Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 12. 2013,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 12. 2013, 12.22

8 let

Froome verjetno ne bo mogel po poti Cavendisha in Wigginsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čez 14 dni bodo Britanci že šestdesetič izglasovali dobitnika prestižne nagrade BBC-jeva športna osebnost leta. Med desetimi nominiranci je iz kolesarskih vrst le Christopher Froome.

Kolesar Bradley Wiggins, ki je leta 2012 prejel omenjeno nagrado, je bil lani eden izmed dvanajstih britanskih športnikov, ki so bili nominirani za prestižno nagrado BBC-jeva športna osebnost leta. Poleg njega sta bila iz kolesarskih vrst med nominiranci še sir Chris Hoy in Sarah Storey. Predlani je prestižno nagrado, katere dobitnika določijo gledalci, prejel Mark Cavendish. Christopher Froome ima tako priložnost, da kolesarstvu še tretjič zapored zagotovi cenjeno priznanje. A pred njim je misija nemogoče, saj je največji favorit teniški igralec Andy Murray, ki je letos kot prvi Britanec po letu 1936 zmagal na turnirju v Wimbledonu. Daljnega leta 1936 je zmago slavil Fred Perry. Do zdaj so le štirje kolesarji prejeli lovoriko BBC-jeva športna osebnost leta, ki je bolj znana pod kratico SPOTY (Sports Personality of the Year). To so Tom Simpson (1965), sir Chris Hoy (2008), Mark Cavendish (2011) in sir Bradley Wiggins (2012).

Letošnji nominiranci so Ben Ainslie, Ian Bell, Hannah Cockroft, Mo Farah, Christopher Froome, Leigh Halfpenny, A. P. McCoy, Andy Murray, Christine Ohuruogu in Justin Rose. Jadralec Ben Ainslie je bil letos član zmagovalne ekipe (Oracle Team USA), ki je osvojila pokal Amerike. Je prvi Britanec v stodesetletni zgodovini pokala Amerike, ki se lahko pohvali s to lovoriko. Ian Bell je igralec kriketa, medtem ko je Hannah Cockcroft atletinja, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu invalidov osvojila dve zlati medalji. Mo Farah je prav tako atlet, ki je letos osvojil naslov svetovnega prvaka v teku na pet in deset tisoč metrov. Christopher Froome je zamenjal moštvenega kolega Bradleyja Wigginsa in kot drugi Britanec zmagal v skupnem seštevku dirke po Franciji. Leigh Halfpenny je igralec ragbija, medtem ko je A. P. McCoy 39-letni jahač, ki je novembra osvojil svojo 4.000. zmago. Andy Murray je za Britance po 77 sušnih letih zmagal v Wimbledonu, medtem ko je atletinja Christine Ohuruogu že drugič v karieri osvojila naslov svetovne prvakinje v teku na 400 metrov. Justin Rose je igralec golfa, ki je letos zmagal na Odprtem prvenstvu Amerike.

Deset nominirancev je izbralo 27 urednikov športnih redakcij. Občinstvo pred malimi zasloni bo tisto, ki bo v nedeljo, 15. decembra, lahko glasovalo in določilo dobitnika letošnje nagrade. Prireditev bo potekala v First Direct Areni v Leedsu, vodili pa jo bodo Gary Lineker, Clare Balding in Gabby Logan.

Ne spreglejte