Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2019,
5.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

1

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Giro Giro d'Italia Giro d'Italia Polde Roglič

Ponedeljek, 3. 6. 2019, 5.00

4 leta, 10 mesecev

Polde Roglič, oče Primoža Rogliča #intervju

"Prepričan sem, da Primoževa poškodba ni tako nedolžna, kot so jo predstavili javnosti" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

1

Primož Roglič Giro Verona | Primož Roglič v veličastni veronski areni, kjer se je sklenilo zadnje dejanje 102. izvedbe Dirke po Italiji. | Foto Anže Malovrh/STA

Primož Roglič v veličastni veronski areni, kjer se je sklenilo zadnje dejanje 102. izvedbe Dirke po Italiji.

Foto: Anže Malovrh/STA

Polde Roglič je bil skupaj z ženo Anito, bodočo snaho Loro Klinc, ki v prihodnjih dneh pričakuje naraščaj, in Rogličevim nekdanjim skakalnim trenerjem, danes pa tesnim prijateljem Zvonetom Pograjcem eden psihično najbolj vpletenih v tritedensko dirkanje novega slovenskega športnega junaka Primoža Rogliča. Nekdanji smučarski skakalec je Giro končal na skupno 3. mestu. Ga oče Roglič vidi kot zmagovalca tritedenske dirke in kaj vse bi se za to moralo iziti?


S Poldetom Rogličem smo se pogovarjali nekaj minut po podelitvi nagrad najboljšim na letošnjem Giru, med katerimi je bil tudi Roglič, ki mu je včeraj v Veroni v vožnji na čas uspelo nadoknaditi 23 sekund zaostanka za Mikelom Lando in osvojiti skupno 3. mesto. Stres je takrat že nekoliko popustil. Pri vseh.

Za celotno Rogličevo sorodstvo in najtesnejše prijatelje so bili pretekli trije tedni vse prej kot mačji kašelj. Njegovo dekle Lora Klinc je priznalo, da je bilo stresa ogromno in da ne bi zdržalo niti enega takšnega dne več. Primoževa starša Anita in Polde sta Giro in sina z njim v živo spremljala v zadnjem tednu, s premori pa tudi že prej.


Rogliča so na Giru spremljali njegovi najbližji, tudi oče Polde (skrajno desno) in mama Anita (druga z leve). Fotografija je nastala pred veronsko areno, v kateri so podelili priznanja najboljšim na 102. izvedbi slovite italijanske dirke. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Rogliča so na Giru spremljali njegovi najbližji, tudi oče Polde (skrajno desno) in mama Anita (druga z leve). Fotografija je nastala pred veronsko areno, v kateri so podelili priznanja najboljšim na 102. izvedbi slovite italijanske dirke. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ste bili s Primožem v času Gira vseskozi v stiku ali mu je ljubše, če se ga ne moti?

Ne, vsakodnevno smo bili v stiku. Kadar smo bili na dirki, smo preprosto prišli k njemu v hotel. Vedno smo vedeli, kje je njegova ekipa, in glede tega ni bilo nobenih težav. Že prej smo bili dogovorjeni, da ga bomo spremljali v zadnjem tednu.

Sportal Primož Roglič v velikih bolečinah spisal zgodovino #video

S čim bi lahko primerjali tempo in zahtevnost tritedenske kolesarske dirke?

Ne vem, kakšna športna prireditev bi se lahko primerjala s tritedensko dirko, ki terja vsakodnevno dirkanje po štiri ali pet ur, prevoze z ene lokacije na drugo ... Giro težko primerjam s čimerkoli. Ne da se.

Navijači so bili glasni tudi med zadnjo etapo Gira na ulicah Verone:

Kdaj se vam je zdel najbolj utrujen? Vi ga najbrž znate prebrati, tudi ko si tega ne želi. Izraz na njegovem obrazu je običajno bolj skrivnosten, zdaj pa se mi je zdelo, da si je na Giru vendarle dovolil pokazati ranljivost.

Res je. Zdi se mi, da je bil najbolj utrujen po napaki njegovega kluba in padcu pri spustu na 15. etapi.

Zdi se mi, čeprav tega še ne vem, da se je pri tem padcu poškodoval huje, kot je to do zdaj javno povedal. Prepričan sem, da ni tako nedolžno, kot so to predstavili v javnosti. Žal.

Mislim, da so se vse Primoževe težave začeli kopičiti po želodčnih težavah in že omenjenem padcu.

Slovenske zastave so izstopale tudi v veronski areni. | Foto: Anže Malovrh/STA Slovenske zastave so izstopale tudi v veronski areni. Foto: Anže Malovrh/STA

Primož Roglič Giro 2019 | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

A tega ni obešal na veliki zvon.

Seveda ne, kdo pa bi?

Če primerjamo Dirko po Franciji, kjer je bil Primož predviden kot pomočnik Stevenu Kruijswijku (na koncu pa prevzel štafeto prvega med kolesarji Jumbo-Visme), in Dirko po Italiji, kjer je bil kapetan ekipe, kako zahteven ali zahtevnejši je bil Giro?

Precej, predvsem zato, ker je ekipa (Jumbo-Visma, op. a.) imela veliko smole. Začelo se je že pred Girom, ko je njegov glavni pomočnik Robert Gesink pri hitrosti sto kilometrov na uro grdo padel in se huje poškodoval ter odpovedal Giro. Za nameček je zaradi zdravstvenih težav odstopil še Laurens De Plus. Žal se preprosto ni izšlo. Je pa dejstvo, da je brez pomoči celotne ekipe v kolesarstvu zelo težko doseči dober rezultat.

To drži, je pa res, da sam tega nikoli ni izpostavljal pred javnostjo.

Ne, rekel bo, da je njegova ekipa najboljša.

Primožev oče je prepričan, da je bil padec v 15. etapi vse prej kot nedolžen. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Primožev oče je prepričan, da je bil padec v 15. etapi vse prej kot nedolžen. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Koliko mu je pomenila slovenska podpora ob progi? Na trenutke se je zdelo, da je ob trasi več slovenskih zastav kot italijanskih.

Neverjetno! Pa saj je bilo v teh dneh na Giru pol Slovenije. Kar naenkrat vsi spremljajo kolesarstvo in vesel sem, da je tako. Slovenija je postala prava kolesarska država.

Fotografija s Primoževim očetom in nekdanjim skakalnim trenerjem Pograjcem je nastala na lanski dirki Po Sloveniji. Precej podobno bi lahko posneli tudi v Veroni. | Foto: Vid Ponikvar Fotografija s Primoževim očetom in nekdanjim skakalnim trenerjem Pograjcem je nastala na lanski dirki Po Sloveniji. Precej podobno bi lahko posneli tudi v Veroni. Foto: Vid Ponikvar

Kako so vas ob progi sprejeli italijanski navijači, privrženci Vincenza Nibalija?

Nobenih težav nismo imeli.

Vmes se pogovoru pridruži Zvone Pograjc, Rogličev nekdanji skakalni trener: "Zelo dobro so nas sprejeli. Primer: na vzponu na Mortirolo so oni risali morskega psa, mi pa skakalca. Navijači so navijači tako za Rogliča kot Nibalija."

Sportal Roglič brez zmage na kronometru, a s stopničkami na Giru #video

Se vam zdi, da se je njuno nesoglasje umetno potenciralo v medijih?

Dejstvo je, da je Nibali sam sebe izpostavljal, je pa res, da je bil v Italiji zagotovo deležen velikih pritiskov. Sicer pa sta si sama kriva, da sta storila to, kar sta.

(V 13. etapi je Nibali Rogliča obtožil preveč pasivnega dirkanja in mu očital pomanjkanje pobude. Dejal je, da moraš, če želiš zmagati na Giru, za to tudi kaj storiti, in dodal, da na tak način nihče od njiju ne bo zmagal na Giru, op. a.)

Še noben slovenski kolesar ni stal na zmagovalnem odru v skupni razvrstitvi tritedenske dirke, med katere spadajo Giro, francoski Tour in španska Vuelta. | Foto: Anže Malovrh/STA Še noben slovenski kolesar ni stal na zmagovalnem odru v skupni razvrstitvi tritedenske dirke, med katere spadajo Giro, francoski Tour in španska Vuelta. Foto: Anže Malovrh/STA

Kako komentirate poteze nekaterih slovenskih navijačev, ki so v soboto Rogliču zaradi nedovoljenega potiskanja kolesa v klanec prislužili dodatnih deset sekund zaostanka?

(smeh, op. a.). Kaj naj rečem? Mislim, da so bili navijači od nekdaj tisti, ki so kolesarjem pomagali s tako ali drugačno spodbudo, bistveno je, da pomagaš svojim.

Kako podrobno ste sami spremljali Giro? Ste vsakodnevno preverjali, kakšna trasa čaka kolesarje?

Da, vse sem preučil.

Katerih etap ste se najbolj bali?

Vedno me je najbolj strah spustov, ker vem, da je Primož tam brezkompromisen.

Obveznosti se za Rogliča tudi po treh tednih pekla še ne bodo končale. Danes ob 18. uri ga pred Mestno hišo v Ljubljani čaka sprejem, dobrodošlico pa mu v sredo pripravljajo tudi v Zasavju. Vse skupaj bo še popestrilo rojstvo otroka, ki ga Primož in njegova izvoljenka Lora pričakujeta v prihodnjih dneh. | Foto: Anže Malovrh/STA Obveznosti se za Rogliča tudi po treh tednih pekla še ne bodo končale. Danes ob 18. uri ga pred Mestno hišo v Ljubljani čaka sprejem, dobrodošlico pa mu v sredo pripravljajo tudi v Zasavju. Vse skupaj bo še popestrilo rojstvo otroka, ki ga Primož in njegova izvoljenka Lora pričakujeta v prihodnjih dneh. Foto: Anže Malovrh/STA

Primož je zmagal na prvih treh dirkah te sezone. Opažate spremembe v njegovem značaju, zrelosti, načinu dirkanja?

Opažam, da v kolesarskem smislu pridobiva …. Sicer pa težko ocenim. Nisem kolesarski strokovnjak, da bi ga lahko ocenjeval po tej plati, a kot kaže, pridobiva v znanju in izkušnjah.

Koliko ima še manevrskega prostora?

Uf, ogromno.

Ste zdaj bolj vpleteni v sinov šport kot prej, ko je treniral smučarske skoke?

Manj. Prej sem ga moral voziti na tekme in treninge, poleg tega sem sodnik smučarskih skokov, zato sem bil v tem športu zelo prisoten. Za kolesarstvo tega ne bi mogel reči.

Primož Roglič Giro 2019 | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

Že poznate vse nianse kolesarskega športa?

Ne, kolesarstvo je tako zapleten šport, da ne verjamem, da ga bom sploh kdaj obvladal (smeh, op. a.).

Si Primoža predstavljate kot zmagovalca tritedenske dirke?

S pravo ekipo zagotovo.

Ga vidite v drugi ekipi?

Mislim, da je to njegova odločitev. Tudi ta ekipa je fantastična, a s pravo miselnostjo.

 

Ne spreglejte