Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2024,
16.30

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

Natisni članek

Dirka po Kataloniji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 20. 3. 2024, 16.30

1 mesec

Dirka po Kataloniji, 3. etapa

Tadej Pogačar še enkrat pometel s konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je s konkurenco pometel tudi na tretji etapi Dirke po Kataloniji. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je s konkurenco pometel tudi na tretji etapi Dirke po Kataloniji.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Emirates) je zanesljivo dobil tudi tretjo etapo dirke po Kataloniji. Na 176,7 kilometra dolgi etapi s ciljnim klancem je proti najbližjemu zasledovalcu v skupnem seštevku Mikelu Landi (Soudal - Quick Step) pridobil še 48 sekund. Zdaj ima pred Špancem 2:27 prednosti, tretje mesto pa je zadržal Rus Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe), ki je v cilj prišel na šestem mestu.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar s simultanko v dežju in mrazu do etapne zmage in majice vodilnega

"Mikel je napadel prvi, šel sem za njim in opazil, da sva hitro prišla do prednosti. Morda je bilo malce prezgodaj, ampak sem ujel ritem in sem lahko pritiskal do zadnjih dveh kilometrov," je dogajanje v zaključku kraljevske etape z več kot štiri tisoč višinskimi metri povzel 25-letni slovenski šampion Tadej Pogačar. Na napad Španca Mikela Lande je odgovoril kakšnih 7,5 kilometra pred ciljem in se ga tudi hitro otresel.

A ni bilo tako enostavno, kot je izgledalo, je še priznal najboljši kolesar sveta. "Zaključek je bil naporen, zaključni klanec težak tudi zaradi nadmorske višine, ampak sem k sreči lahko izpeljal do konca. Bilo je tudi mrzlo, v zraku ni bilo nič kaj veliko vlage, zato je bilo vse skupaj še težje. Ampak je bila to dobra etapa za našo ekipo. Vesel sem predvsem zaradi kolegov, ki so trdo garali zame."

Njegovi kolegi iz moštva UAE Emirates so nadzorovali dirko v začetku, ko so skrbeli, da deseterica ubežnikov ni pridobila prevelike prednosti. Na predzadnjem klancu dneva so tempo na čelu glavnine diktirali člani nizozemske ekipe Visma | Lease a Bike, na zaključnem vzponu pa je pobudo prevzela ekipa Mikela Lande Soudal Quick Step.

Na spustih sta bila ključna moža Marc Soler in Pavel Sivakov, na ravnini pa še drugi Slovenec na katalonski dirki Domen Novak, je še razlagal Pogačar. "Že tako smo ostali brez enega moža (Jay Vine), Felix Grossschartner pa ima želodčne težave. Zato smo želeli ostati čim bolj skupaj na vrhu prvega vzpona, v dolini pa je bilo nato dokaj mirno, saj nas je vodil Domen Novak, naš Lamborghinijev traktor. Bil je izjemen."

Novak je po dobro opravljenem delu za svojega kapetana na koncu zasedel 164. mesto z zaostankom 33:37. Tudi v skupnem seštevku je 28-letni Novak 164.

Jutri kolesarje čaka manj naporen dan s slabih 170 kilometrov dolgo etapo od Sorta do Lleide, ki ima samo en kategoriziran klanec v prvi polovici preizkušnje. To bo priložnost za ubežnike ali pa za sprinterje. Favoriti bodo varčevali z močmi za soboto, ko jih čaka zadnja resna gorska etapa s ciljem v klanec.    

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Kataloniji, potek tretje etape:

Cilj: Tadej Pogačar je še na drugi etapi zapored pometel s konkurenco in se še utrdil v skupnem vodstvu Dirke po Kataloniji. Španec Mikel Landa (Soudal - Quick Step) je v cilj tretje etape prišel 48 sekund za Slovencem.

2,5 km do cilja - Pogačar ima zdaj 41 sekund prednosti pred Lando, ta pa se je otresel Kussa in Harperja. Skupina z Aleksandrom Vlasovom zaostaja že več kot minuto.

3,8 km do cilja - Pogačar ima že 33 sekund prednosti, Landi in Kussu se je pridružil še Chris Harper (Jayco AlUla).

5 km do cilja - Pogačar ima že 25 sekund prednosti pred Lando in Kussom in 45 pred skupino z Bernalom, Vlasovom, Uijtdebroeksom, Hirtom, Poelsom, Martinezom, Masom, Higuito, Harperjem ...

6,6 km do cilja - Pogačar si je hitro privozil nekaj deset metrov prednosti, Landi se je pridružil še Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike), ostali favoriti ne morejo slediti. 

7,4 km do cilja - Napadel je Španec Mikel Landa (Souda - Quick Step), odgovoril mu je Tadej Pogačar in se odpeljal v vodstvo. 

8 km do cilja - V ospredju je ostala le še skupina favoritov, Pogačar ima ob sebi še Joaa Almeido. Za zdaj še ni bilo nobenih skokov in napadov, Soudal - Quick Step še naprej diktira hud tempo.  

13 km do cilja - Tempo na čelu vse manjše glavnine diktira kolesar moštva Soudal - QuickStep. Pogačar s kolegoma iz UAE Emirates kolesari takoj za njim.

18 km do cilja - Kolesarji so že na zaključnem vzponu tretje etape, iz glavnine so takoj začeli odpadati težji kolesarji. 

30 km do cilja - Kolesarji se bližajo zaključnemu vzponu dneva Port Ainé (ekstra kategorija, 18,4 kilometra s 6,7-odstotnim povprečnim naklonom).

Izidi gorskega cilja, Port de Canto:
1. Tejada 26 točk
2. Kruijswijk 20
3. Walter 16
4. Rodriguez 14
5. Sivakov 12
6. Almeida 10

44 km do cilja - Kolesarji so prišli na vrh vzpona na Port de Canto. Glavnina še vedno vozi skupaj, je pa kolona ob narekovanju ritma kolesarjev Visma | Lease a Bike in UAE Emirates veliko bolj razpotegnjena. Prvi je gorski cilj prečkal Harold Tejada (Astana Qazaqstan Team).

58 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Port de Canto (25,5 kilometra, 4,2 odstotka). Ritem narekujejo kolesarji ekipe Visma | Lease a Bike.

64 km do cilja - Glavnina je ujela vse ubežnike, kot zadnji je s solo skokom poskusil Harold Tejada (Astana Qazaqstan Team), a je glavnina njegov poskus hitro izničila.

72,5 km do cilja - Kolesarji so prečkali leteči cilj. Kot prvi ga je prečkal Hugh Carthy (EF Education - Easypost, tri točke, tri bonifikacijske sekunde), drugi je bil Ethan Hayter (Ineos Grenadiers, dve točki, minus dve sekundi), tretji pa Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step, ena točka, minus ena sekunda).

98 km do cilja - Razlika med ubežniki in glavnino se je nekoliko povečala. Ta znaša minuto in štiri sekunde.

117 km do cilja - Vreme je danes kolesarjem veliko bolj naklonjeno, saj se temperatura giblje okrog 20 stopinj Celzija. Skupina desetih ubežnikov ima slabo minuto prednosti pred glavnino.



134 km do cilja - Po prvem v vzponu je v begu enajst kolesarjev. Med njimi ni našega Tadeja Pogačarja. Ubežniki imajo pred glavnino pol minute prednosti. Pred kolesarji je dolg spust. Prvi je na vrh prišel Harold Tejada, drugi je bil Juan Pedro Lopez, tretji pa Hugh Carthy.


145 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na prvi klanec Port de Toses, ki je dolg 3,7 kilometra. Priča smo kar nekaj napadom iz glavnine.

159 km do cilja - Glavnina je ujela oba ubežnika, tako da kolesarijo skupaj.

Začetek etape - Kolesarji so tretjo etapo začeli v Sant Joan de les Abadesses. Bauke Mollema (Lidl-Trek) je napadel že takoj na začetku. Kmalu mu je sledil Florian Lipowitz (BORA - Hansgrohe).

Pred etapo

Tretji dan Dirke po Kataloniji je precej zahteven in vsebuje tri težje vzpone. Začetek trase je raven, nato pa peloton zavije proti prvemu težkemu vzponu, Port de Toses je dolg 3,7 kilometra in ima povprečno devetodstotno naklonino. A se bodo kolesarji vzpenjali že lep čas prej, cilj prvega klanca pa bo na nadmorski višini 1.770 metrov.

Dirka po Kataloniji 3. etapa trasa | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. Sledi zelo dolg spust v dolino, ko bodo imeli kolesarji pred seboj nov test. Drugi vzpon dneva je Port del Cantó, ki je dolg 24,7 kilometra in ima 4,4-odstotni naklon. Začetek vzpona je najtežji del, kolesarji pa bodo morali narediti približno tisoč metrov višinske razlike. Ko bodo prišli na vrh, bodo imeli pred seboj še 43 kilometrov vožnje do cilja.

Po vnovičnem spustu jih bo čakal še zaključni del trase. Vzpon na Port Ainé je dolg več kot 18 kilometrov in ima povprečni naklon 6,5 odstotka. Prav tako je relativno neenakomeren, z bolj strmimi nakloni predvsem v zadnjih kilometrih. Na skoraj 2.000 metrih nadmorske višine bodo kolesarji zaključili dan.

Glede na včerajšnjo prevlado se pričakuje nov šov Tadeja Pogačarja, ki ima v skupnem seštevku minuto in 35 sekund prednosti pred Mikelom Lando (Soudal Quick-Step), tretji Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe) zaostaja minuto in 38 sekund, četrti Joao Almeida, Pogačarjev moštveni kolega, pa minuto in 58 sekund.

Rezultati po 2. etapi

Results powered by FirstCycling.com

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal "Pogačar in Vingegaard? Kar smo videli, je precej slabo za ostale." #video
Ne spreglejte