Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2024,
10.30

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Matevž Govekar Jan Tratnik Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 26. 3. 2024, 10.30

1 mesec

Pogačar po zmagi v Kataloniji utrdil prvo mesto na lestvici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Tadej Pogačar Dirka po Kataloniji 2024 | Tadej Pogačar se je po izjemnih predstavah na Dirki po Kataloniji utrdil v vodstvu lestvice Uci. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar se je po izjemnih predstavah na Dirki po Kataloniji utrdil v vodstvu lestvice Uci.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je po skupni zmagi na dirki po Kataloniji zadržal prvo mesto na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Od preostalih slovenskih zvezdnikov je Primož Roglič (BORA - hansgrohe) izgubil dve mesti in je šesti, Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) pa je eno pridobil in je 18.

Za Tadejem Pogačarjem je sanjski teden v Kataloniji. S štirimi etapnimi zmagami in enim drugim mestom je dobil sedemdnevno preizkušnjo svetovne serije in nekoliko povečal prednost pred tekmeci na vrhu lestvice. Na njem je sicer že 131 tednov zapovrstjo, skupno pa 141 tednov.

Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je v zadnjih 12 mesecih zbral 7458 točk, drugi je danski as Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) s 6530,5 točke. Tretji je Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) s 5677,6 točke.

Tako Vingegaard kot Evenepoel bosta ob Primožu Rogliču nastopila na Dirki po Baskiji, ki bo potekala med 1. in 6. aprilom. Pogačar se bo v prihodnjih tednih posvetil pripravam na Dirko po Italiji (4.–26. maj), naslednjič pa bo dirkal na spomeniku Liege–Bastogne–Liege 21. aprila.

Primož Roglič je zdrsnil na šesto mesto. | Foto: Guliverimage Primož Roglič je zdrsnil na šesto mesto. Foto: Guliverimage

Roglič je na lestvici po dveh tednih treninga po koncu dirke Pariz–Nica zdrsnil za dve mesti in je zdaj šesti. Matej Mohorič je po nekaj solidnih uvrstitvah na belgijskih klasikah pridobil eno mesto in je zdaj 18.

Med najboljšimi osmimi slovenskimi kolesarji, ki prispevajo v izkupiček države, so še Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) na 124., Luka Mezgec (Jayco-AlUla) na 288., Gal Glivar (UAE Team Emirates Gen Z) na 357., Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) na 505. in Tilen Finkšt (Adria Mobil) na 768. mestu.

Zbir najboljših osmih slovenskih kolesarjev na lestvici držav še naprej zadostuje za tretje mesto. Slovenija ima 15.593 točk, več jih imata le Belgija (23.619) in Danska (19.264).

Ta teden bodo od Slovencev v svetovni seriji dejavni Mohorič, Tratnik, Govekar in Mezgec. Mohorič bo v nedeljo na startu prestižnega spomenika po Flandriji. Tam bodo nastopili tudi preostali trije, le da jih pred tem v primerjavi z Mohoričem čaka še sredina preizkušnja svetovne serije skozi Flandrijo.

Eugenia Bujak je s 109. mestom najvišje uvrščena slovenska kolesarka na lestvici Uci. | Foto: Guliverimage Eugenia Bujak je s 109. mestom najvišje uvrščena slovenska kolesarka na lestvici Uci. Foto: Guliverimage

Pri ženskah je vrh lestvice Uci še naprej rezerviran za kar štiri kolesarke ekipe SD Worx-Protime. Prva je Nizozemka Demi Vollering, druga Belgijka Lotte Kopecky, tretja Švicarka Marlen Reuser, četrta pa še ena Nizozemka Lorena Wiebes.

Od Slovenk je po 20. mestu na belgijski klasiki Gent-Wevelgem najvišje ponovno Eugenia Bujak (UAE Team ADQ), ki je na 109. mestu. Dve mesti za njo je Urška Žigart (LIV-AlUla-Jayco), med najboljšimi 200 pa je tudi Urša Pintar (BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo).

Preberite še:

Jan Tratnik
Sportal Po grdem padcu slovenskega kolesarja: "Sprva je bil v zelo slabem stanju"
Mads Pedersen Gent
Sportal Dancu klasika. Jan Tratnik grdo padel in odstopil, nato sporočil veselo novico.
Tadej Pogačar dirka po Kataloniji 2024
Sportal Kot Sagan: Pogačar za konec še do četrte etapne zmage v sedmih dneh
Tadej Pogačar Dirka po Kataloniji 2024
Sportal Nova dominantna predstava izjemnega Tadeja Pogačarja! #video

 

 

Ne spreglejte