Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 10. 2015,
16.04

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

UCI Tour de France Tour de France Nairo Quintana Alejandro Valverde Vincenzo Nibali Alberto Contador

Sobota, 3. 10. 2015, 16.04

1 leto, 9 mesecev

Froomov krvni vzorec za deset let v hladilnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodna kolesarska zveza se je z največjo resnostjo odločila sprati veliki črni dopinški madež s kolesarstva kot športa, ki velja zaradi zadnjih velikih razkritij za z dopingom najbolj okuženega.

Vzorec krvi in urina zmagovalca letošnjega Toura Chrisa Frooma bodo držali v zamrzovalniku vsaj deset let, so danes poročali otoški mediji.

Froomova zmaga na letošnjem Touru brez kančka dvoma V zamrzovalniku ne bo le Froomov vzorec, ampak bodo imeli na hladnem še vzorce naslednjih štirih tekmovalcev v skupni razvrstitvi letošnje dirke po Franciji. Vzorce bodo zamrznili namensko, torej z možnostjo njihove ponovne odmrznitve in preverjanja, ali je v njih bilo vseeno kaj sumljivega, pa z zdajšnjimi metodami odkrivanja sledi prepovedanih poživil tega niso zaznali oziroma odkrili.

Skupna zmaga 30-letnega v Keniji rojenega Britanca na letošnjem Touru je seveda brez kančkov dvoma, čeprav so se pojavile številne neutemeljene špekulacije, da si je na francoskem peklu pomagal s sredstvi, ki v športu niso dovoljena. Froome je na najbolj prestižni in zahtevni tritedenski cestni kolesarski preizkušnji na svetu zmagal dvakrat, najuspešnejši je bil tudi na francoski pentlji leta 2013.

Na letošnjem Touru so opravili skupno 656 dopinških kontrol "Krovna svetovna kolesarska organizacija UCI, kolesarska protidopinška fundacija CADF ter francoska protidopinška agencija AFDL so sprejeli dogovor, da bodo hranili vzorce za morebitne kasnejše prihodnje analize. Za vse tri velike dirke, Grand Tour, velja, da bomo vzorce prvih petih tekmovalcev v končni skupni razvrstitvi hranili deset let za morebitne kasnejše preiskave," so predstavniki treh organizacij zapisali v petkovi skupni izjavi za javnost.

Na letošnjem Touru so opravili skupno 656 dopinških kontrol, 482 je bilo krvnih preiskav, 174 pa urinskih testov. Po četrti etapi je bil izključen kolesar Katjuše Italijan Luca Paolini, potem ko je bil pozitiven na prepovedano mamilo kokain.

Froome se je prikupil tudi ljubiteljem kolesarstva v Sloveniji Rumeno majico je osvojil Froome (Team Sky), drugi je bil Kolumbijec Nairo Quintana, tretji Španec Alejandro Valverde (oba Movistar), četrto mesto je pripadlo Italijanu Vincenzu Nibaliju (Astana), peti pa je bil Španec Alberto Contador (Tinkoff-Saxo).

Nosilec bronastega odličja s poletnih olimpijskih iger v Londonu leta 2012 Froome se je letos zelo prikupil ljubiteljem kolesarstva v Sloveniji. Na dražbi Vala 202 so za majico britanskega kolesarja iztržili 13.500 evrov, zbrana sredstva pa bodo namenili mladim športnim talentom iz projekta Botrstvo v Sloveniji. Froome je v dobrodelne namene podaril rumeno majico, ki jo je letos prejel za zmago na francoski pentlji.

Ne spreglejte