Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
1. 5. 2013,
9.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Union Olimpija Krka

Sreda, 1. 5. 2013, 9.23

8 let

Alilović: Fantje, bodite tiho in delajte!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi trener košarkarjev Uniona Olimpije Miro Alilović vztraja, da je sistem Saša Filipovskega ustrezen, zato ga ne namerava spreminjati.

Šok je bil dovolj močan za prvo terapijo. Miro Alilović si lepšega začetka nove trenerske avanture, kot pa je zmaga proti novomeški Krki, ne bi mogel želeti. Vseeno je bil po torkovi tekmi v Tivoliju donedavni pomočnik Saša Filipovskega vidno zadržan in umirjen, predvsem pa je brzdal kakršnekoli pretirano optimistične in ambiciozne izjave svojih izbrancev. "Breme je bilo tokrat veliko in težko. Fantje so morali zmagati. Rezultat v Šentjurju nas ni zanimal. Olimpija mora sama odločati o svoji usodi," pravi Alilović, ki je bil še drugič v karieri "povišan" v glavnega trenerja Olimpije, a v isti sapi dodaja, da si korenitih sprememb v kratkem mandatu ne sme privoščiti, predvsem pa bi bile le-te po njegovem mnenju nesmiselne. Navsezadnje pod sistemom, ki ga je postavljal predvsem Filipovski, v drobnem tisku stoji tudi njegov podpis. "Sistem je dober, zato ga ne nameravam spreminjati niti za milimeter. Fantje se morajo tega držati. Težava nastopi pri njihovi osredotočenosti in vprašanju, koliko časa se ga držijo. Z 10 ali 15 minutami pač ne morejo zmagovati. Poglejte, tudi proti Krki v Tivoliju so se pojavljale podobne težave, kar pa smo nekako nadomestili z borbenostjo. Navsezadnje smo se prvič metali po parketu," je bil zadovoljen dolgoletni strokovnjak za delo z mladimi, ki se v preostanku sezone vidi predvsem v vlogi usmerjevalca misli svojih košarkarjev. Od slednjih ne zahteva naslova državnega prvaka, kar bi se za donedavnega evroligaša skoraj spodobilo, saj meni, da je treba najprej vse misli nameniti Mariboru. "Če bi jim dejal, da se bomo v finalu s Krko udarili za naslov prvaka, bi jim zrasla krila. Naj bodo na tleh, naj bodo tiho in delajo. Dovolj imam šopirjenja. Zahtevam profesionalen pristop. Igralci morajo vedeti, kaj je ekipa. Ne bom prenašal igre 1:5. Treba se je boriti, skakati … Maribor? Vesel sem, da smo naleteli nanj. Dvakrat so nas ugnali, zato je prav, da se znova spopademo z njimi," se je proti polfinalu, ki se začenja v soboto, ozrl Alilović, ki še čaka na zdravniško oceno o Dinu Muriću. Prvi obeti niso najboljši.

Pretiranega razočaranja pa po prvem porazu v ligi za prvaka ni bilo čutiti niti v taboru Krke. Novomeščani so imeli že pred gostovanjem v Ljubljani zagotovljeno prvo mesto in prvo neposredno jadransko vizo. Trener Gašper Potočnik ocenjuje, da vse to kljub vsemu ni vplivalo ni pristop, verjame pa, da zaključek sezone prinaša še dovolj priložnosti za dokazovanje. "Ni kaj, Olimpija je bila boljša, za kar ji lahko le čestitam. Tudi mi imamo pravico do kakšne slabše igre. Na srečo se je to zgodilo tokrat, v prihodnje se ne bo smelo. Gremo naprej, pred nami je polfinale in znova Zlatorog. Krka je res favorit, a to bomo morali pokazati tudi na parketu ter tako upravičiti zaupanje vodstva, pokroviteljev in vseh, ki podpirajo klub," pravi Potočnik, ki je, podobno kot njegov tekmec na ljubljanski klopi, sezono začel v vlogi pomočnika, zaključil pa jo bo kot prvi trener.

Osnovna želja Krke, ki se lahko v zgoščenem ritmu preostanka sezone zanaša tudi na (naj)daljšo klop, je preboj v finale, vloge favorita za nov naslov prvaka pa se v Novem mestu še vedno branijo. "Ne, Krka ni favorit. V Ljubljani smo dobili lepo opozorilo. No, že pred tem nam je denimo Zlatorog v Novem mestu pokazal zobe. Vidi sem, da ob nepravem pristopu naša igra ni prava. To mora biti vodilo pred polfinalom. Dosedanji rezultati so izničeni. Začenja se novo prvenstvo," opozarja hrvaški center v novomeških vrstah Jure Lalić.

Ne spreglejte