Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
16.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

padec Luka Mezgec Sam Bennett Po Sloveniji

Četrtek, 15. 6. 2017, 16.11

6 let, 7 mesecev

Po 1. etapi dirke Po Sloveniji

Razburljiv konec: grd padec, Slovencu zaprli pot do velike zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
dirka Po Sloveniji 1 etapa 2017 | Foto vid ponikvar

Foto: vid ponikvar

Prvi dan dirke je bil v znamenju ciljnega šprinta, v središče pozornosti pa se je izstrelil član Bore Hansgrohe Sam Bennett, ki se je izognil padcu ob koncu etape dirke Po Sloveniji v Kočevju. Luka Mezgec je bil na dobri poti do velikega uspeha, vendar se mu je pot ob koncu zaprla in pristal na tretjem mestu. V beli majici je kolesar Roga Ljubljane Žiga Jerman.

Na začetku prve etape 24. dirke Po Sloveniji v Kopru je vladalo pravo poletno ozračje. Sonce, visoke temperature so bile prave za tiste, ki so se namakali v morju, ne pa idealne za kolesarje, ki so se podali na 159,4 kilometra dolgo pot do Kočevja.

Podroben pogled, kaj se je dogajalo v 1. etapi

Italijan Bernardini kmalu napovedal padce, pobeg pri Bertokih

dirka Po Sloveniji 1 etapa 2017 | Foto: vid ponikvar Foto: vid ponikvar Že na začetku smo bili priča grdemu padcu, ki je nakazal, da ne bo edini. Na tleh se je znašel Italijan Simone Bernardini (Sangemini), a jih k sreči ni skupil in je nadaljeval pot.

Kaj kmalu, ko so kolesarji zapustili Koper, so se začeli vrstiti pobegi, ki so bili sprva nadzorovani. Zato pa je deveterici malce po Bertokih uspelo stopiti nekoliko v ospredje. Med njimi so bili tudi štirje slovenski kolesarji: Žiga Jerman (Slo/Rog-Ljubljana), Andi Bajc (Slo/Amplatz-BMC), Primož Obal (Slovenija) in Jon Božič (Slo/Adria Mobil).

Prvi gorski cilj na Črnem Kalu, ki je bil druge kategorije, je pripadel Italijanu Luci Pacioniju, za njim pa sta se zavihtela Jerman in Obal. Zato pa je bil Jerman najhitrejši na letečem cilju v Lipici in se na koncu etape razveselil bele majice za najboljšega mladega kolesarja.

Pred ciljem grd padec

Ob vstopu v zadnji kilometer se je zgodil grd padec, Luko Mezgeca sta Bennett in Colbrelli zaprla, da se ni veselil zmage v prvi etapi. | Foto: vid ponikvar Ob vstopu v zadnji kilometer se je zgodil grd padec, Luko Mezgeca sta Bennett in Colbrelli zaprla, da se ni veselil zmage v prvi etapi. Foto: vid ponikvar Ubežniki so si pri več kot tridesetih stopinjah Celzija nabrali več kot štiri minute prednosti, a je glavnina, ki je imela v svojih vrstah svoje šprinterje za zaključni boj v Kočevju, vse skupaj držala na dovolj dolgi vrvici.

Nekaj smole je imel tudi Avstrijec Matthias Krizek, ki je v Ribnici na tehničnem ovinku padel in za kratek čas izgubil stik z ubežniki. A je na koncu celo najdlje vztrajal pri begu, vendar je glavnina tudi njega osem kilometrov pred ciljem ujela.

Pričakoval se je zaključni šprint, vendar so morali kolesarji odpeljati še en krog po Kočevju. Pred zaključnim šprintom jih je čakal nekoliko tehničen del trase, kjer se je zgodil grd padec, v katerem jih je kar nekaj kolesarjev skupilo. Italijana Davideja Orrica (Sangemini) in Južnoafričana Janseja Van Rensburga (Team Dimension Data) so odpeljali celo reševalci - eden naj bi imel zlomljeno ključnico, drugi poškodbo kolena. Med tistimi, ki so se znašli na tleh, je bil tudi izkušeni Jure Golčer.

Luka Mezgec zaprt, sicer bi bil današnji junak

Zato pa se je v zadnjih 500 metrih vnel neizprosen boj za zmago. Slovenci smo imeli v igri za končni uspeh Luko Mezgeca (Orica Scott), vendar sta ga Italijan Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), ki je pred leti v Kočevju že slavil etapno zmago, in Irec Sam Bennett (Bora Hansgrohe) stisnila.

Mezgec je na koncu za las izgubil drugo mesto. | Foto: Mezgec je na koncu za las izgubil drugo mesto.

"Danes sem se dobro počutil, a sem bil v sklepnem delu zablokiran. Predvidevam, da bo ciljni šprint tudi jutri precej podoben. Teren poznam, cesta bo širša, kot je tukaj, in mislim, da bo lažje. Poleg tega bo ob progi več navijačev," je povedal Mezgec, ki bi si že danes želel več navijačev ob progi. "Nekaj gledalcev je sicer bilo, a sem z dirke po Italiji vajen, da je podpora ob progi bolj številčna. Glede na to, da bomo jutri v glavnem mestu Slovenije, pričakujem več ljudi."

Bennett je imel na koncu največ moči in se razveselil velike zmage, za nagrado pa dobil skulpturo kočevskega medveda ter zeleno majico vodilnega v skupni razvrstitvi. "V zadnjih dveh ovinkih smo bili nekoliko zadaj, vendar so me fanti pripeljali naprej. Tako močni so bili, da nisem bil v nobenih težavah. Šprint sem končal, kot sem želel. Samo zadržati sem moral hitrost, potem ko me je ekipa pripeljala do tega položaja," je zadnje metre opisal Irec.

Jerman v beli majici

Žiga Jerman ima na plečih belo majico za najboljšega mladega kolesarja. | Foto: vid ponikvar Žiga Jerman ima na plečih belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Foto: vid ponikvar Mark Cavendish, ki se je vrnil po hujši bolezni, je tokrat osvojil deseto mesto.

Žiga Jerman je na dirki Po Sloveniji prvič oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja. "Želel sem si vijolične majice na dirki Po Sloveniji, ki jo podelijo najboljšemu hribolazcu, na koncu sem zadovoljen tudi z belo."

Komaj 18-letni kolesar že jutri pričakuje novo priložnost, dobro pa bo izkoristil tudi zadnjo etapo s ciljem v Novem mestu. "Moj današnji uspeh je potrditev dobrega dela in mislim, da smo upravičeno zadovoljni s prikazanim."

Kolesarje v petek čaka 169,9 kilometrov dolga etapa, ki bo imela štart in cilj v Ljubljani.

Rezultati po 1. etapi:

1. Sam Bennett (Irs/Bora-Hansgrohe) 3:49:46
2. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain-Merida) vsi isti čas
3. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott)
4. Roberto Ferrari (Ita/UAE Team Emirates)
5. Marco Canola (Ita/Nippo-Vini Fantini)
6. Rok Korošec (Slo/Amplatz-Bmc)
7. Dušan Rajović (Srb/Adria Mobil)
8. Andrea Palini (Ita/Androni)
9. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)
10. Mark Cavendish (VBr/Team Dimension Data)
...
13. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)
16. Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil)
18. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)
20. Tadej Pogačar (Slo/Rog-Ljubljana)
25. Tilen Finkšt (Slo/Rog-Ljubljana)
27. Žiga Ručigaj (Slo/Rog-Ljubljana)
...​​​​​​​

Uradni rezultati/Official results

 

Nosilci majic:

Frutabela | Foto:

Telekom Po Sloveniji | Foto:

Ne spreglejte