Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 9. 2023,
17.05

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Movistar Enric Mas Mikel Landa Juan Ayuso Bahrain Victorious Matevž Govekar UAE Emirates Jan Tratnik Domen Novak Jonas Vingegaard Sepp Kuss Primož Roglič Primož Roglič Jumbo-Visma Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Sobota, 16. 9. 2023, 17.05

7 mesecev, 1 teden

Dirka po Španiji, 20. etapa (Manzanares El Real–Guadarrama, 208 km)

Zgodovinski dan za Jumbo-Vismo, Kuss junak Vuelte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Sepp Kuss Jonas Vingegaard Primož Roglič | Veliko zmagoslavje Jumbo-Visme na čelu s Seppom Kussom, ki je postal osrednji junak Vuelte. | Foto Guliverimage

Veliko zmagoslavje Jumbo-Visme na čelu s Seppom Kussom, ki je postal osrednji junak Vuelte.

Foto: Guliverimage

Znani so junaki predzadnjega dne Dirke po Španiji. Skupni zmagovalec je postal Sepp Kuss in bo v nedeljski paradi šampionov lahko praznoval zgodovinski trenutek v karieri. A je zgodovinski tudi za Jumbo-Vismo, ki se lahko veseli trojne zmage na letošnjih grand tourih. Pred tem je Primož Roglič osvojil Giro, Jonas Vingegaard Tour de France, oba pa delata družbo Američanu na stopničkah še na Vuelti. Pobrali so vse, kar se je dalo. Do etapnega uspeha v 20. etapi je prišel Wout Poels (Bahrain-Victorious), ki je v ciljnem šprintu prekrižal račune Remcu Evenepoelu.

Jonas Vingegaard Vuelta 2023
Sportal Doživel hud pretres možganov: pri Jumbo-Vismi vložili pritožbo

V živo:

Vuelta 2023, trasa 20. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Cilj - Wout Poels se je v zaključku katapultiral in za las prehitel tudi Remca Evenepoela. Veliki zmagovalec Dirke po Španiji je postal Sepp Kuss, ki je nasledil rojaka Chrisa Hornerja kot zmagovalca Vuelete. Hornerju je to uspelo pred natanko desetimi leti. Drugo mesto je na letošnji Vuelti osvojil Jonas Vingegaard, tretji je Primož Roglič.

 

Vrstni red po 20. etapi

Results powered by FirstCycling.com

3 km do cilja - Peterica se približuje cilju. Primož Roglič je uredil vse potrebno v glavnini, Sepp Kuss pa je tako le še streljaj oddaljen od skupne zmage na Vuelti.

6 km do cilja - Ubežna peterica je spet skupaj. Napeto bo vse do ciljne črte.

8 km do cilja - Primož Roglič narekuje tempo na zadnjem vzponu v glavnini in tako pomaga Seppu Kussu.

9 km do cilja - Remco Evenepoel je kot blisk švignil mimo preostale četverice. glavnina šele začenja z zadnjim vzponom. Na čelu so zdaj kolesarji Movistarja in Juan Ayuso (UAE Emirates), vodilni Sepp Kuss pa je ob Primožu Rogliču.

11 km do cilja - Remco Evenepoel je spet v igri za zmago. Pet kolesarjev se bo udarilo za dnevni uspeh. Ob njem še Wout Poels (Bahrain-Victorious) in Marc Soler (UAE Emirates), Lenner Van Eetvelt (Lotto Dstny) in Pelayo Sanchez (Burgos-Bh).

12 km do cilja - Wout Poels in Marc Soler sta bila kot prva na vrhu. Remco Evenepoel zaostaja 10 sekund. Sledi hiter spust in še nekaj ravnine, kjer lahko pričakujemo, da bo Belgijec ujel priključek.

12,7 km do cilja - Remco Evenepoel bo, kot kaže, ujel priključek z vodilnimi.

13,5 km do cilja - Do vrha gorskega cilja je še 1,3 kilometra. Marc Soler se približuje ubežnikoma. Remco Evenepoel ne najde priključka.

14,4 km do cilja - Iz ubežne skupine je skočil Wout Poels (Bahrain-Victorious). Družbo ima v Lennertu Van Eetveltu (Lotto Dstny). Remco Evenepoel ne more slediti.

16,9 km do cilja - Začel se je zadnji vzpon dneva, deseti po vrsti. Alto San Lorenzo de El Escorial je dolg 4,6 kilometra in ima 6,6-odstotno povprečno naklonino. Določeni deli so tudi 20-odstotni, prav tako pa so na nekaterih predelih tlakovci. Glavnina za ubežniki zaostaja 11:19.

26 km do ciljaLouis Vervaeke (Soudal Quick-Step), Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step) in Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) so bili prvi na vrhu predzadnjega gorskega cilja. Lep pokazatelj, da v ekipi Soudal Quick-Step diktirajo hud tempo med ubežniki. Zaostanek glavnine je zdaj že 10.45. Kmalu se bo začel zadnji vzpon, ki bo odločilen. Alto San Lorenzo de El Escorial je dolg 4,6 kilometra in ima 6,6-odstotno povprečno naklonino.

36 km do cilja - Ubežniki so začeli s predzadnjim kategoriziranim vzponom dneva. Pred njimi je Puerto de la Cruz Verde (7,2 km/3,9%), ki so ga danes že spoznali. Medtem se je prednost pred glavnino povzpela na 9:35.

42 km do cilja - Kolesarji Soudal Quick-Step so navili tempo v ubežni skupini, saj se zavedajo, da lahko le z utrujanjem pride njihov kapetan Remco Evenepoel do etapne zmage. Odpadlo je pet kolesarjev. Glavnina zdaj zaostaja že 8:41.

63 km do cilja - Drugič v današnjem dnevu se kolesarji vzpenjajo na Alto de Robledondo (5,1 km/4,8%). Zaostanek glavnine znaša 6:44. Povprečna hitrost je bila do tega trenutka 40,4 km/h.

71 km do cilja - V ubežni skupini se na vzponu na gorski cilj Alto de Santa María de la Alameda (5 km/5,6%) dogaja. Napadel je Zwiehoff (Bora-hansgrohe), vendar so ga kmalu ujeli.

78 km do cilja -  Danes praznuje 21. rojstni dan Juan Ayuso (UAE Emirates), ki je v skupnem seštevku kot prvi ne član Jumbo-Visme na četrtem mestu in za Seppom Kussom zaostaja štiri minute. "Želim uživati v dnevu, uživati na tem odru in uživati po popoldnevu s svojo družino. Danes je zelo težka etapa, zelo dolga in utrujenost bo igrala veliko vlogo," je pred začetkom etape dejal Španec. Prednost ubežnikov znaša 6:08.

92 km do cilja - Zaostanek glavnine se je nekoliko povečal. Zdaj znaša 5:58. Kolesarji imajo pred seboj še pet kategoriziranih gorskih ciljev, kar je ravno polovica vseh današnjih.

109 km do cilja - Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) je zjutraj pričakoval veliko bitko in dobil jo je, potem ko je spet v begu. Njegova želja je vnovična etapna zmaga, ki bi bila četrta na letošnji Vuelti: "Mislim, da je danes še težje kot na klasiki Liège-Bastogne-Liège. 50 kilometrov je krajša in skoraj enako višinskih metrov, torej malenkostno težja. Recimo, da so vzponi daljši, a nekoliko bolj enakomerni, manj strmi."  Ubežniki imajo 4:55 prednosti.

124 km do cilja - Nič pretresljivega na trasi. Kolesarji Jumbo-Visme nadzirajo ubežnike, ki imajo 4:49 naskoka.

138 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na La Escondida (9 km/4,1%). Ubežniki imajo 4:30 prednosti. Na čelu glavnine tempo narekuje tudi Jan Tratnik.

165 km do cilja - Ubežniki so prevozili drugi gorski cilj, na katerem je bil prvi Rui Costa. Glavnina zaostaja 3:45, na čelu katere so kolesarji Jumbo-Visme. Tempo narekujeta Dylan van Baarle in Robert Gesink.

171 km do cilja - Med ubežniki je pet kolesarjev, ki so v skupnem seštevku med najboljših 20. Remco Evenepoel kot najvišje uvrščeni zaostaja za rdečo majico Sepp Kussa velikih 27 minut in 53 sekund. Akterji so medtem začeli z drugim vzponom, ki sliši na ime Puerto de la Cruz Verde (7km/5%). Njihova prednost pred glavnino znaša 3:15.

183 km do cilja - Po 23 kilometrih boja, da so prišli kolesarji v beg, imajo ubežniki minuto prednosti pred glavnino.

Kdo so ubežniki:

Soudal Quick-Step: Evenepoel, Cattaneo, Knox, Vervaeke
UAE Team Emirates: Fisher-Black, Soler
Jumbo-Visma: Kelderman
Ineos Grenadiers: Thomas
Bahrain Victorious: Poels, Tiberi
Groupama-FDJ: Martinez
Bora-Hansgrohe: Kämna, Zwiehoff
Alpecin-Deceuninck: Janssens, Planckaert
Lotto Dstny: Kron, Moniquet, Van Eetvelt
EF Education-EasyPost: Carthy
AG2R Citroën: Godon, Vendrame, Prodhomme
Jayco AlUla: Sobrero
Intermarché-Circus-Wanty: Costa
Movistar: Garcia Cortina, Rubio
DSM-Firmenich: Bardet
Arkéa-Samsic: Gesbert
Burgos-BH: Sanchez
Caja Rural-Seguro RGA: Barcelo, Nicolau

188 km do cilja - 31 kolesarjev je v begu, med njimi tudi Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Marc Soler (UAE Team Emirates). Zadnji je bil tudi najhitrejši na prvem gorskem cilju, tik pred Evenepoelom.

197 km do cilja - Kolesarji so skupaj.

200 km do cilja - Spet je aktiven Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ki želi priti v beg. Vsi kolesarji so bili ujeti, le Marc Soler (UAE Emriates) je ostal še nekoliko spredaj.

204 km do cilja - Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) in Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny) sta se kot prva odlepila od glavnine. A v ozadju potek neizprosen boj med preostalimi kolesarji, ki jih zanima beg.

205 km do cilja - Pred kolesarji je že prvi vzpon in takoj so se nekateri podali v beg.

12.00 - Pozdravljeni, ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Na Vuelti je čas za zadnji težji test, saj bodo kolesarji prevozili 208,4 kilometra dolgo traso, na kateri jih čaka 4361 višinskih metrov. Težkih vzponov ne bo, a jih čaka kar deset vzponov III. kategorije. Sepp Kuss je še eno etapo oddaljen od velikega zmagoslavja, ekipa Jumbo-Visma pa od trojne zmage na Vuelti in trojne na letošnjih Grand Tourih.

Vrstni red pred 20. etapo

  1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        69:14:04
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:17
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        1:08
  4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     4:00
  5. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                   4:19
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)                               4:30
 ...

Napoved pred etapo

"To bo zagotovo težak dan, pričakujem, da bodo šli vsi 'na polno'. Imamo pa izjemno močno ekipo in gremo v 20. etapo lahko zelo samozavestni," je včeraj napovedal nosilec rdeče majice Sepp Kuss. Danes bo s kolegi iz moštva Jumbo-Visma branil prednost predvsem pred špansko trojico, ki je v skupnem seštevku razvrščena od tretjega do šestega mesta. Ob tem pa bo moral paziti, da etapi, katere trasa spominja na spomladanske klasike, ne zaide v kakšno krizo. Če bo nepričakovano popustil, bo vodstvo predal enemu od moštvenih kolegov, Vingegaard ima za Američanom le 17 sekund zaostanka, Roglič pa minuto in osem sekund.

Mladi član moštva UAE Emirates Juan Ayuso na četrtem mestu za Kussom zaostaja že okrogle štiri minute, peti je Mikel Landa (Bahrain – Victorious) s štirimi minutami in 19 sekundami zaostanka, šesti pa Enric Mas (Movistar), s 4:30 primanjkljaja. Danes ti kolesarji nimajo več česa izgubiti in bodo s pomočjo svojih moštvenih kolegov vodilne Jumbovce najbrž napadli z vsemi močmi. Ayuso bo lahko računal tudi na pomoč Domna Novaka, Landi bo pomagal Matevž Govekar, vodilni trojec pa lahko računa tudi na Jana Tratnika.

Kolesarje čaka kar deset kategoriziranih vzponov, so pa vsi le tretje kategorije, za nameček se klanci ponavljajo. Bo šlo pa že od začetka navzgor, že na drugem kilometru etape se bo začel vzpon na Collado del Portazgo (10,8-kilometrski klanec s 4,3-odstotnim povprečnim naklonom), nato sledi spust in na 36. kilometru prvič skok na Puerto de La Cruz Verde (7 km, 5-odstotni povprečni naklon). Po nekaj oddiha na novem spustu pride na vrsto kombinacija vzponov na La Escondido (9 km, 4,1 odstotka), Alto sde Santa Maria de la Alameda (5 km, 5,6 odstotka) in Alto de Robledondo (5,1 km, 4,8 odstoka). Ta zahtevna trilogija se bo začela na 62. kilometru etape in končala na 106. Od 115. do 160. pa jo bodo nato ponovili še enkrat.

V zadnjih 40 kilometrih etape se bodo kolesarji še enkrat povzpeli na Portazgo, pred spustom v cilj pa še na Alto San Lorenzo de El Escorial (4,6 km, 6,6 odstotka). Na vrhu tega se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde. Z vrha do cilja bo še slabih 13 kilometrov.   

Zadnja odločilna etapa 78. Vuelte se bo z zaprto vožnjo začela ob 11.55, ob 12.02 naj bi kolesarji dosegli kilometer nič in se spustili v boj. V cilju jih pričakujejo okoli 17.30.    

Robert Gesink, Primož Roglič
Sportal Rogličev kolega jezen: Postajam utrujen od vsega tega sra...

Skupni vrstni red po 19 etapah:

1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        69;14:04
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:17
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        1:08
4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     4:00
5. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                   4:19
6. Enric Mas (Špa/Movistar)                               4:30
7. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-Hansgrohe)                 7:37
8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                  8:35
9. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                  10:20
10. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious)            12:20
...
32. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                       1;52:13
130. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 3;49:59
132. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)             3;51:52

...

Preberite še:

Sportal Po etapi prerivanje med policisti in članom Rogličeve ekipe #video
Sepp Kuss, Vuelta 2023
Sportal Odločitev glede Kussa je padla, Roglič ima "mešane občutke"
Remco Evenepoel, Vuelta 2023
Sportal Evenepoelu še ena etapna zmaga, Roglič in Vingegaard tokrat zaščitila Kussa
Primož Roglič
Sportal Na Eurosportu ostro nad Rogliča: To je nespoštljivo
Jumbo-Visma, Prinož Roglič, Jonas Vingegaard, Sepp Kuss
Sportal "Saj bi bila zmaga Kussa lepa in romantična, a kolesarstvo je gladiatorstvo"

 

Ne spreglejte