Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Po Sloveniji

Torek, 19. 6. 2018, 18.00

5 let, 10 mesecev

Nizozemci snemajo dokumentarec, ki bo Rogličevo zgodbo predstavil v drugačni luči, kot so je vajeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66
Primož Roglič Nizozemca dokumentarec | Foto Alenka Teran Košir

Foto: Alenka Teran Košir

Nizozemski novinar Job van der Zon in v Severni Koreji rojeni snemalec Daan Alkema te dni zaključujeta snemanje dokumentarnega filma o slovenskem kolesarju Primožu Rogliču, članu nizozemske kolesarske ekipe LottoNL-Jumbo. Nizozemce navdušuje njegov življenjski preobrat – pred šestimi leti je iz smučarskih skokov presedlal v kolesarstvo. "A razlog za to ni bil padec na skakalnici, kot misli večina Nizozemcev, razlog je bil drugje, povezan pa je z željo po svetovnem vrhu," poudarja van der Zon.

Nizozemskega novinarja Joba van der Zona in njegovega snemalca Daana Alkeme je bilo prejšnje dni nemogoče zgrešiti. Na dirki Po Sloveniji sta imela dostop do vsega, kar je povezano s Primožem Rogličem. V dobrem tednu dni sta obredla vse kotičke, povezane z odraščanjem in športno potjo 28-letnega športnika iz Strahovelj pri Kisovcu blizu Zagorja ob Savi. Obiskali so skakalnico v Kisovcu, osnovno šolo, …

Nizozemska ekipa je Primoža Rogliča spremljala v njegovem domačem kraju. Obiskali so tudi skakalnico v Kisovcu, kjer je Roglič začel svojo skakalno pot.  | Foto: Twitter - Voranc Nizozemska ekipa je Primoža Rogliča spremljala v njegovem domačem kraju. Obiskali so tudi skakalnico v Kisovcu, kjer je Roglič začel svojo skakalno pot. Foto: Twitter - Voranc

"Želeli smo razumeti, kako ga je okolje, v katerem je odraščal, oblikovalo," nam je v ti. Primoževem ovinku, kjer so v 3. etapi letošnje dirke Po Sloveniji Primoževi sokrajani pripravili barvit in bučen sprejem, pripovedoval visokorasli novinar, ki poleg kolesarstva podrobneje spremlja tudi angleški nogomet.

Sportal "Primož je resnično topla osebnost in za vsakim moškim stoji uspešna ženska"
Po Sloveniji 2018, kronometer Lora Klinc Primož Roglič
Trendi Kako je biti dekle vrhunskega športnika? Odvisno od perspektive ...
Sportal Kjer je volja, tam je pot: Primož Roglič je živ primer tega

"Nizozemci, ki sicer med športi najbolj spremljajo nogomet, kolesarstvo in hitrostno drsanje, so navdušeni nad Primoževo življenjsko zgodbo. Zanimivo se jim zdi, da je na kolo presedlal iz skakalnih smuči, to je tudi razlog, da ga večina Nizozemcev pozna," je povedal.

Ustavili so se tudi v njegovi nekdanji osnovni šoli. | Foto: Twitter - Voranc Ustavili so se tudi v njegovi nekdanji osnovni šoli. Foto: Twitter - Voranc

"Zanimivo bo predstaviti tudi vašo državo, saj večina Nizozemcev misli, da ste del vzhodne Evrope, kjer še vedno živite za železno zaveso. No, v resnici pa je precej drugače, vse skupaj me precej spominja na Nemčijo in Avstrijo. Od infrastrukture, do narave."

Predstavili bodo pravo resnico o razlogu za slovo od skokov

Van der Zon pravi, da je zdaj, ko je govoril z ljudmi, povezanimi s Primožem odraščanjem, nad njim še bolj fasciniran. Zanimivo se mu zdi predvsem to, da se je Primož od skokov poslovil predvsem zato, ker je spoznal, da v tej panogi nikoli ne bo dosegel samega vrha, s povprečjem pa se ni želel zadovoljiti.

"Prav to bi želeli predstaviti, javnost tega prej ni vedela. Večina je prepričanih, da je kariero skakalca zaključil zaradi padca na letalnici v Planici, pa to seveda ne drži," je poudaril nizozemski novinar. "Primož se je želel dvigniti iz povprečja. Ko si nekaj zada, želi v tem biti najboljši na svetu in ko je ugotovil, da v skokih ne bo mogel postati številka ena, je spremenil šport, v kolesarstvu pa dokaj hitro spoznal, da pa je v tem lahko je najboljši na svetu."

Nizozemca sta posnela tudi bučen in barvit sprejem, ki so ga Rogliču v petek, na 3. etapi dirke Po Sloveniji, pripravili njegovi sokrajani iz Strahovelj pri Kisovcu blizu Zagorja ob Savi. | Foto: Alenka Teran Košir Nizozemca sta posnela tudi bučen in barvit sprejem, ki so ga Rogliču v petek, na 3. etapi dirke Po Sloveniji, pripravili njegovi sokrajani iz Strahovelj pri Kisovcu blizu Zagorja ob Savi. Foto: Alenka Teran Košir

Primož Roglič dirka Po Sloveniji navijači | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Želel je biti najboljši na svetu

Nizozemčevo razmišljanje sta nam potrdila tudi Primožev oče Polde Roglič in njegov nekdanji skakalni trener Zvone Pograjc, ki bosta prav tako del dokumentarnega filma. Na vprašanje, ali bi Primož v skokih lahko dosegel več kot je, če bi vztrajal, je Pograjc odgovoril: Ravno to je bila njegova težava. Fizično je bil izjemno pripravljen, njegovi testi na fakulteti za šport so bili nadpovprečni, na skakalnici pa tega ni mogel pokazati. Morda je imel preveč energije, da bi jo porabil v tistem delčku sekunde na skakalnici. Šla je v prazno. Videl je, da drugi trenirajo manj, da so slabše pripravljeni kot on, imajo pa boljše rezultate, in ga je minilo."

Primožev oče Polde Roglič (na levi) in skakalni trener Zvone Pograjc se strinjata, da se je Primož za slovo od skokov odločil zato, ker je spoznal, da v tem športu nikoli ne bo najboljši na svetu in našel drug šport, v katerm mu to uspeva.   | Foto: Vid Ponikvar Primožev oče Polde Roglič (na levi) in skakalni trener Zvone Pograjc se strinjata, da se je Primož za slovo od skokov odločil zato, ker je spoznal, da v tem športu nikoli ne bo najboljši na svetu in našel drug šport, v katerm mu to uspeva. Foto: Vid Ponikvar

Podobno je izpostavil tudi Primožev oče, ki je dejal, da se je Primož za slovo od prve športne ljubezni odločil zato, ker je spoznal, da bo, če bo vztrajal pri skokih, ostal na ravni povprečnega skakalca, v tem pa se ni videl. "Sam sebe si je predstavljal v vlogi nekoga, ki bo krojil svetovni vrh, in ko je videl, da mu v skokih to ne bo uspelo, se je odločil za drug šport. Najbolj mu je bilo pri srcu kolesarjenje in zdaj je tu."

Dokumentarec bo na ogled pred letošnjim Tourom

Približno 20-minutni dokumentarni film bo na nizozemski televiziji luč sveta ugledal pred letošnjo Dirko po Franciji (snemalca ga bosta spremljala tudi na Touru), kjer je Roglič že lani igral posebno vlogo.

V kraljevski etapi z vzponom na Galibier je zmagal in s tem dosegel prvo in za zdaj edino etapno zmago na francoski pentlji s slovenskim podpisom.

Dirka po Franciji se bo na majhnem francoskem otoku Île de Noirmoutier začela 7. julija 2018, končala pa tri tedne pozneje, 21. julija na Elizejskih poljanah v Parizu.

Ne spreglejte