Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 7. 2021,
16.44

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

1

Natisni članek

Mathieu Van der Poel BikeExchange Bahrain Victorious Jumbo-Visma UAE Emirates Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 2. 7. 2021, 16.44

1 leto, 10 mesecev

Dirka po Franciji, 7. etapa (Vierzon – Le Creusot, 249,1 km)

Matej Mohorič je zmagovalec sedme etape Toura!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

1

Matej Mohorič | Matej Mohorič je junak sedme etape letošnjega Toura. | Foto Reuters

Matej Mohorič je junak sedme etape letošnjega Toura.

Foto: Reuters

Zmagovalec najdaljše etape letošnje Dirke po Franciji je Matej Mohorič (Bahrain Victorious)! Najbolje je opravil z 249,1-kilometrsko traso od Vierzona do Le Creusota in za nameček osvojil še pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki. Drugo in tretje mesto sta danes zasedla Belgijca Brent Van Moer (Lotto Soudal) in Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) pa je bil četrti in je zadržal rumeno majico vodilnega na dirki.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je danes za zmagovalcem zaostal pet minut in 15 sekund, za Van der Poelom pa 3:35 in v skupnem seštevku zaseda peto mesto. Matej Mohorič je na petem mestu zdaj najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi.

Primož Roglič pa je imel danes obupen dan, v hudi vročini na najdaljši etapi, ko so kolesarji dirkali na vso moč, je Zasavec trpel, očitno so ga padci v prvi in tretji etapi prizadeli huje, kot smo upali, zaostal je več kot devet minut in najverjetneje dokončno izpadel iz bitke za skupno zmago. Luka Mezgec je bil danes 118.

Mohorič: Nisem si mislil, da bi mi lahko uspelo

"Nekako mi je uspelo priti v beg, kjer so bili sami zelo močni kolesarji, in nisem si mislil, da bi mi lahko uspelo. Če bi čakal do zadnjega vzpona, mi zagotovo ne bi, zato sem se odločil za zgodnji napad, v mislih sem imel pikčasto majico, nisem razmišljal o etapni zmagi, ampak v zaključek sem prišel s prednostjo in rekel sem si, zakaj pa ne. Kilometri so minevali, za zadnji kilometer sem imel še dovolj dobre noge in uspelo je. Fantastično! Dobil sem že etapi na Giru in Vuelti, ampak to je nekaj povsem drugega. Ta dirka je največja na svetu. To je bila tudi najdaljša etapa, ki sem jo odpeljal v karieri," je v cilju pripovedoval zmagovalec, slovenski državni prvak Matej Mohorič.

Pogačar: Super vesel sem za Mateja 

"V začetku so ubežniki pritiskali zelo močno. Naredili smo vse, da bi jih ujeli, ampak je bilo težko. Ekipa je opravila odlično delo," je povedal Pogačar, še vedno nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja na dirki, tudi on pa se je razveselil zmage rojaka: "Super vesel sem za Mateja, res dolgo je čakal na to zmago."

Izidi 7. etape:

1. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious     5;28:20
2. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo         + 1:20
3. Magnus Cort (Dan) EF Education-Nippo    1:40
4. Mathieu van der Poel (Niz) Alpecin-Fenix
5. Kasper Asgreen (Dan) Deceuninck-QuickStep     
6. Franck Bonnamour (Fra) B&B Hotels p/b KTM   
7. Patrick Konrad (Avt) Bora-Hansgrohe      
8. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma           vsi isti čas
9. Brent Van Moer (Bel) Lotto Soudal            1:44
10. Dorian Godon (Fra) AG2R Citroën Team 2:45

26. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 5:15
65. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 9:03
118. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 18:37

Skupni vrstni red:

1. Mathieu van der Poel (Niz) Alpecin-Fenix      25;39:17
2. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma    + 0:30
3. Kasper Asgreen (Dan) Deceuninck-QuickStep              1:49
4. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious           3:01
5. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          3:43

6. Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo 4:12
7. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep            4:23
8. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana-Premier Tech 4:56
9. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies        5:03
10. Rigoberto Uran (Kol) EF Education-Nippo     5:04
...
33. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 9:11
90. Luka Mezgec (Slo) BikeExchange 29:35

...

V živo: Dirka po Franciji, Vierzon – Le Creusot, 249,1 kilometra:

Cilj: Epska zmaga Mateja Mohoriča!!! Zdaj ima 26-letni Gorenjec etapne zmage z vseh največjih kolesarskih dirk, leta 2007 je dobil etapo na Vuleti, leta 2018 na Giru, danes še na najprestižnejšem Touru. Vse tri zmage je dosegel na najdaljših etapah na omenjenih dirkah. Za nameček je danes osvojil še pikčasto majico najboljšega hribolazca na Touru!

16:38 (tri kilometre do cilja): Mohorič vozi 1:30 pred zasledovalci in dobri dve minuti pred Van Aertom in Van der Poelom. Glavnina za Mohoričem zaostaja 5:55.

16:33 (osem kilometrov do cilja): Mohorič je osvojil še Cote de la Gourloye in ima zdaj 11 gorskih točk ter bo oblekel pikčasto majico, zdaj se bori še za etapno zmago, ampak sledita mu Jasper Stuyven, 1:33 za Gorenjcem sta še Van Aert in van der Poel. Pogačar je v glavnini (+ 6:08), za nekaj sekund pa mu je zbežal Richard Carapaz. Roglič se muči v ozadju.

16:25 (12 kilometrov do cilja): Richard Carapaz (Ineos) je napadel iz glavnine in nekoliko ušel Pogačarju, ki ne reagira. Roglič se muči in trudi držati stik z glavnino, medtem je Mohorič sam v vodstvu.

16:19 (18 kilometrov do cilja): Matej Mohorič je prvi prečkal Signal d'Uchon in z novimi petimi točkami (skupaj jih ima deset) osvojil pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki! Zdaj napada še etapno zmago. Medtem je Primož Roglič zaostal za glavnino, ta sicer vozi 5:58 za vodilnim Mohoričem.

Izidi gorskega cilja Signal d'Uchon:
1. Mohorič, 5 točk/8 sekund bonusa
2. Stuyven 3/5
3. Van Moer 2/2
4. Konrad 1 točka

16:13 (20 kilometrov do cilja): Iz skupine okoli rumene majice v lov za vodilno trojico skačejo kolesarji, zbežal je Avstrijec Patrick Konrad, ki vozi 51 sekund za vodilnimi, Mohorič je medtem napadel gorski cilj, želi si pikčasto majico. Skupina z Van der Poelom zaostaja 1:25 za čelom dirke, glavnina s Pogačarjem, Rogličem in Mezgecem pa 6:20.

16:03 (25 kilometrov do cilja): Kolesarji se vzpenjajo na Signal d'Uchon (II. kategorija), vodilni trije 1:21 pred zasledovalci z rumenim Van der Poelom in 6:53 pred glavnino, na čelu katere še vedno garajo kolesarji Pogačarjevega moštva UAE Emirates.

15:53 (35 kilometrov do cilja): Mohorič je prispel še do dveh gorskih točk in se v tej razvrstitvi izenačil s pikčastim Schellingom. Stuyven je vzel eno točko na Cote de la Croix de la Liberation. Iz vodilne skupine je izpadel Victor Campenaerts, trojica zdaj vozi 51 sekund za zasledovalci in 6:36 za glavnino.

15:41 (40 kilometrov do cilja): Vodilni kvartet se že vzpenja na Cote de la Croix de la Liberation (III. kategorija), kjer so na voljo tri točke, dve za zmagovalca in ena za drugouvrščenega. Vodilni imajo 1:50 prednosti pred zasledovalci in 7:29 pred glavnino. V glavnini UAE Emirates dobivajo pomoč pri diktiranju tempa, vključujejo se tudi kolesarji Ineos Grenadiers, njihov cilj je zmanjšati zaostanek za Van der Poelom. Ta je padel pod šest minut.

15:35 (44 kilometrov do cilja): V ospredju zdaj Mohorič in trije Belgijci, Van Moer, Campenaerts in Stuyven. Vozijo 1:24 pred zasledovalci in 7:24 pred glavnino.

15:28 (50 kilometrov do cilja): V lov za Mohoričem in Van Moerom sta se podala Jasper Stuyven (Trek Segafredo) in Victor Campenaerts (Qhubeca NextHash), razlika med paroma je le 20 sekund, preostanek Van der Poelove skupine zaostaja 53 sekund za vodilnima, v rumeni skupini pa ni več Marka Cavendisha, ki je popustil in čaka glavnino. Ta vozi 7:29 za čelom dirke.

15:20 (57 kilometrov do cilja): Mohorič in Van Moer držita minuto prednosti pred Van der Poelovo skupino, glavnina zdaj vozi sedem minut in pol za vodilnima.

"Kar veselim se te etape. Tudi etapi, ki sem ju dobil na Giru in Vuelti, sta bili najdaljši na dirki. Danes je etapa trasirana tako, da lahko uspe pobeg. Ne vemo, če se bo to zgodilo, morda bo bitka tako dolga in huda, da pridemo skupaj do cilja in se bo ena ekipa odločila, da kontrolira. Alaphilippe, Matthews, morda tudi Colbrelli imajo namreč dobre možnosti za etapno zmago, če v finale pride skupina. Jaz bom kljub temu poskušal s pobegom. Ne bo lahko, saj si danes vsi želijo v pobeg, ampak bomo videli, kako bo," je za RTV Slovenija pred etapo povedal Mohorič.

15:04 (70 kilometrov do cilja): Ni sodelovanja v rumeni skupini, Mohorič in Van Moer vztrajata 1:10 pred zasledovalci in 6:31 pred glavnino s Pogačarjem, Rogličem in Mezgecem. Mohorič je na Cote de Glux en Glenne (IV. Kategorija) osvojil še eno točko, zdaj ima skupno tri, do pikčaste majice mu manjkajo še tri. V tej majici danes spet kolesari Nizozemec Ide Schelling, ki je v prvem tednu Toura zbral pet točk. Naš as iz Podblice torej očitno napada pikčasto majico, morda pa tudi etapno zmago.

14:58 (73 kilometrov do cilja): Slovensko-belgijska naveza Mohorič – Van Moer ima že minuto prednosti pred zasledovalci, ki pa so se vendarle zbudili in se podali v lov. Glavnina vozi 6:17 za vodilnima. Danes bo še zelo zanimivo, velike razlike lahko močno premešajo stanje v skupnem seštevku Toura.

14:50 (78 kilometrov do cilja): Mohorič in Belgijec Brent Van Moer (Lotto Soudal) zdaj vozita 30 sekund pred skupino z Van der Poelom, pa 6:20 pred glavnino.

14:38 (87,6 kilometra do cilja): Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je prvi prečkal Cote de Chateau Chinon in osvojil dve točki za seštevek hribolazcev, Van Moer je vzel eno točko. Zaostanek glavnine se bliža sedmim minutam.

Današnji pobeg je tudi taktičen napad na Pogačarja in UAE Emirates, kolesarji iz te ekipe danes med ubežniki niso bili dobrodošli, izjemno močna zasedba v vodilni skupini pa lahko danes vsekakor cilj doseže pred glavnino. Pogačarjevi bodo morali močno garati, da poskrbijo za karseda majhno razliko.

14:30 (90 kilometrov do cilja): Kolesarji so že na prvem vzponu etape, to je Cote de Chateau-Chinon, tretje kategorije. Takoj za njim sledi še Cote de Glux en Glenne (IV. Kategorije), pa nato daljši spust in še Cote de la Croix de la Liberation (III. kategorije), pa nato najtežji klanec v etapi Signal d'Uchon druge kategorije, kjer bodo v igri tudi časovni bonusi, osem sekund za prvega, pet za drugega in dve za tretjega. Prednost ubežnikov je zdaj 6:39.

14:10 (105 kilometrov do cilja): Vodilna skupina vozi 5:44 pred glavnino.

13:55 (118 kilometrov do cilja): Vodilna skupina se je po letečem cilju nekoliko raztrgala, zaostala je skupinica s Cavendishem, ki se je nato priključil nazaj, odpadel pa je Portugalec Rubern Guerreiro (EF Education First), ki zdaj vozi 40 sekund za vodilnimi, ti pa imajo zdaj že več kot pet minut naskoka pred glavnino.

13:35 (134 kilometrov do cilja): Cavendish je na letečem cilju v Sant-Benin D'Azyju pobral maksimalnih 20 točk, drugi je bil Van Poppel (17), tretji pa Matej Mohorič (15). Sledijo Asgreen (13), Van Aert (11), Meurisse (10), Gilbert (9), Skujinš (8), Campanaerts (7), Van der Poel (6), Bakelants (5), Garcia Cortina (4), Van Moer (3), Schär (2) in Nibali (1). Ubežniki imajo še 4:35 prednosti pred glavnino.

Mark Cavendish danes vozi na svoji jubilejni 300. etapi na Touru. Včeraj se je na sprintu v Chateaurouxu veselil svoje 32. zmage, prav v tem kraju je leta 2008 prvič dobil etapo Toura. V Chateaurouxu je bil doslej cilj Toura štirikrat, trikrat je zmagal prav Cavendish. V boju za zeleno majico ima 36-letni Britanec zdaj 168 točk, njegov najbližji zasledovalec, Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Fenix), pa 102. Sledi Francoz Nacer Bouhanni (Arkea Samsic) z 99 ...

13:30 (137 kilometrov do cilja): Velika ubežna skupina ima zdaj že 4:40 prednosti pred glavnino, na čelu katere tempo narekujejo Pogačarjevi kolegi iz UAE Emirates. Vodilni se že približujejo letečemu cilju v Saint-Benin D'Azyju. Mark Cavendish lahko tam še poveča prednost v seštevku za zeleno majico.

13:13: Za kolesarji je že skoraj sto kilometrov. Prednost ubežne skupine zdaj znaša že 4.40. Kolesarji so skupno na letošnji Dirki po Franciji prevozili že več kot tisoč kilometrov.

12:47: Do cilja je še malo manj kot 176 kilometrov. Prednost ubežne skupine je narasla na dve minuti in 30 sekund. V vodilni skupini je še vedno tudi Matej Mohorič.

12:11: Do cilja je še 200 kilometrov. V ospredju je skupina kolesarjev z rumeno majico Mathieujem Van der Poelom, zeleno majico Markom Cavendishom, pa tudi z Matejem Mohoričem. V ubežni skupini je 29 kolesarjev, med drugim še Van Aert, Teunissen, Van Baarle, Nibali, Skujins, Stuyven, Asgreen, Erviti, Cortina, Konrad, Laporte, Meurisse, Van der Poel, Cort, Guerreiro, Godon, Kragh Andersen, Gilbert, Sweeny, Van Moer, Yates, Houle, Campenaerts, Bakelants, Van Poppel in Bonnamour, ki imajo 35 sekund prednosti pred glavnino. Ekipa UAE Emirates Tadeja Pogačarja v ubežni skupini nima svojega predstavnika.

11:46: Do cilja je še 222 kilometrov, zaenkrat smo videli nekaj poskusov pobega, a še brez uspeha. 

11:15: Kolesarji so začeli z najdaljšo etapo na letošnji Dirki po Franciji.

Pred etapo

Slovenski fenomen Tadej Pogačar se na letošnjem Touru spretno izogiba vsem nevšečnostim, na prvem kronometru na dirki je zanesljivo zmago poslal sporočilo tekmecem, ki bodo morali zdaj najti način, da mu preprečijo ponovitev lanskega uspeha. Danes kakšnega resnejšega napada nanj ne gre pričakovati.

padec Tour
Sportal Preobrat: organizatorji Toura brez tožbe proti gledalki, ki je povzročila množični padec

Drugače je s Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), ki po padcih v prvi in tretji etapi junaško vztraja na dirki in se z minuto in 48 sekundami zaostanka za rumenim Nizozemcem drži med deseterico najboljših. Danes bo zanj spet naporen test vzdržljivosti pred koncem tedna, ko se bodo kolesarji prvič na tem Touru spopadli z resnimi klanci v Alpah.

"Najprej preživeti, nato bomo videli, kako bo. Z nekaj etapami sem imel zdaj srečo. Bomo videli, kako bo zdaj. Bolečine so najbolj nadležne v hrbtu in področju reber. Že, ko se usedem na kolo, ni lepo. Sprejeti imam. A gre na bolje, zato sem optimističen," je pred začetkom etape dejal Roglič.

TDF 21 - trasa 7. etape | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pričakuje se večja ubežna skupina, v zaključku etape pa kolesarje čaka novinec v protigramu Toura, klanec Signal d'Uchon, ki lahko poskrbi za kar nekaj težav v pelotonu, saj je zahtevnejši, kot bi bilo mogoče sklepati s statistike. Po tej ima 5,7-kilometra dolg vzpon povprečni naklon 5,7 odstotka, a na tega vpliva krajši spust na sredi klanca, medtem ko ima zadnji kilometer in pol kar 11,5-odstotni povprečni naklon, na najstrmejšem delu pa je ta celo 18 odstotkov. Po tem klancu je do konca etape le še 18 kilometrov, pa vmes skok na Cote de la Gourloye, ki pa je le četrte kategorije. 

Etapa se je začela ob 11.15, cilj naj bi kolesarji dosegli malo po 17. uri.

Mark Cavendish
Sportal Sanjska zmaga Cavendisha, v mestu, kjer se je pred 13 leti začel njegov niz

Skupni vrstni red po šestih etapah:

1. Mathieu van der Poel (Niz) Alpecin-Fenix 20;09:17
2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates + 0:08
3. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma 0:30
4. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep 0:48
5. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana-Premier Tech 1:21
6. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies 1:28
7. Rigoberto Uran (Kol) EF Education-Nippo 1:29
8. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma 1:43
9. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 1:44
10. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:48
...
33. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious 4:59
70. Luka Mezgec (Slo) BikeExchange 12:38

Preberite še:

Allan peiper
Sportal Zaradi zdravljenja raka Pogačarja letos usmerja od doma
Tadej Pogačar
Sportal Leteči Pogačar ni ponovil napake, Roglič spregovoril o bolečinah
Tadej Pogačar
Sportal Neverjetni Pogačar v izjemnem slogu do zmage: rumena majica povsem blizu
Ne spreglejte