Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
11.58

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Jumbo-Visma Sepp Kuss Jonas Vingegaard

Torek, 31. 10. 2023, 11.58

6 mesecev

Jonas Vingegaard in Sepp Kuss o obdobju po Rogliču

Vingegaard o Rogliču: Bolje bi bilo, če bi bila ekipna kolega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31
Jonas Vingegaard & Primož Roglič | Jonas Vingegaard se veseli spopada z nekdanjim kolegom Primožem Rogličem. | Foto Guliverimage

Jonas Vingegaard se veseli spopada z nekdanjim kolegom Primožem Rogličem.

Foto: Guliverimage

Jonas Vingegaard in Primož Roglič nista več moštvena kolega, naslednje leto bosta tekmeca. Danski zvezdnik ostaja kapetan moštva Jumbo-Visma, slovenski as pa se je preselil k nemški BORI - hansgrohe in bo z novimi kolegi poskušal napasti zmago na Dirki po Franciji. "Seveda bi bilo bolje, če bi bila moštvena kolega," je o novih razmerah za GCN povedal Vingegaard, a dodal, da se veseli spopada z nekdanjim mentorjem.

"To je še en tekmec več," je o tem, da je njegov dolgoletni moštveni kolega in mentor Primož Roglič zapustil nizozemsko ekipo Jumbo-Visma in se preselil k nemški Bori, povedal dvakratni šampion Toura Jonas Vingegard. "Lažje bi bilo, če bi ga imeli v svoji ekipi. Veliko sem se naučil od njega, njegovo odločitev pa obenem popolnoma razumem. Lepo se bo pomeriti z njim," je še dodal dobitnik letošnje nagrade zlato kolo.

Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Vuelta 2023
Sportal Športni direktor Jumbo-Visme razkriva ozadje dogajanja na letošnji Vuelti

Prijateljski razhod

Roglič je v osmih letih Jumbu pomagal do statusa, ki ga ima danes, se pravi najboljše ekipe na svetu. V ekipi Zasavcu zato ob želji, da zamenja okolje, niso delali težav, kot se je nedavno pohvalil šef moštva Richard Plugge. "Razšli smo se kot prijatelji. Primož bo vedno del naše zgodovine, tega niti ne moremo niti nočemo pozabiti. Ponosni smo na vse, kar smo dosegli skupaj."

Pred dnevi pa je športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman razkril nekaj dogajanja iz ozadja na letošnji Dirki po Španiji, na kateri so "čebele" zasedle prva tri mesta. Rogliča je izpostavil kot tistega, ki je imel z odločitvijo, da dirko osvoji Američan Sepp Kuss, "sprva nekaj težav". Bržčas je prav burno dogajanje na zadnjem grand touru sezone Rogliča še dodatno prepričalo, da je napočil čas za slovo.

Giro Rim Primož Roglič
Sportal Roglič z razlogom na snegu, dobil nasvete od šampiona

Več svobode za Kussa

Z zdaj veliko bolj samozavestnim Kussom, sicer enim ključnih pomočnikov tako Vingegaarda kot Rogliča pri osvajanju velikih zmag na tritedenskih dirkah, pa so v nizozemski ekipi dobili še eno močno orožje v boju z vse nevarnejšo konkurenco. Američani so močno navijali, da bi Kuss naslednje leto napadel zmago na Dirki po Italiji kot kapetan Jumbo-Visme (ta se bo naslednje leto najverjetneje preimenovala v Visma – Lease a Bike, a jih je pred dnevi razočaral.

Sepp Kuss je prepričan, da bo imel v Jumbo-Vismi zdaj več svobode. | Foto: Guliverimage Sepp Kuss je prepričan, da bo imel v Jumbo-Vismi zdaj več svobode. Foto: Guliverimage

Naslednje leto ne bo nastopil na vseh treh tritedenskih dirkah, je pojasnil v Singapurju. "Mislim, da je prezgodaj, da bi še enkrat odpeljal vse tri dirke, si pa vsekakor želim vrnitve na Giro nekega dne. Trasa naslednjega Gira ima preveč kronometrskih kilometrov, želim pa se tudi osredotočiti na Tour in tam pomagati ekipi. Nato pa oditi na Vuelto, ki je zame zelo, zelo pomembna dirka. Na Giru bi si želel več gorskih etap. Morda naslednje leto," je razlagal Kuss.

Vesel je tudi tega, da bo zdaj, po odhodu Primoža Rogliča, več priložnosti zanj. "Že na Vuelti, ko smo imeli dva kapetana, sem dobil priložnost, zdaj pa bo teh več, na več dirkah, zame se odpira prostor. Napadam lahko etapne zmage ali skupni seštevek, zdaj vem, da je mogoče vse. Letos sem tudi sebe presenetil s tem, da sem zdržal vse tri grand toure v konstantni formi in tretjega celo dobil. To mi daje obilico samozavesti."    

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar razkril enega od ciljev v letu 2024
TDF Kriterij Singapur, Jasper Philipsen
Sportal Sproščeni Pogačar kar med dirko kramljal z amaterjem, v sprintu pa … #video
Tadej Pogačar Lombardija 2023
Sportal Petkratni zmagovalec Dirke po Franciji: Svoj glas bi dal Tadeju Pogačarju
Jasper Philipsen Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Gulio Ciccone
Sportal Novi šef Primoža Rogliča ima enake pripombe kot njegov nekdanji šef
Ne spreglejte