Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
15.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Po Sloveniji Mark Cavendish

Četrtek, 15. 6. 2017, 15.25

6 let, 6 mesecev

1. etapa: Koper - Kočevje (159,4 km)

Po hudem padcu Irec preprečil slovensko slavje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Po Sloveniji | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zmagovalec prve etape 24. dirke Po Sloveniji, ki se je začela v Kopru in končala v Kočevju, je irski kolesar Sam Bennett (Bora-Hansgrohe). Drugi je bil Italijan Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida), tretji pa Slovenec Luka Mezgec (Orica - Scott). Od Slovencev je bil v deseterici še Rok Korošec (Amplatz-Bmc), ki je zasedel šesto mesto.


Tik pred ciljem smo bili priča hudemu padcu kolesarjev, ki pa ni bistveno vplival na razplet etape. Italijana Davideja Orrica (Sangemini) in Južnoafričana Reinardta Janseja van Rensburga (Team Dimension Data) so odpeljali celo reševalci. Eden si je poškodoval koleno, drugi ključnico. Za oba je nadaljevanje slovenske pentlje pod velikim vprašajem.
 
V petek bo na sporedu etapa, ki bo imela tako štart kot cilj v Ljubljani.
 
Telekom Po Sloveniji | Foto:
Ciljni šprint:

Cilj - Kočevje

1. Sam Bennett (Irs/Bora-Hansgrohe) 3:49:46
2. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain-Merida) vsi isti čas
3. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott)
4. Roberto Ferrari (Ita/UAE Team Emirates)
5. Marco Canola (Ita/Nippo-Vini Fantini)
6. Rok Korošec (Slo/Amplatz-Bmc)
7. Dušan Rajović (Srb/Adria Mobil)
8. Andrea Palini (Ita/Androni)
9. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)
10. Mark Cavendish (VBr/Team Dimension Data)
...
13. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)
16. Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil)
18. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)
20. Tadej Pogačar (Slo/Rog-Ljubljana)
25. Tilen Finkšt (Slo/Rog-Ljubljana)
27. Žiga Ručigaj (Slo/Rog-Ljubljana)
...​​​​​​​

Uradni rezultati/Official results

Nosilci majic:

Frutabela | Foto:

14.55, 4 km do cilja: Kolesarji že krožijo po Kočevju, kjer bo cilj uvodne etape.

14.52, 8 km do cilja: Konec pobega. Ujet je tudi Krizek. Priprave na zaključni šprint se bo počasi začel.

14.50, 11,5 km do cilja:  Krizek gre na vse ali nić in si jpred glavnino nabral 25 sekund prednosti. Vprašanje je, ali mu bo v Kočevje uspelo priti kot prvi.  

14.45, 13 km do cilja: Večina ubežnikov ujeta, s samostojnim pobegom poskuša le še Avstrijec Matthias Krizek.

14.40, 18 km do cilja: Ubežna deveterica ima le še 35 sekund prednosti. Le še vprašanje časa je, kdaj jih bo glavnina pojedla.

14.35, 22 km do cilja: Za nami je še drugi leteči cilj etape, ki ga je ponovno dobil Rogov Žiga Jerman. Manjšo nezgodo je imel Avstrijec Matthias Krizek, ki se je sredi Ribnice znašel na zadnji plati. Tudi z njim je vse v redu in nadaljuje z dirko.

Leteči cilj - Ribnica (134,7 km):

1. Žiga Jerman (Slo/Rog-Ljubljana)
2. Nicola Bagioli (Ita/Nippo-Vini Fantini)
3. Jon Božič (Slo/Adria Mobil)

14.30: Bližamo se letečemu cilju v Ribnici, kjer bodo med sabo še vedno obračunali ubežniki, da bi prišli sami do Kočevja, pa je nemogoče. Prednost pred glavnino ostaja dobra minuta.

Luka Pibernik in njegova pričakovanja na slovenski petlji:

14.20, 35 km do cilja: Glavnina ničesar ne prepušča naključju in nadaljuje z lovom ubežnikov. Do cilja je le še 35 kilometrov, prednost vodilnih pa je le še dobra minuta.

14.15, 40 km do cilja: Cilj v Kočevju je vse bližje in tudi tempo glavnine se počasi dviguje. Prednost deveterice ubežnikov je padla pod dve minuti.

V Kočevju vse nared za prihod kolesarjev:

Cilj uvodne etape bo v Kočevju. | Foto: Alenka Teran Košir Cilj uvodne etape bo v Kočevju. Foto: Alenka Teran Košir

14.05, 45 km do cilja: Prednost ubežnikov je le še dobri dve minuti. 

14.00: V Novi vasi smo bili priča padcu. Padla sta kolesar Orice in Slovenija, a tako kot na uvodu ni bilo hujših posledic. Oba nadaljujeta z etapo. Metla danes ni pobrala še nikogar.

Zanimivost: Kolesarji so med tem prečkali tudi najvišjo točko uvodne etape - Bloška Polica, ki se razlega na nadmorski višini 685 metrov.

13.50: Ubežniki so vse bolj utrujeni, njihova prednost pa je vse manjša. Pred glavnino imajo le še dobre dve minuti prednosti, na čelu katere oster tempo narekuje ekipa Wilier Triestina-Selle Italia, ki polaga upe predvsem na Jakuba Mareczka.

13.45, 55 km do cilja: Glavnina je začela loviti vodilno deveterico in hitro zmanjšala prednost. Ta se je stopila pod tri minute (2:48).

13.40, 60 km do cilja: Prednost ubežnikov ostaja okoli tri minute, v glavnini pa so narekovanje tempa prevzele ekipe, ki računajo na etapno zmago.

Kdo beži? Matthias Krizek (Avt/Tirol Cycling Team), Niccolo Salvietti (Ita/Sangemini), Primož Obal (Slovenija), Tomaš Buchaček (Češ/Elekov-Author Cycling Team), Žiga Jerman (Slo/Rog-Ljubljana), Luca Pacioni (Ita/Androni-Sidermec-Bottecchia), Andi Bajc (Slo/Amplatz-BMC), Jon Božič (Slo/Adria Mobil), Nicola Bagioli (Ita/Nippo-Vini Fantini).

13.35, 90 km: V glavnini so, kot vse kaže, ugotovili, da lahko malce stopijo s stopalke za plin in prednost ubežnikov se je hitro spet malce povišala - 3 minute in 40 sekund.

Ubežna deveterica:

13.25, 85 km: Za nami je prva polovica uvodne etape 24. dirke Po Sloveniji. Prednost ubežnikov je zdaj le še 3 minute in 20 sekund.

13.10: Bližina ''bifeja" je očitno prebudila tudi dogajanje v glavnini, ki je v nekaj kilometrih stopil prednost ubežne deveterice na devet tri minute in 30 sekund. Kot že rečeno, kolesarje na trasi spremlja vročina in sopara. 

13.00: Prednost vodilnih se ves čas giblje okoli štiri minute. Ali je ta višja ali malce nižja od štirih minut je odvisno od terena, a glavnina ima vse pod nadzorom. Kolesarji se bližajo Postojni, kjer se bodo lahko v ''bifeju'' okrepčali in osvežili.

Po Sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

12.55, 68 km: Prednost ubežne deveterice se je po dolgem času spustila pod štiri minute (3:50), a za zdaj glavnina še ne kaže želje po odprtem lovu. Kilometrov do cilja je že dovolj. 

Kaj od prve etape pričakuje velik up Adrie Mobil Gašper Katrašnik?

12.50, 60 km: Vodilni kolesarji, med katerimi so tudi štirje Slovenci, imajo pred glavnino še vedno lepo prednost. Ta zdaj znaša 4:05.

12.30, 50 km: Prednost ubežne deveterice je še vedno več kot štiri minute (4:25). 

Leteči cilj - Lipica (45,3 km):

1. Žiga Jerman (Slo/Rog-Ljubljana)
2. Tomaš Buchaček (Češ/Elekov-Author Cycling Team)
3. Nicola Bagioli (Ita/Nippo-Vini Fantini)

12.25: V skupini ubežnikov so: Matthias Krizek (Avt/Tirol Cycling Team), Niccolo Salvietti (Ita/Sangemini), Primož Obal (Slovenija), Tomaš Buchaček (Češ/Elekov-Author Cycling Team), Žiga Jerman (Slo/Rog-Ljubljana), Luca Pacioni (Ita/Androni-Sidermec-Bottecchia), Andi Bajc (Slo/Amplatz-BMC), Jon Božič (Slo/Adria Mobil), Nicola Bagioli (Ita/Nippo-Vini Fantini).

12.15: Na trasi prve etape ni nič novega. Ubežna deveterica drži prednost pred glavnino, v kateri je imel nekaj težav s kolesom Giovanni Visconti (Ita/Bahrain - Merida). Njegovi mehaniki so hitro odpravili težavo. 

Po Sloveniji piščanci | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

12.00: Ubežniki držijo prednost nad štirimi minutami, v glavnimi pa vlada sproščeno vzdušje. Kolesarji se bližajo Lipici, kjer se bodo delile prve šprinterske točke.

11.50, 20 km: Ubežniki vztrajajo v vodstvu in imajo pred glavnino že več kot štiri minute prednosti.

Gorski cilj II. kat. - Črni Kal (18 km):

1. Luca Pacioni (Ita/Androni-Sidermec-Bottecchia)
2. Žiga Jerman (Slo/Rog-Ljubljana)
3. Primož Obal (Slovenija)

11.40: Malce po Bertokih je zbežala deveterica, ki je obračunala za točke na gorskem cilju Črni Kal.

11.30: Skupina kolesarjev je še vedno skupaj, tudi tempo ne popušča. Karavana se približuje prvemu gorskemu cilju, ki bo na 18 kilometru na Črnem Kalu.

11:20: Tempo na začetku etape je peklenski, a pričakuje se, da se bo vse skupaj umirilo, ko se kolesarji razporedijo v standardno formacijo - ubežniki in glavnina.

11:15: Poskusi pobegov se vrstijo drug za drugim, a za zdaj so bili vsi neuspešni. Etapa poteka pri soparnih 31 stopinjah Celzija.

Po Sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

11:10: Začel se je ničti kilometer. Zdaj gre zares! 

11:05: Že na samem začetku smo bili priča grdemu padcu. Na krožišču je padel Italijan Simone Bernardini (Sangemini), a jo je odnesel brez poškodb in nadaljeval z etapo. Skupina ga je tudi športno počakala.

11.00: Kolesarji so se podali na pot 24. dirke Po Sloveniji. Začelo se je z zaprto vožnjo in kroženjem po prelepem Kopru, kmalu pa se bo začelo zares!

Štart - Koper

Kaj je pred začetkom etape povedal Jan Polanc?

 

Zdravljica @tourofsloveniaofficial #anthem #slovenia 🇸🇮 #cycling

A post shared by Jaka Lopatič (@jakalopatic) on

10.40: Do začetka slovenske pentlje nas loči le še 20 minut!

Na terenu imamo tudi svoje ljudi. Med njimi tudi Simon Kavčič in Alenka Teran Košir:

Kaj pričakujejo? Prva etapa, ki se bo začela na Ukmarjevem trgu v Kopru, bo zelo razgibana. Prve pobege lahko pričakujemo ob vzponu na Črni Kal, ki velja za gorski cilj II. kategorije, nato pa bo pot vse peljala do Kočevja.

Verjetno si lahko obetamo zelo hitro etapo, od ekip pa bo odvisno, kako bodo nadzorovale ubežnike in svoje šprinterje pripeljale do ugodnega položaja v Kočevju, kjer bo sledil boj za prevlado v prvi etapi.

Zanimivo bo videti, kako je pripravljen Mark Cavendish, ki sta mu prvi trasi pisani na kožo. Britanec je prvorazredni šprinter, ki je na znamenitem Touru zmagal že na kar 30 etapah, a je pred kratkim prestal težko bolezen in prav našo dirko izbral za vrnitev v tekmovalni pogon.

1 etapa dirka Po Sloveniji | Foto:

Ne spreglejte