Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2013,
18.20

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Torek, 2. 7. 2013, 18.20

1 leto, 9 mesecev

Kronometer ekipi Orica-GreenEdge, Gerrans novi vodilni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstralec Simon Gerrans je novi nosilec rumene majice vodilnega na dirki po Franciji (2.WT). Ekipni kronometer, ki je bil na sporedu v 4. etapi, je pripadel ekipi Orica-GreenEdge.

Pred karavano letošnje dirke po Franciji je bil 25 kilometrov dolg ekipni kronometer, ki je po pričakovanjih prinesel spremembe v skupnem seštevku dirke. V rumeni majici se je na traso kronometra kot član ekipe RadioShack-Leopard podal Belgijec Jan Bakelants. Njegovi moštveni kolegi so uspeli v zadnji etapi na Korziki odbiti vse napade tekmecev. Zato, ker je Bakelants član ekipe RadioShack-Leopard, se je slednja zadnja podala na traso 25 kilometrov dolgega kronometra. Trasa slednjega ni bila tehnično zahtevna. Bila je ravna in je imela na sporedu 9 ovinkov. Zato so bile hitrosti velike in je bila vsaka napaka, ki je zmotila ritem kolesarjenja deveterice, že usodna. Pričakovati je bilo, da razlike med najboljšimi ne bodo velike. To se je tudi uresničilo saj je prvo in drugo ekipo ločila manj kot sekunda. Zmago je slavila avstralska ekipa Orica-GreenEdge, ki je traso prekolesarila s povprečno hitrostjo 57.8 kilometra na uro. Na 2. mestu je kronometer končala ekipa Omega Pharma-Quick Step, ki je v tej disciplini na lanskem svetovnem prvenstvu osvojila naslov svetovnega prvaka.

Odličen nastop so prikazali tudi kolesarji ekipe Sky, ki so bili zaradi poškodb Thomasa in Stannarda, oslabljeni. Fenomenalno 4. mesto je osvojila ekipa Saxo-Tinkoff s Contadorjem na čelu. Ne dobro in ne slabo je nastopila ekipa Cannondale s Kristijanom Korenom na čelu. Osvojili so 13. mesto. Za zmagovalno ekipo so zaostali 34 sekund. "Povprečna hitrost bi morala biti skoraj 5 kilometrov na uro večja. S Saganom sva edina lahko kolesarila s hitrostjo 57 ali 58 kilometrov na uro. Ostali člani ekipe žal niso mogli narekovati tako visoke hitrosti. Poleg tega je manjkal Ted King, ki je poškodovan," je po etapi za Sportal povedal Kristijan Koren. Kot slab lahko ocenimo nastop kolesarjev Astane, kjer sta največ dela opravila Jani Brajkovič in Jakob Fuglsang. "Prikolesarila" sta si skoraj minuto zaostanka za največjimi tekmeci. Dirka se bo v sredo nadaljevala z 219 kilometrov dolgo etapo, ki je druga najdaljša etapa na letošnji dirki. V rumeni majici vodilnega bo kot šesti Avstralec v zgodovini Toura kolesaril 33 letni Simon Gerrans. Pred njim so vsaj eno etapo Toura v rumeni majici vodilnega prekolesarili Phil Anderson, Stuart O'Grady, Bradley McGee, Robbie McEwen in Cadel Evans.

Ne spreglejte