Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 5. 2008,
19.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 10. 5. 2008, 19.41

8 let

V 4krosu zmagi v Španijo in na Nizozemsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborsko Pohorje ta konec tedna gosti prvo tekmo svetovnega pokala gorskih kolesarjev v disciplinah 4kros in spust.

Danes je bil na sporedu 4kros, prvih zmag v sezoni pa sta se veselila Španec Rafael Luca De Lara Alvarez in Nizozemka Anneke Beerten. Slovenci so se poslovili v osmini finala.

Prirediteljem v Mariboru je tokrat pripadla čast, da organizirajo prvo dirko v sezoni, septembra lani so namreč gostili zaključek sezone, tokrat pa začetek. Medtem ko je odpadla olimpijska disciplina kros, prve tri tekme v krosu so že bile na sporedu, so Mariborčani dobili uvod v sezono v "neolimpijskih" 4krosu in spustu. Prve točke svetovnega pokala so pri večini vzbudile željo po dirkanju, tako da prvi dan pod Pohorjem akcije, adrenalina in padcev ni manjkalo.

Pri moških si je zmago, prvo v karieri, zagotovil Španec Rafael Luca De Lara Alvarez, ki je bil prepričljiv vse od kvalifikacij naprej. Imel je tudi nekaj sreče, saj so se mnogi favoriti za končno zmago, med njimi tudi lanski skupni zmagovalec Američan Brian Lopes, zmagovalec Maribora Francoz Romain Saladini ter Britanec Dan Atherton, zmagovalec kvalifikacij, poslovili že v četrtfinalu ali polfinalu. Drugo mesto je osvojil Nemec Guido Tschugg, tretji pa je bil rojak slednjega Johannes Fischbach.

Slovenci Tilen Frank, Matej Stapič, Luka Novak, Žiga Knez, Luka Strnad Peterca, Luka Verstovšek in Miran Vauh dlje kot do osmine finala niso prišli in tako niso izboljšali dosedanje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu. Na današnjo tekmo so se preko kvalifikacij uvrstili trije tekmovalci, najboljše pa je kazalo domačinu Tilenu Franku. Finalne vožnje sta si zagotovila še Matej Stapič in Luka Novak, vendar tako kot Frank, dlje od osmine finala nista prišla. Najvišje se je na koncu zavihtel Frank, ki je bil 19. Novak je končal na 23. mestu, Stapič pa na 34.

"Zelo sem vesel te prve zmage v svetovnem pokalu, res sem si jo želel in uspelo mi je. Dirka je bila težka iz kroga v krog, tehnična proga pa ni dopuščala napak. Na mnogih delih je tudi drselo, potrebno je bilo še posebej paziti, da nisi končal na tleh. Ker je bila proga ozka, je bilo težko voziti vštric, za svojo pozicijo si se moral res potruditi in boriti do zadnjega metra," je v cilju po prvi zmagi v svetovnem pokalu povedal Španec Alvarez.

V ženski konkurenci, ki je minila brez slovenskega zastopstva, se je zmage v konkurenci 15 tekmovalk na koncu veselila Nizozemka Anneke Beerten pred Avstrijko Anito Molcik in Britanko Fionn Griffiths. V nedeljo bodo progo pod pohorsko vzpenjačo zasedli "spustaši", kjer prav gotovo spet ne bo manjkalo atraktivnih skokov in ostro odpeljanih zavojev. Polfinale bo na sporedu ob 10.30, medtem ko se bo finale začel ob 14.30.

Ne spreglejte