Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 6. 2023,
17.15

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

Natisni članek

kolesarstvo Jonas Vingegaard Richard Carapaz Julian Alaphilippe Primož Roglič Primož Roglič Jumbo-Visma Steven Kruijswijk Kriterij po Dofineji

Ponedeljek, 5. 6. 2023, 17.15

10 mesecev, 4 tedne

Kriterij po Dofineji, 2. etapa

Huda poškodba Kruijswijka. Se Rogliču odpirajo vrata na Tour?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43
Steven Kruijswijk | Steven Kruijswijk je padel na drugi etapi Dofineje. | Foto Guliverimage

Steven Kruijswijk je padel na drugi etapi Dofineje.

Foto: Guliverimage

Na drugi etapi kolesarske dirke po Dofineji je padel in odstopil Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma). Zlomil si je ključnico in medenico, kar pomeni, da ne bo mogel nastopiti na julijski dirki po Franciji. Bi to lahko odprlo možnost Primožu Rogliču, da vendarle nastopi na slovitem Touru? Prava zamenjava za Kruijswicka je Wilco Kelderman. Drugo etapo Dofineje je sicer dobil Julian Alaphilippe.

Primož Roglič Richard Plugge
Sportal Pri Jumbo-Vismi ne odstopajo, znana rezerva za Tour de France

Že v uvodnih kilometrih druge etape Kriterija po Dofineji se je zgodil padec več kolesarjev. Trije so odstopili: Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Steff Cras (Total Energies) in Romain Combaud (Team DSM). Kruijswijk je bil po načrtu eden od ključnih pomočnikov Jonasa Vingegaarda na julijski dirki po Franciji. Kruijswijk je hudo nastradal: zlomljeno ima ključnico in počeno medenico. Tour je tako zanj že odpisan. Izkušeni 35-letni nizozemski kolesar je leta 2019 sloviti Tour končal na tretjem mestu, lani pa je po padcu odstopil na 15. etapi. Poškodbe mu res ne prizanašajo, takrat si je zlomil ključnico, lopatico in izpahnil ramo. Nedavno je z Jumbo-Vismo podaljšal pogodbo do konca leta 2025.

Ob Kruijswijku in Vingegaardu so bili na seznamu Jumbo-Visme za Tour še Wout van Aert, Sepp Kuss, Christophe Laporte, Dylan van Baarle, Tiesj Benoot in Nathan Van Hooydonck. Slovenski as in zmagovalec dirke po Italiji Primož Roglič je mišljen kot druga zamenjava. Prva zamenjava je Wilco Kelderman, ki je nedavni Giro izpustil zaradi poškodbe. Športni direktor ekipe Merijn Zeeman je pretekli konec tedna dejal, da se bo Roglič osredotočil na priprave za dirko po Lombardiji in dirko po Španiji. Ni pa skrivnost, da si Roglič želi nastopiti na največji tritedenski dirki, na Touru.

Drugo etapo v šprintu dobil Alaphilippe 

 Julian Alaphilippe  | Foto: AP / Guliverimage Julian Alaphilippe Foto: AP / Guliverimage Ponedeljkovo drugo etapo dirke po Dofineji je sicer v ciljnem šprintu dobil Julian Alaphilippe (Soudal–Quick-Step). Drugi je bil Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), tretji pa Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo). Skupno vodstvo na osemetapni dirki, ki velja za eno od ključnih preizkušenj pripravljenosti pred Tourom, je zadržal zmagovalec uvodne etape Laporte.

Za 30-letnega Alaphilippa, dvakratnega svetovnega prvaka v cestni vožnji, je to prva zmaga na dirkah svetovne serije po 14 mesecih. Edini Slovenec na dirki Matevž Govekar iz moštva Bahrain Victorious je zasedel 100. mesto (+2:00). Skupno je 113.

Christophe Laporte
Sportal Za začetek najboljši Rogličev klubski znanec
Adam Yates
Sportal Pogačarjevi v boj z Vingegaardom pošiljajo …
Ne spreglejte