "Alen Omić je še vedno naš član." Foto: Sportida V katerem prostoru boste iskali košarkarje, saj na sedmerico ne boste mogli računati, če dodamo še Gašperja Vidmarja, ki se je po osvojeni zlati medalji nagnil k reprezentančnemu slovesu?
Bolj v slovenskem prostoru. Če bo potrebno, bomo pristopili tudi h kakšnemu starejšemu košarkarju. Je pa selektorjevo delo vedno v sodelovanju s KZS. Da mlade pripravljamo za prihodnost, hkrati pa moramo gledati na rezultat. Pri teh odločitvah moraš biti zelo takten in pameten. Tako je zveza delovala do zdaj. Vsaj dva do tri mlade bi bilo dobro vključiti in iskati rezultat.

Kakšna je zgodba z Alenom Omićem, ki ima status naturaliziranega košarkarja? Verjetno mu ne bi bilo pogodu, da bi igral v kvalifikacijah, na svetovno prvenstvo pa bi nato potoval Američan Anthony Randolph …
Odvisno ... On ima še vedno slovensko državljanstvo. Postavljen bo na seznam. Ali bomo sodelovali, je stvar pogovorov. Zagotovo ga bom poklical. On je še vedno naš član. Letos smo imeli na njegovo žalost primanjkljaj na mestu krilnega košarkarja, Alen pa igra kot center, zato se je zgodila ta odločitev.

Ali se lahko morda zgodi premik, da bi v kvalifikacijah zaigral tudi Saša Vujačić, ki se je vrnil v Evropo, ali je ta zgodba zaključena?
Ne verjamem, da bomo šli v to smer. Nikoli pa ne reci nikoli. Ko bomo sestavljali ekipo, bomo gledali, kaj bo za slovensko košarko najboljše.

V ZDA na dogajanje v Evropi ne namenjajo pretirano pozornosti in ni malo takšnih, ki ne vedo, da je Slovenija postala evropski prvak. | Foto: Vid Ponikvar V ZDA na dogajanje v Evropi ne namenjajo pretirano pozornosti in ni malo takšnih, ki ne vedo, da je Slovenija postala evropski prvak. Foto: Vid Ponikvar Cilj kaj drugega kot uvrstitev na svetovno prvenstvo ne more biti …
To je glavni cilj, hkrati pa vpeljati kakšnega mladega košarkarja. Najprej nas čaka prvi del kvalifikacij, če se uvrstimo naprej, še drugi, nato pa tri ekipe iz na novo nastale skupine pridejo na svetovno prvenstvo. Sistem je težak, vendar se pred odgovornostjo ne skrivamo.

Trenutno ste v ZDA, kjer ste kot gost na prestižni univerzi UCLA. Kako je vse skupaj videti?
Z znancem smo se dogovorili, da pridem. Spremljam treninge in sem navdušen nad pogoji, ki jih imajo tu. Košarkarji imajo vse na razpolago – od bazena, džakuzija, fitnesa, ki je velik kot dvorana, pomožne in glavne dvorane, do števila ljudi, ki spremljajo ekipo. Mislim, da jih je več kot igralcev. Trenira se dobro. Veliko novih stvari vidiš, ki jih v Evropi ne uporabljajo, prav tako dobiš kakšno novo idejo …

Vedo, da je Slovenija osvojila zlato medaljo?
Pri Američanih vidiš, da jih Evropa pretirano ne zanima. Ko izvedo, da je Slovenija postala evropski prvak, seveda čestitajo, sicer pa je Evropa za njih drug svet.

Ali imate zlato medaljo shranjeno na posebnem mestu?
Trenutno je v posebnem prostoru, razmišljam pa, da bi naredil novega. Da bi bila malce bolj vidna, a neotipljiva. Veliko stvari smo premleli v zadnjem obdobju. Ko se zaveš, da je na svetu le 24 ljudi s to medaljo, je nekaj posebnega.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora
 
Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte