Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 7. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

11

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jonas Vingegaard

Četrtek, 21. 7. 2022, 4.00

1 leto, 10 mesecev

"Ribič", ki zapira pot našemu Tadeju Pogačarju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

11

Jonas Vingegaard Sepp Kuss | Jonas Vingegaard je na dobri poti, da spiše posebno poglavje v karieri. | Foto Guliverimage

Jonas Vingegaard je na dobri poti, da spiše posebno poglavje v karieri.

Foto: Guliverimage

Pri nizozemskem moštvu Jumbo-Visma imajo v svojih vrstah kolesarje z zanimivo preteklostjo. Primož Roglič je bil pred desetletjem še smučarski skakalec, trenutno vodilni na Dirki po Franciji, Danec Jonas Vingegaard, pa je šele pred štirimi leti nehal delati na ribiški tržnici. Ribič, kot ga kličejo, je ekspresno napredoval med najboljše in je streljaj od zgodovinskega dosežka − zmage na Tour de France.

Tadej Pogačar 17. etapa TDF
Sportal Pogačar po pretresih do nove etapne zmage, a Danec si ne pusti sleči rumene majice #video

Zanimivo dejstvo je, da Jonas Vingegaard v karieri sploh še ni osvojil etapne dirke, zdaj pa je na dobri poti, da v rumeni majici prikolesari na Elizejske poljane, kjer bo v nedeljo cilj dirke Tour de France.

Kot mlajši "brat" Primoža Rogliča, kar so izpostavljali pri Jumbo-Visma, je bil v preteklih letih v fazi učenja. Učil se je od slovenskega šampiona, imel ob sebi nekoga, ki zmaguje na največjih odrih. Gledal je, kako je nekdanji skakalec osvajal Vuelto, večdnevne dirke ... Prav tako je spoznal, kako se lahko lepa zgodba skazi, ko se kaj neprijetnega zgodi.

In Rogliču se je v zadnjih treh letih Dirke po Franciji veliko. Najprej mu je leta 2020 zadnji možen dan z izjemno vožnjo na kronometru rumeno majico slekel rojak Tadej Pogačar, lani in letos pa je zaradi padcev predčasno zapustil dirko.

Medex Pogačar
Sportal Podarjamo podpisano majico Tadeja Pogačarja #nagradnaigra

V pravem trenutku na pravem mestu

Pri Vingegaardu je svetovna kolesarska javnost prvič zastrigla z ušesi, ko je leta 2020 pomagal Rogliču v težkih gorskih etapah, da je prišel do druge zmage na Vuelti. Izjemen preskok je naredil v zadnjih letih, bil lani že drugi na Touru, zdaj pa ima celo priložnost, da se zapiše v zgodovino.

Veliko nasvetov je dobil od Primoža Rogliča. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veliko nasvetov je dobil od Primoža Rogliča. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

A Jonas ni mlad kolesar. Star je namreč 25 let in je vse do 22 leta delal celo na ribiški tržnici. Dopoldne je bil tam zaposlen, popoldne pa je treniral in kolesaril za kontinentalno ekipo ColoQuick. Zaradi preteklosti ga zdaj v karavani kličejo Ribič (The Fisherman). Ko je podpisal pogodbo z Jumbo-Vismo, je prenehal delati na ribiški tržnici in se povsem posvetil kolesarstvu.

Velikokrat se zgodi, da je nekdo ob pravem trenutku na pravem mestu. In Jonas je bil. Leta 2018 je bil namreč z dansko ekipo na pripravah v Alicanteju. Sočasno so bili v jugovzhodnem delu Španije tudi Jumbovci. Ko je na treningu na Coll de Rates postavil rekorden čas, so odgovorni pri nizozemskem moštvu zastrigli z ušesi. Nemudoma so ga povabili na testiranje in številke so pokazale, da ima odlične sposobnosti. O njih je že lep čas govoril trener pri danski ekipi Lars Johansen. Jonasovo srce naj bi bilo namreč posebno, zaradi tega za kar 15 odstotkov bolje kolesari od povprečnih tekmovalcev.

Hugo Houle
Sportal Ozadje ene najbolj ganljivih zgodb letošnjega Toura: Sanjal sem samo eno ... #video

Roglič naj bi jim za trening uredil električna kolesa

Vse to je bilo dovolj, da je podpisal pogodbo z Jumbo-Vismo. Ko je leta 2020 prišlo do pandemije covid-19, je bil, kot številni kolesarji, primoran prav tako trenirati na domačem trenažerju. Udeležil se je tudi on-line treninga, pri katerem je odgovarjal na vprašanja amaterskih kolesarjev, ki jih je zanimala njegova zgodba.

Jonas Vingegaard je na dobri poti, da osvoji Tour de France. | Foto: Reuters Jonas Vingegaard je na dobri poti, da osvoji Tour de France. Foto: Reuters

Tako ga je eden izmed kolesarskih navdušencev vprašal o moči moštvenega kolega Primoža Rogliča. In povedal je anekdoto, kako močan je bil slovenski kolesar. Na treningu v klanec mu namreč kolesarji iz ekipe niso mogli slediti, zato jim je Roglič uredil električna kolesa, da so lahko opravili kakovosten trening. Ali je bila dejanska zgodba takšna, vedo le v ekipi. Je pa vseeno pokazatelj, kako močnejši je bil takrat Primož od Jonasa, ki je ekspresno napredoval.

"Nihče na Danskem ni predvidel, da bi bil Jonas lahko tako dober že zdaj. A nihče ni bolj verjel vanj kot mi. Veliko dela smo vložili vanj. Zavedamo se njegovih sposobnosti bolj kot kdorkoli. Zagotovo ima pred seboj lepo prihodnost in nekega dne bo zagotovo naš vodja. A potrebuje čas. Še vedno se lahko veliko nauči od kolesarjev, kot je Roglič," je lani govoril športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman.

Rafal Majka Tadej Pogačar
Sportal Slabih novic noče biti konec: Pogačar pred gorskima etapama ostal brez ključnega pomočnika

Naslednji po Riisu?

In imel je prav. Zanimivo je dejstvo, da v karieri še ni zmagal večdnevne dirke, zdaj pa bo lahko postal celo kralj dirke vseh dirk. Očitno je zanj značilno, da je v pravem trenutku na pravem mestu. Lani je ekipa Jumbo-Visme z Rogličem kot osrednjim favoritom prišla na Tour de France, ob odhodu slovenskega kolesarja pa je nato kot edini praktično pariral Pogačarju. Na koncu je osvojil drugo mesto, kar je bila dobra naložba za nadaljevanje kariere.

Tudi letos je postal osrednji kapetan, ko je Roglič v peti etapi povozil balo sena in nato v nedeljo zapustil Dirko po Franciji.

Edini, ki lahko ogrozi njegovo zmago, je Tadej Pogačar. Slovenski šampion ima zdaj v lasti belo majico za najboljšega mladega kolesarja, a ga zanima rumena majica − sveti gral kolesarstva. | Foto: Reuters Edini, ki lahko ogrozi njegovo zmago, je Tadej Pogačar. Slovenski šampion ima zdaj v lasti belo majico za najboljšega mladega kolesarja, a ga zanima rumena majica − sveti gral kolesarstva. Foto: Reuters

Če bo zdržal napade še drugega slovenskega šampiona, Tadeja Pogačarja, ki je imel le en slab dan na Touru in takrat izgubil rumeno majico, bo dobil posebno mesto v kolesarski zgodovini. Tako danski kot tudi svetovni. Med Danci, ki so sicer kolesarsko zelo ozaveščeni in se veliko prevažajo s kolesom na delovna mesta, fakulteto itd., o čemer smo se lahko prepričali tudi na letošnjem uvodu v Köbenhavnu, kjer je Vingegaard zagotovo dobil še dodatno "dozo" motivacije za Tour, je najbolj znan kolesar Bjarne Riis.

Sicer se je Tony Rominger rodil na Danskem, vendar je kolesaril za Švico. Riiseva biografija je bila denimo prevedena v 29 različnih jezikov. Za zdaj je edini Danec, ki je osvojil Tour de France. To mu je uspelo leta 1996. Enajst let za tem je javno priznal, da je prišel do rumene majice s pomočjo prepovedanih substanc, zaradi česar ga organizatorji dirke niso več jemali kot zmagovalca Toura. Leta 2008 so ponovno priznali njegovo zmago, vendar ob tem dodali zvezdico, ki označuje njegove dopinške prekrške.

Ali bo "Ribiču" uspelo ponoviti uspeh rojaka, bo jasno v soboto po koncu kronometra, saj je v nedeljo na Dirki po Franciji čas za parado šampionov, ki se bo tradicionalno končala s skupinskim šprintom v Parizu. Medtem pa slovenski ljubitelji kolesarstva upajo, da bo vendarle prišlo do velikega preobrata in bo Tadej Pogačar še tretjič zapored okronan za kralja največje dirke na svetu.

Ne spreglejte