Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
9. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Dirka okoli Slovenije maraton Franja Alojz Poglavc

Petek, 9. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Alojz Poglavc, zmagovalec dirke okoli Slovenije, pred maratonom Franja

Tudi ko vanj pljuskne največja luža, on to obrne na smeh

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Pred desetimi leti, ko si je kupil prvo "specialko", je Trebanjec Alojz Poglavc premierno nastopil na maratonu Franja. Odtlej ni izpustil še nobenega. In, "mimogrede", letos je slavil na dirki okoli Slovenije.

Alojz Poglavc na letošnjem DOS-u | Foto: Osebni arhiv Alojz Poglavc na letošnjem DOS-u Foto: Osebni arhiv Alojz Poglavc je zagrizeni rekreativni športnik. Doma ima pet koles, nobenega ne zavrže. Za manj kot dve uri ne sede na kolo. Ponavadi pedala vrti od tri do štiri ure, a besedi trening se raje izogiba.

Zanj ima prevelik pridih sistematičnosti, profesionalnosti in navsezadnje resnosti. On se raje preprosto vozi. Najljubši mu je "pogovorni" tempo. Na leto napravi okrog 20 tisoč kilometrov.

Premočena modna revija

Sredi maja je članu novomeškega JB Teama je uspel  imeniten podvig: dobil je slovito dirko okoli Slovenije. In to ob svoji prvi posamični udeležbi. Pred tem je že vozil v dvojicah. 1.120 kilometrov je zmogel v slabih 45 minutah.

"Prvi dan je bil kot modna revija. Smešno je bilo, ker smo se ves čas preoblačili, saj nas je med Idrijo in Kranjsko Goro nenehno močil dež," pripoveduje 45-letni strojevodja.

Po enem takšnih preoblačenj, ki je svojo izvedbo dobilo ob desetminutnem postanku pred železniško progo, se je zgodilo nekaj, kar se mu je vtisnilo globoko v spomin, a mu obenem dalo novega zagona.

"Kmalu po menjavi oblačil je mimo vozeči avto zapeljal v največjo lužo in v hipu sem bil moker od glave do pet. Sprva sem bil nekoliko nejevoljen, a sem to kmalu sprejel z nasmehom in pozitivno energijo."

Maraton Franja | Foto: 36. izvedba Maratona Franja, ki bo na ljubljanskih ulicah in širše potekala od 9. do 11. junija 2017, bo poleg standardnega programa premierno doživela štafetno preizkušnjo s kolesi pony.

Kolesarji, ki se bodo udeležili male (97 km) in velike Franje (156 km), pa bodo tokrat štartali že pred Kristalno palačo v BTC Cityju in ne bodo vozili v zaprti vožnji do Brezovice, kot so bili vajeni prejšnja leta.

Alojz v akciji:

Kolesarska veselica

Od leta 2007 Poglavc ni izpustil še niti ene Franje. Tudi prihajajoče se izjemno veseli: "To je top dirka, boljša kot svetovno ali evropsko prvenstvo. Gre za imeniten družabni dogodek, vrh sezone, kolesarsko veselico. Druženje privlači množice, dirka pa ni prav grozno tekmovalna."

Čeprav je prav tekmovalnost pomemben element Poglavčeve športne osebnosti. Vozil je že na evropskih in svetovnih amaterskih prvenstvih. Želi si postati državni prvak v cestnem kolesarstvu, to pa je že okusil v kronometru (2011) in vožnji na Golte (2014). Oboževalec vrtnarstva, sadjarstva in vinogradništva, ki se veliko posveča družini, je bil pred petimi leti tudi del Siolove ekipe za Hervisov kronometer.

Šport je za Poglavca užitek. Tudi tekmovalni. | Foto: Osebni arhiv Šport je za Poglavca užitek. Tudi tekmovalni. Foto: Osebni arhiv

Nekoč pony, danes "specialka"

Kolesarstvo je zaznamovalo že njegova deška leta. S kultnim ponyjem je tekmoval v spretnostni vožnji. V srednji šoli pa je bil zagnan tekač. Kolesa ne pospravi niti pozimi. Znotraj, na toplem opravi zelo malo treningov. Pardon, voženj. Opazovanje okolice in narave je ena najbolj idiličnih sfer kolesarstva, ampak …

"Opazujejo tudi vozniki, zato sem pri vsaki vožnji še kako previden. Tako kot na dirki ali pa še bolj. Vedno sem na preži," multiplicira odmerek pozornosti na cesti dolenjski zaljubljenec v kolo.

Ne spreglejte