Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2022,
16.18

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

Natisni članek

Julian Alaphilippe Belgija UAE Emirates Jan Polanc Tadej Pogačar Tadej Pogačar Valonska puščica

Sreda, 20. 4. 2022, 16.18

2 leti, 1 mesec

Valonska puščica 2022

Dylan Teuns dobil dvoboj s superveteranom Valverdejem, Pogačar ni napadel zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74
Dylan Teuns, Valonska puščica 2022 | Belgijec Dylan Teuns je zmagovalec letošnje Valonske puščice. | Foto Guliverimage

Belgijec Dylan Teuns je zmagovalec letošnje Valonske puščice.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec 86. izvedbe kolesarske klasike Valonska puščica je Belgijec Dylan Teuns (Bahrain Victorious). Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Emirates) se na 202 kilometra dolgi dirki ni vmešal v boj za zmago, končal je na 12. mestu. Njegov moštveni kolega Jan Polanc je bil 48.

"Morda res ne zmaga vedno najboljši, a za Mur potrebuješ dobre noge in te sem danes imel. Mogoče sem bil najmočnejši danes," je v cilju povedal zmagovalec. "Poznam odsek, na katerem Valverde vedno pospeši, pred petimi leti, ko sem bil na tej dirki tretji, sem bil na tem odseku tik za njim, a mu nisem mogel slediti, ko je sprožil drugi napad. Tokrat sem jaz napadel, čutil sem, da je za mano, a sem imel očitno le nekaj več v nogah, da sem obdržal prednost. Vselej sem sanjal o zmagi na klasiki in danes se je končno uresničilo. To je tudi izjemna motivacija za nedeljo," se je po svoji 13. profesionalni zmagi še razgovoril 30-letni Belgijec. 

Enainštiridesetletni Valverde se je spustil v boj za svojo šesto zmago na tej dirki, a ostaja pri petih, kar je še vedno rekord. 

Pogačar: Komaj sem se privlekel do cilja

Pogačar ni zmogel slediti napadom na zaključnem vzponu in je zasedel 12. mesto, na tej dirki je bil predlani deveti, kar ostaja njegov najboljši izid na Valonski puščici. Najboljši slovenski pa je drugo mesto Primoža Rogliča z lanske izvedbe, ko je Kisovčana v zaključnem sprintu ugnal francoski zvezdnik Julian Alaphilippe. Ta je danes zasedel četrto mesto.

Tadej Pogačar: Bil sem vzhičen, ker sem bil v dobrem položaju, potem pa me je udarila mlečna kislina v mišicah. Komaj sem prikolesaril do ciljne črte. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tadej Pogačar: Bil sem vzhičen, ker sem bil v dobrem položaju, potem pa me je udarila mlečna kislina v mišicah. Komaj sem prikolesaril do ciljne črte. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Gre za zelo zahtevno dirko, dal sem vse od sebe. Šel sem prek svojih meja, ko sem se prerinil v ospredje 200 m do cilja. Bil sem vzhičen, ker sem bil v dobrem položaju, potem pa me je udarila mlečna kislina v mišicah. Komaj sem prikolesaril do ciljne črte," je po dirki dejal Pogačar. Za nedeljo, ko bo na sporedu dirka Liege - Bastogne - Liege, kljub vsemu ne vidi težav: "Pred dvema letoma je bilo podobno, bil sem deveti na tej dirki, kasneje pa sem bil v vodilni skupini na Liegeu. Zato me ne skrbi za nedeljo."

Teden ardenskih klasik se bo končal v nedeljo, ko bo na vrsti spomenik Liege–Bastogne–Liege. Na njej bo zmago branil prav Pogačar.

Valonska puščica, končni vrstni red:

1. Dylan Teuns (Bel) Bahrain Victorious 4;42:12
2. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team + 0:02
3. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe isti čas
4. Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Alpha Vinyl Team 0:05
5. Daniel Martinez Poveda (Kol) Ineos Grenadiers 0:07
6. Michael Woods (Kan) Israel-Premier Tech
7. Ruben Guerreiro (Por) EF Education-EasyPost
8. Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ
9. Warren Barguil (Fra) Arkea-Samsic
10. Alexis Vuillermoz (Fra) TotalEnergies
...
12. Tadej Pogačar (Slo) UAE Emirates ist čas
48. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates 0:54

...

Valonska puščica 2022 (podrobnejši potek dirke):

Cilj: v zadnjem kilometru na zaključnem vzponu na Mur de Huy se je dirka razživela, Aleksandr Vlasov je potegnil zgodaj, Pogačar in Alaphilippe sta se držala nazaj, Dylan Teuns se je udaril z Alejandrom Valverdejem, Pogačar ni mogel slediti in je popustil. Zmagal je Belgijec Teuns!  

Valverde (Movistar) je v zadnjih metrih popustil, Teuns je zmagal z dvema sekundama prednosti, tretje mesto je zasedel Rus Aleksandr Vlasov (Bora - Hansgrohe), četrto mesto je zasedel svetovni prvak in lanski (skupaj pa trikratni) zmagovalec Valonske puščice, Francoz Julian Alaphilippe (Quick Step Alpha Vinyl).

Pogačar se ni resno spustil v boj za zmago, že nekaj sto metrov pred ciljem se je usedel in popustil, na koncu ga ni bilo med deseterico. V cilj je prišel s skupino sedem sekund za zmagovalcem na 12. mestu.

4 km do cilja: Andersen in Vansevenant sta se otresla Rochasa. Belgijec noče sodelovati pri begu, samo drži se Andersena.

5 km do cilja: Rochasa sta ujela še Belgijec Mauri Vansevenant (Quick Step) in Danec Soren Kragh Andersen (DSM), trojica ima nekaj deset metrov prednosti pred zasledovalci.

7 km do cilja: Geraint Thomas je na čelu glavnine dolgo vlekel za Ineos, nato je v ospredje skočila ekipa Cofidis. Francoz Rémy Rochas si je privozil nekaj prednosti, favoriti pa se za zdaj še ne odzivajo.

9 km do cilja: tik pred začetkom vzpona na Cote de Cherave sta bila ujeta še Carr in Ferron, zdaj so na prizorišče stopile ekipe favoritov.  

15 km do cilja: v ospredju sta ostala le še Simon Carr (EF Education) in Valentin Ferron (TotalEnergies), ki imata še 17 sekund prednosti pred glavnino. 

20 km do cilja: na zadnjem vzponu na klanec Cote d'Ereffe sta se Ferron in Carr nekoliko odlepila preostalim ubežnikom in prednost pred glavnino povečala na 34 sekund. A bliža se trenutek, ko se bodo prebudili favoriti.

24 km do cilja: Carr in Guglielmi sta se spet priključila vodilnim, a imajo ti zdaj le še dobrih 15 sekund prednosti pred glavnino. Kolesarji so v zadnjem krogu okrog Huya. Pri prvih dveh vzponih na sloviti Mur de Huy Pogačar ni pokazal, da bi mu strupeni nakloni (več kot 20-odstotni) povzročali kakršnekoli težave.

30 km do cilja: pri drugem vzponu na klanec Mur de Huy je iz vodilne skupine izpadel Simon Guglielmi, ki zdaj s Simonom Carrom vozi s 14 sekundami zaostanka, glavnina s favoriti je 45 sekund za vodilnimi. 

36 km do cilja: Pogačar je v glavnini, iz te je skočil Irec Ben Healy (EF Education) in sprožil protinapade, v lov za vodilnimi se je podal njegov moštveni kolega, Britanec Simon Carr, tempo je močno narasel, prednost vodilne peterice je upadla na vsega 30 sekund. Težave v glavnini ima Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki ne more držati tempa.

41 km do cilja: Tadej Pogačar se je zaradi predrte sprednje pnevmatike ustavil ob cesti, hitro mu je na pomoč priskočila podporna ekipa UAE Emirates in zdaj z novim sprednjim kolesom in dvema moštvenima kolegoma lovi glavnino. Ta zdaj za vodilno peterico zaostaja okoli minute.

45 km do cilja: Belgijec Jan Bakelants (Intermarché-Wanty Gobert) se je iz glavnine izstrelil v lov za ubežniki, stanje se je spet malo umirilo, do cilja je namreč še daleč. Zdaj vodilna peterica vozi 53 sekund pred Bakelantsom in 1:36 pred glavnino.

51 km do cilja: v ospredju je ostala le peterica Impey, Guglielmi, Armirail, Jenssens in Ferron, beg pa se nezadržno približuje koncu, glavnina se je vodilnim približala na 48 sekund. Na ravnini ubežnikom še uspe nekoliko povečati prednost, na klancih jo naglo izgubljajo. Odvisno je tudi od tega, kdo vleče v glavnini. Ko so se na čelo za nekaj minut postavili kolesarji Baherain - Victoriousa, je prednost vodilnih naglo upadla.

61 km do cilja: po prvem prečkanju klanca Mur de Huy je vodilna osmerica ohranila le še dobro minuto prednosti pred glavnino, ta pa je že "požrla" obnemogla Reyndersa in Wirtgena. Ob cesti se je zbrala nepregledna množica navijačev, ki ob koncu dirke pričakuje pravi spektakel. Slovenski favorit Tadej Pogačar (UAE Emirates) se za zdaj še skriva, prav tako  tudi preostali favoriti za zmago. 

63 km do cilja: Reynders in Wirtgen ne moreta držati tempa vodilne skupine in zdaj zaostajata kakšnih 15 sekund, glavnina pa ima za osmerico 1:20 zaostanka. 

69 km do cilja: prednost ubežne skupine je zdaj upadla pod minuto in pol, Jens Reynders je malo zaostal za kolegi ubežniki, v glavnini je imel težave s kolesom Francoz Franck Bonnamour (B&B Hotels KTS), medtem se je Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) mučil držati tempo v glavnini. Kolesarji se bodo kmalu prvič povzpeli na Mur de Huy. Do konca dirke bodo čezenj plezali še dvakrat, na vrhu tega klanca je tudi cilj dirke.

Valonska puščica 2022 - profil trase | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

83 km do cilja: ubežna skupina desetih kolesarjev, ki ima pred glavnino zdaj samo še slabi dve minuti prednosti, se že vzpenja na Côte d'Ereffe (2 km, 5,6-odstotni povprečni naklon), ki ga bodo kolesarji danes morali premagati trikrat. Vrh prelaza prvi prečka Belgijec Jens Reynders iz ekipe Sport Vlaanderen - Baloise. Glavnina v ozadju stopnjuje tempo. Za ubežniki zaostaja samo še dobro minuto in pol.  


Valonska puščica 2022 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
96 km do cilja: deseterica ubežnikov še vedno vztraja na čelu dirke, a njihova prednost zaradi interesov ekip v glavnini počasi kopni. Z dobrih treh minut se je stopila na manj kot dve.

Medtem ko so kolesarji na Valonski puščici dosegli 100. kilometer, se je že končala ženska različica dirke. Zmagala je Italijanka Marta Cavalli iz ekipe FDJ, ki je v ciljnem sprintu navkreber strla odpor Nizozemke Annemiek Van Vleuten (Movistar Team). 
Zmagovalna trojica: Italijanka Marta Cavalli (FDJ), drugouvrščena Nizozemka Annemiek Van Vleuten in njena rojakinja Demi Vollering (SD Worx) na tretjem mestu | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagovalna trojica: Italijanka Marta Cavalli (FDJ), drugouvrščena Nizozemka Annemiek Van Vleuten in njena rojakinja Demi Vollering (SD Worx) na tretjem mestu Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
Na startu sta bili tudi dve slovenski predstavnici. Urša Pintar iz ekipe UAE Team ADQ je osvojila 34. mesto +1.56), Urška Žigart (Team BikeExchange - Jayco) pa je v cilj pripeljala z 59. časom (4.57).

111 km do cilja: glavnina je dosegla okrepčevalnico, kjer bodo kolesarji napolnili glikogenske zaloge. 

122 km do cilja: v glavnini je vse bolj živahno. Kolesarji ekip Quick-Step Alpha Vinyl danes stavijo na branilca lanske zmage Juliana Alaphilippa, v boj za najvišja mesta pa se bo najverjetneje poskušal vmešati tudi njegov moštveni kolega Remco Evenepoel, Ineos Grenadiers in UAE Team Emirates s Tadejem Pogačarjem stopnjujejo tempo. Za ubežniki imajo še vedno več kot tri minute zaostanka. 

Kaj je Pogačar povedal tik pred startom?



126 km do cilja: prednost ubežne skupine postopoma narašča. Zdaj znaša že dobre tri minute.

135 km do cilja: ubežna skupina s složno vožnjo ohranja prednost pred glavnino. Povprečna hitrost na dirki do zdaj je 43,362 km/h. 


143 km do cilja: Južnoafričan Daryl Impey (Israel Premier Tech), Francozi Simon Gugliemi (Arkea Samsic), Bruno Armirail (Groupama FDJ), Valentin Ferron (TotalEnergies), Pierre Rolland (B6B Hotels KTM), pa Danca Christopher Juul-Jensen (BikeExchange - Jayco) in Morten Hulgaard (Uno-X), Nizozemec Luc Wirtgen (Bingoal Pauwels Sauces WB) in Belgijec Jimmy Janssens (Alpecin Fenix) imajo 10 sekund prednosti pred Belgijcem Jensom Reyndersom (Sport Vlaandern Baloise) in 2:35 pred glavnino s favoriti za zmago

173 km do cilja: pobegnila je osmerica kolesarjev.

Start: dirka se je začela ob 11.25. Takoj po startu so se začeli skoki.

Dolžina: 202,5 km
Start: ob 11.25
Cilj: med 16.19 in 16.49

 

Valonska puščica 2022 - profil trase | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Pred dirko

Tadej Pogačar je prav na vseh svojih letošnjih dirkah končal med deseterico, za uvod v sezono je zmagal na Dirki po Združenih arabskih emiratih (ZAE), nato dobil atraktivno italijansko enodnevno preizkušnjo Strade Bianche in zatem zmagal v skupnem seštevku enotedenske Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja.

Tadej POgačar ciklokros
Sportal Okoli Pogačarja veliko vrveža

Peti je bil na prvem spomeniku sezone, Milano–Sanremo, pa nato deseti na Dirki čez Flandrijo (Dwars door Vlaanderen) in nazadnje četrti na drugem spomeniku sezone, Dirki po Flandriji (Ronde van Vlaandern). 

Tadej Pogačar Liege Bastogne Liege 2021
Sportal Pogačarja in druščino čaka naporen teden

Vrhunci Valonske puščice 2021:

Pogačar v Ardenih končuje spomladanski del sezone

Danes bo na Valonski puščici (La Fleche Vallonne) preizkušal pripravljenost pred nedeljskim spomenikom Liege–Bastogne–Liege (LBL), na katerem bo branil lansko zmago. "V Ardene se vračam z imenitnimi spomini. Tistega obdobja se res rad spominjam, zmaga na dirki Liege–Bastogne–Liege je bila sanjska, s to dirko čutim posebno povezanost," pred ardenskim dvojčkom pravi slovenski as, dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji. 

Tadej Pogačar pred ardenskim dvojčkom: Pripravljenost je dobra, z dinamično ekipo pa imamo lepe možnosti za uspeh. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tadej Pogačar pred ardenskim dvojčkom: Pripravljenost je dobra, z dinamično ekipo pa imamo lepe možnosti za uspeh. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

S tema dirkama, Valonsko puščico in LBL, bo Pogačar končal spomladanski del sezone, maja namreč ne bo več dirkal, njegova zadnja preizkušnja pred julijskim Tourom pa bo le še dirka Po Sloveniji med 15. in 19. junijem. "Po Flandriji sem šel na ogled tlakovanega dela trase, ki bo na letošnjem Touru. Bila je izvrstna izkušnja, proga je težka, a zato je dobro imeti vsaj predstavo o tem, kaj nas čaka. Po tem sem si vzel nekaj premora. Vse od Dirke po ZAE sem veliko tekmoval, zato je bilo kar prijetno spet oditi domov in normalno trenirati. To je del službe, v katerem uživam, malo rutine je prijalo." 

Tadej Pogačar
Sportal Zgodovinski dan za slovensko kolesarstvo

Z dinamično ekipo po dober rezultat, osredotočen pa je na LBL

Osredotočen je na dirko LBL, še prej pa je na vrsti "ogrevanje" na Valonski puščici. Na tej bo nastopil drugič, leta 2019 je puščico končal na 53. mestu, pa bil nato na LBL 18., leto pozneje je bil deveti na puščici in tretji na LBL, lani pa je puščico izpustil in nato zmagal na LBL. "Za Ardene imamo zelo dinamično ekipo. Forma je dobra in mislim, da lahko dosežem dober rezultat. S tako močno ekipo imamo tudi več možnosti, kar je vselej prednost," še pravi Pogačar, ki bo imel v ekipi poleg Polanca še Švicarja Marca Hirschija, pa Norvežana Vegarda Stakeja Laengena, Italijana Diega Ulissija ter Španca Marca Solerja in Juana Ayusa. Zadnjega bo na LBL zamenjal Novozelandec George Bennett. 

Sportal Razkrite so karte, Tadej Pogačar ima v načrtu vrnitev na slovenske ceste

Če želi preseči Rogliča, mora zmagati

Hirschi je Valonsko puščico dobil leta 2020, takrat še kot član moštva Sunweb, lansko zmago pa brani svetovni prvak, Francoz Julian Alaphilippe (QuickStep Alpha Vinyl). Ta je lani osvojil ciljni sprint s Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), drugo mesto Zasavca pa je doslej tudi najboljša slovenska uvrstitev na Valonski puščici. Pogačar tako lahko starejšega rojaka preseže le z zmago, kot številka ena svetovnega kolesarstva pa ob Alaphilippu tudi spada v najožji krog favoritov. V tega poznavalci umeščajo še Poljaka Michala Kwiatkowskega (Ineos Grenadiers) in Francoza Benoita Cosnefroya (AG2R Citroen), pa tudi Rusa Aleksandra Vlasova (Bora – Hangrohe), ki pa bo na na Valonski puščici nastopil prvič v karieri. 

Trasa Valonske puščice 2022:

Ne smemo pozabiti še na Belgijca Remca Evenepoela (QuickStep Alpha Vinyl) in Tiesja Benoota (Jumbo-Visma), Avstralca Michaela Matthewsa (BikeExchange – Jayco), pa Kanadčana Michaela Woods (Israel Premier Tech) in Britanca Thomasa Pidcocka (Ineos Grenadiers), prav tako tudi ne španskega veterana Alejandra Valverdeja (Movistar), ki je s petimi zmagami (2006, 2014, 2015, 2016, 2017) rekorder Valonske puščice. 

Primoža Rogliča, ki je imel ardenski dvojček v tekmovalnem programu, letos na Valonski puščici in LBL ne bo zaradi poškodbe.

Primož Roglič
Sportal Črne napovedi so se uresničile: Roglič bo izpustil dve pomembni dirki

Valonska puščica 2021 - Primož Roglič & Julian Alaphilippe | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Odločalo se bo na "steni"

Kolesarje čaka 202,5 kilometra dolga trasa od Blegnyja do Huyja. Trikrat bodo morali premagati znameniti Mur de Huy (Stena ali zid Huyja, op. p.), 1,3-kilometrski klanec s povprečnim naklonom 9,6 odstotka, a z deli, ki presegajo 19 odstotkov, na enem od ovinkov naklonina doseže celo 26 odstotkov. Zadnji vzpon na "steno" bo bržčas odločilen, kot je bil lani, ko je na njem napadel Roglič, a moral nato v ciljnem sprintu priznati premoč Alaphilippu. 

Dirka se bo začela ob 11.25, končala pa enkrat med 16.19 in 16.49.    

Preberite še:

Dylan Van Baarle Pariz Roubaix 2022
Sportal Van Baarle je kralj Roubaixa, Mohorič pogumno do 5. mesta!
Sportal Kakšna neumnost! Navijač povzročil grd padec v ključnem trenutku. #video
Sportal Kakšna smola, na prestižni dirki moral čakati na vlak!
Matej Mohorič Roubaix 2022
Sportal Slovenski kolesar s posebno gesto nasmejal splet #video
Bradley Wiggins
Sportal Nekdanji zmagovalec Toura šokiral: Kot otroka me je zlorabljal trener

 

Ne spreglejte