Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2023,
17.20

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

Natisni članek

Luka Mezgec Tadej Pogačar Tadej Pogačar Matej Mohorič Matej Mohorič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Četrtek, 13. 7. 2023, 17.20

9 mesecev, 3 tedne

Dirka po Franciji, 12. etapa (Roanne–Belleville-en-Beaujolais, 168,8 km)

Velika zmaga Špancu, na brutalni etapi trpeli tudi favoriti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97
Tadej Pogačar, TDf23 | Tadej Pogačar se je cel dan držal rumenega Jonasa Vingegaarda. | Foto Reuters

Tadej Pogačar se je cel dan držal rumenega Jonasa Vingegaarda.

Foto: Reuters

Zmagovalec razgibane 12. etape Dirke po Franciji je Španec Ion Izaguirre (Cofidis). Za kolesarji je še en peklenski dan, na 168,8 kilometra dolgi trasi od Roanna do Belleville-en-Beaujolaisa je bilo pet kategoriziranih vzponov, ker pa je bilo zanimanje za beg izjemno, sta bili prvi dve uri etape zelo zahtevni tudi za glavne favorite na dirki. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je vseeno zanesljivo ubranil rumeno majico vodilnega, Tadej Pogačar (UAE Emirates) je zadržal 17 sekund zaostanka za Dancem. Spet pa ni šlo brez žrtev. Že pred etapo je postalo jasno, da se je zaradi posledic padca v 4. etapi s Toura poslovil nizozemski sprinter Fabio Jakobsen, med etapo je po padcu odstopil še Španec David de la Cruz (Astana).

Za kolesarji je še ena izjemno naporna etapa, za napetost pa so poskrbeli kar tekmovalci sami. Skoraj dve uri je trajalo, preden smo videli uspešen beg večje skupine kolesarjev, do takrat se je glavnina že natrgala na več skupin. Slovenski favorit za takšne trase, kot je bila današnja, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) se je na začetku močno trudil, da bi se prebil v beg, a mu tega danes tekmeci preprosto niso dovolili. Nazadnje je izkušeni Podbličan obtičan v drugi glavnini, veliki skupini, ki je nato do konca etape lovila stik s prvo glavnino, skupino favoritov, v kateri sta kolesarila tudi najboljša na dirki, Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Emirates). Glavnina, v kateri so favoriti poskušali privarčevati kar se da veliko energije za jutrišnji gorski spektakel, je za vodilnimi kolesarji danes na koncu zaostala več kot štiri minute.

V ospredju je ostala petnajsterica kolesarjev, tam pa miru ni bilo. Na koncu naporne etape z več kot 3.100 višinskimi metri je bil najmočnejši 34-letni baskovski veteran Ion Izaguirre (Cofidis), ki je bil 58 sekund hitrejši od Francoza Mathieuja Burgaudeauja (TotalEnergies) in Američana Mattea Jorgensona (Movistar).

Ion Izaguirre je po sedmih letih osvojil še drugo zmago na Dirki po Franciji. | Foto: Reuters Ion Izaguirre je po sedmih letih osvojil še drugo zmago na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Za Španca je bila to 18. zmaga v karieri, sedma zunaj Španije in druga na Dirki po Franciji, potem ko je pred sedmimi leti dobil 20. etapo. Za Cofidis je to že drugo slavje na letošnjem Touru, pred tem pa je francoska ekipa na domači pentlji etapno zmago zasledovala kar 15 let.

Pogačar je bil 12. v etapi, v skupnem seštevku pa ohranil 17 sekund zaostanka za Vingegaardom. Tretji je Avstralec Jai Hindley (Bora-hansgrohe), ki pa zaostaja že dve minuti in 40 sekund.

Mohorič (Bahrain Victorious) je bil na koncu 151., v cilj je prišel 27 minut in 57 sekund za zmagovalcem, v skupnem seštevku pa je zdaj 89. (+1;47:57). Luka Mezgec (Jayco-AlUla), tretji Slovenec na dirki, je od samega začetka pazil na svojega sprinterskega kapetana, Nizozemca Dylana Groenewegna. Kranjčan je bil 140. z enakim zaostankom kot Mohorič, v skupnem seštevku je 126. (+2;22:31).

V petek bo na sporedu prva od treh zaporednih gorskih etap do konca tedna. Kolesarje sicer čaka zgolj 137,8 kilometra, a jih bo trasa peljala od Chatillon-sur-Chalaronna do vrha kultnega vzpona Grand Colombier (17,4 km/7,1 odstotka).

Results powered by FirstCycling.com  

Dirka po Franciji, potek 12. etape:

Cilj: Španec Ion Izaguirre (Cofidis) je zmagovalec naporne 12. etape 110. Toura. Francoz Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) je bil drugi, tretji pa Američan Matteo Jorgenson (Movistar). Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v cilj prišel z glavnino, štiri minute in 14 sekund za zmagovalcem. 

5 km do cilja - Izaguirre je še povečal prednost na 55 sekund, zmago mu lahko danes prepreči le še izjemna smola.

10 km do cilja - Izaguirre vztraja 45 sekund pred zasledovalci, ki se jim ne uspe dogovoriti za organiziran lov.

12 km do cilja - Iz zasledovalne skupine je bilo nekaj napadov, prednost Izaguirreja je padla na 40 sekund, glavnina pa je spet nekaj več kot štiri minute za vodilnim Baskom.

15 km do cilja Ion Izaguirre (Cofidis) vozi 50 sekund pred Benootom, Pinotom, Martinom, Jorgensonom, Johannessonom in Burgaudeajem. Glavnina se je vodilnemu Basku približala na 3:58.

21 km do cilja - V glavnini je na spustu padel Norvežan Torstein Traen, ki zaradi prejšnjih dveh padcev dirka poškodovan. Tudi tokrat se je hitro spravil nazaj na kolo in nadaljuje dirko. Ion Izaguirre vodil že 38 sekund pred zasledovalci in natanko štiri minute pred glavnino. 

28 km do cilja - Ion Izaguirre je prvi dosegel Col de la Croix Rosier in poleg petih gorskih točk pobral tudi osem bonifikacijskih sekund. Španec je spust začel 20 sekund pred zasledovalci in 4:10 pred glavnino, na čelo katere so se postavili člani moštva Ineos Grenadiers.

Izidi gorskega cilja, Col de la Croix Rosier:
1. Izaguirre 5 točk/8 sekund
2. Jorgenson 3/5
3. Pinot 2/2
4. Benoot 1

30 km do cilja - Vodstvo je prevzel Španec Ion Izaguirre (Cofidis). Van der Poela zmanjkuje.

31 km do cilja - V vodstvu je zdaj osmerica, ima štiri minute in 26 sekund prednosti pred glavnino.

32 km do cilja - Van der Poelu sta se v vodstvu pridružila Thibaut Pinot in Matteo Jorgenson. Trojica ima le še 11 sekund prednosti pred skupino z Benootom, Martinom, Izaguirrejem, Johannessenom in Burgaudeajem. Glavnina vozi 4:05 za vodilnimi.

33 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Col de la Croix Rosier.

35 km do cilja - Van der Poel vztraja v vodstvu, ima še dobrih 20 sekund prednosti pred zasledovalci in 3:38 pred glavnino. Ta je zdaj združena, skupina z Mohoričem in Powlessom je namreč ujela skupino z Vingegaardom in Pogačarjem.

44 km do ciljaMathieu van der Poel je prvi prečkal Col de la Croix Montmain in pobral pet gorskih točk, tri je osvojil Johannessen, dve Gueirreiro in eno Martin. Van der Poel ima 23 sekund prednosti pred zasledovalci ter 2:30 pred skupino z rumeno majico in Pogačarjem.

45 km do cilja - Mathieu van der Poel je zdaj sam v vodstvu.

47 km do cilja - Na vzponu na Col de la Croix Montmain sta se v vodstvo odpeljala Andrey Amador in Mathieu van der Poel, imata 24 sekund prednosti pred skupino zasledovalcev, ki počasi izgubljajo člane, popustili so že Pedersen, Alaphilippe in Stuyven. Skupina z rumeno majico vozi 2:35 za čelom dirke.

59 km do cilja - Kolesarji so opravili še s tretjim vzponom dneva, na Cole de la Casse Froide (III. kategorija, 5,3 km, 6,1 odstotka) je prvi prišel Guillaume Martin. Vodilna petnajsterica ima še 2:40 prednosti pred skupino z rumeno majico in Pogačarjem ter 5:10 pred skupino s pikčasto majico in Matejem Mohoričem. Skupina z zeleno majico vozi 12:13 za čelom dirke.

Takoj na začetku spusta smo videli padec v glavnini, na tleh so se znašli Michael Woods, Giulio Ciccone, Anthon Charmig, Pascal Eenkhoorn in Florian Vermeersch. K sreči se nihče ni poškodoval.  

Na vrsti sta zdaj še najzahtevnejša vzpona dneva, klanca druge kategorije, Col de la Croix Montmain in Col de la Croix Rosier, kjer se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde.

75 km do cilja - Kolesarji so opravili z edinim letečim ciljem dneva, 20 točk je v Regnie-Durettu pobral Mads Pedersen. Vodilna petnajsterica ima zdaj že 3:15 prednosti pred skupino z rumeno majico, 6:30 pred skupino s pikčasto majico in 11 minut pred skupino z zeleno majico. Povprečna hitrost v prvih dveh urah etape je bila 46,55 kilometra na uro.

Izidi letečega cilja, Regnie-Durette:
1. Pedersen 20 točk
2. Van der Poel 17
3. Amador 15
4. Teuns 13
5. Campenaerts 11
6. Benoot 10
7. Martin 9
8. Burgaudeau 8
9. Jorgenson 7
10. Johannessen 6
11. Pinot 5
12. Guerreiro 4
13. Izaguirre 3
14. Stuyven
15. Alaphilippe 1

78 km do cilja - Stanje se je po dveh urah norenja le malce umirilo, zdaj vodi trinajsterica Benoot, Pinot, Amador, Pedersen, Van der Poel, Martin, Ion Izagirre, Guerreiro, Jorgenson, Teuns, Campenaerts, Johannessen in Burgaudeau. S 23 sekundami zaostanka ji sledita Alaphilippe in Stuyven, skupina s Pogačarjem in Vingegaardom vozi 1:14 za vodilnimi, skupina s Powlessom in Mohoričem pa 3:46.

88 km do cilja - Zdaj se je v ospredju izoblikovala močna skupina z Benootom, Pedersenom, Teunsom, Amadorjem, van der Poelom, Izagirrejem, Guerreiro, Jorgensonom, Campenaertsom in Burgaudeaujem. Lovi jih še Thibaut Pinot, skupina z rumenim Vingegaardom in Pogačarjem se želi umiriti.  

90 km do cilja - Benoot, Pedersen in Teuns še vzdržujejo minimalno prednost, njihove zasledovalce je pogoltnila glavnina. V tej še vedno ni nobenega reda, kar naprej se vrstijo napadi in skoki.  

95 km do cilja - Benootu, Teunsu in Pedersenu zdaj sledi trojica Andrey Amador, Ion Izagirre in Matteo Jorgenson. Razlika med trojicama je 13 sekund, dobre pol minute za čelom dirke vozi skupina s Pogačarjem in rumenim Vingegaardom.

100 km do cilja - Po norih 69 kilometrih je glavnina raztrgana, Benootu in Teunsu se je v vodstvu pridružil še Danec Mads Pedersen, trojica pa zdaj vozi 18 sekund pred glavnino. Skupina s Powlessom in Mohoričem zaostaja 3:30 za čelom dirke. Caleb Ewan je povsem na repu dirke dobil pomoč Jasperja de Buysta, ki mu bo zdaj poskušal pomagati ujeti časovno zaporo. Dvojica vozi 13:25 za čelom dirke.

105 km do cilja - Majhno prednost imata zdaj Belgijca Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) in Dylan Teuns (Israel - PremierTech).

107 km do cilja - Trojica je spet v skupini, vrstijo se novi napadi. Tempo je še naprej surov, skupina okoli pikčastega Powlessa zaostaja že 2:38 za čelom dirke, skupina z zelenim Philipsenom 6:23, avstralski sprinter Caleb Ewan pa vozi sam z več kot 12-minutnim zaostankom in ga danes čaka lov na časovno zaporo. 

109 km do cilja - Keldermanu in Skjelmoseju se je pridružil še Mark Soler, trojica pa ima vsega štiri sekunde prednosti pred skupino z rumenim Vingegaardom, ki se ga kot senca drži Pogačar.  

113 km do cilja - Zdaj sta v vodstvu Wilco Kelderman in Mattias Skjelmose, sledi jima še Aleksej Lucenko, nato razredčena glavnina z Vingegardom in Pogačarjem. Pogačar ima ob sebi še Marka Solerja, Adama Yatesa, Mattea Trentina, Rafala Majko in Felixa Grossschartnerja. Skupini s Powlessom in O'Connorjem sta se združili, vozita pa 1:57 za čelom dirka.

116 km do cilja - Van Aerta so zasledovalci ujeli, v vodstvo je skočil Francioz Anthony Turgis (TotalEnergies).

120 km do cilja Van Aert ima zdaj 15 sekund prednosti pred skupino z rumenim Vingegaardom in Tadejem Pogačarjem, Matej Mohorič je obtičal v skupini okoli Bena O'Connorja, ki vozi 1:25 za čelom dirke. 1:40 zaostaja skupina s Powlessom, Eganom Bernalom in Seppom Kussom, skupina z zelenim Philipsenom pa je že več kot štiri minute za vodilnim Belgijcem.

124 km do cilja - Nov napad je sprožil Wout van Aert, ki se je odpeljal zasledovalcem.

128 km do cilja - Na čelu zdaj že močno razredčene in razpotegnjene glavnine je Wout van Aert (Jumbo-Visma), skupina s pikčastim Nielsonom Powlessom (ob njem so še Sepp Kuss in Egan Bernal) zaostaja več kot minuto, skupina z zelenim Jasperjem Phlipsenom pa že skoraj tri. Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard ves čas pazita drug na drugega in se vozita v glavnini. 

131 km do cilja - Kolesarji so opravili še z drugim kategoriziranim klancem dneva, Cote des Ecorbans (III. kategorija, 2,1 km, 6,9 %) je prvi prečkal Italijan Giulio Ciccone (Lidl – Trek), ki je na vzponu z Woutom van Aertom in Danielom Felipejem Martinezom ujel Skjelmoseja. Dani Martinez je pobral eno točko.

133 km do cilja - Spet se je stanje premešalo, zdaj vodi trojica Mathieu Burgaudeau, Omar Fraile in Matteo Jorgenson.

134 km do cilja - Zdaj je v vodstvu trojica Mathieu van der Poel, Mathieu Burgaudeau in Pascal Eenkhoorn.

136 km do cilja - Majhno prednost ima zdaj trojica Julian Alaphilippe, Mattias Skjelmose in Matteo Jorgenson. Na čelu glavnine tempo diktira Jumbo-Visma.

138 km do cilja - Španec David de la Cruz (Astana) je po padcu odstopil z dirke, naložili so ga v reševalno vozilo in je že na poti v bolnišnico. To je deveti odstop na letošnjem Touru, dirko nadaljuje še 167 tekmovalcev. Tempo je še naprej izjemen in dirka zato precej nevarna.

141 km do cilja - Zdaj ima majnšo prednost četverica Victor Campenaerts, Pascal Eenkhoorr, Wout van Aert in Matteo Jorgenson. V glavni sta padla Quentin Pacher (Groupama – FDJ) in David de la Cruz (Astana), Francoz je hitro nadaljeval etapo, Španec je v bolečinah obležal ob cesti.

144 km do cilja - Z majhno prednostjo zdaj vodi Danec Soren Kragh Andersen (Alpecin – Deceuninck), glavnina ga lovi, skupina s sprinterji okoli nosilca zelene majice Jasperja Philipsena (Alpsecin – Deceuninck) pa je že izgubila stik z glavnino in zaostaja že 50 sekund.

148 km do cilja - Kolumbijec Daniel Felipe Martinez (Ineos) je osvojil dve toči na Côte de Thizy-les-Bourgs, eno pa Giulio Ciccone (Lidl – Trek). Uspešnega pobega še ni, nadaljujejo se napadi. Glavnina je zaradi visoke hitrosti močno razpotegnjena, na mestih pretrgana, v ozadju imajo nekateri sprinterji že težave slediti tempu.

149 km do cilja - Nekaj malega prednosti imajo zdaj Matej Mohjorič, Mattias Skjelmose in Ion Izagirre.

150 km do cilja - Matej Mohorič je ves čas v ospredju glavnine in preži na novo priložnost za napad.

151 km do cilja - Na prvem klancu dneva si je majhno prednosti prikolesaril Španec David de la Cruz (Astana).

153 km do cilja - Kolesarji so že začeli vzpon na Côte de Thizy-les-Bourgs (III. kategorija, 4,3 km, 5,6-odstotni povprečni naklon).

155 km do cilja - Ne, Mohorič je prenevaren, njegov poskus se je izjalovil, glavnina je spet skupaj. Vrstijo se novi napadi.

158 km do cilja - Napad je uspel Mateju Mohoriču (Bahrain Victorious), ki zdaj vodi sam z nekaj metri prednosti pred zasledovalci.

161 km do cilja - V glavnini se niso sprijaznili z begom in ga nevtralizirali. Vrstijo se novi napadi.

162 km do cilja - Vodilni četverici zdaj sledi še močna skupina dvanajstih kolesarjev. Kako se bo odzvala glavnina?

164 km do cilja - Pedersenu so se pridružili še Alberto Bettiol, Fred Wright in Mathieu van der Poel.

166 km do ciljaMads Pedersen (Lidl - Trek) ima nekaj metrov prednosti pred glavnino. Kdo se mu bo pridružil v begu?

13:27 (168,8 km do cilja) - Z nekaj malega zamude se je 12. etapa 110. Toura začela tudi zares, direktor dirke Christian Prudhomme je malo po kilometru nič dal znak za začetek dirke in takoj so se začeli napadi. K zamudi je dodala tudi predrta pnevmatika Avstrijca Gogola (Alpecin - Deceuninck), ki ga je glavnina počakala. Prvi je po uradnem startu močno pospešil Danec Mads Pedersen (Lidl - Trek).

Start: Ob 13.05 so se kolesarji podali na zaprto vožnjo, ob 13.20 se bo razburljiva etapa začela tudi zares.

12. etapo si je kot najprimernejšo za napad na zmago že pred dirko označil slovenski as Matej Mohorič (Bahrain Victzorious), Tadej Pogačar (UAE Emirates) pa je opozoril, da bi lahko današnje pestro in nenadzorovano dogajanje vplivalo tudi na stanje v skupnem seštevku. V tem Pogačar zaseda drugo mesto s 17 sekundami zaostanka za rumenim Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma).

V pikčasti majici najboljšega hribolazca na dirki tudi danes kolesari Američan Neilson Powless (EF Education – EasyPost), ki ima v tem seštevku 46 točk, drugi je Avstrijec Felix Gall (AG2R Citroën) z 28 in tretji Norvežan Tobias Halland Johannessen (Uno-X) s 26 točkami. Za potencialnega zmagovalca vseh petih gorskih ciljev dneva je na voljo 16 točk. Powless pikčaste majice torej danes ne more izgubiti.

Varno v zeleni bo ostal tudi belgijski sprinterski as Jasper Philipsen (Alpecin – Deceuninck), ki ima s 323 točkami za zdaj neulovljivo prednost pred Francozom Bryanom Coquardom (Cofidis) – 178. Na letečem cilju v Regnie-Durettu bo za zmagovalca na voljo 20 točk, na cilju 30.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar že pred petkovim testom pričakuje etapo, polno pasti
Slovo Jakobsena 

Nekaj ur pred začetkom 12. etape Toura je svoje predčasno slovo z dirke potrdil Nizozemec Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step), ki se je poškodoval v zaključku 4. etape in mu zaradi napornega ritma Toura ni uspelo okrevati. Svojo odločitev je sporočil na družbenih omrežjih, kjer je zapisal, da se s težkim srcem poslavlja, a druge možnosti ne vidi. Pred kolesarji so namreč tri zahtevne gorske etape, na katerih bodo sprinterji zelo trpeli.

Dan po umirjenem dnevu na Touru bo precej drugačen 

Dokaj umirjena 11. etapa, v kateri smo večino dneva spremljali trojico ubežnikov, se je končala s četrto etapno zmago belgijskega sprinterja Jasperja Philipsena, ki je na letošnjem Touru razred zase. Danes bo zgodba drugačna, 168,8 kilometra dolga trasa od Roanna do Belleville-en-Beaujolaisa prinaša pet kategoriziranih vzponov, na zadnjem in najtežjem klancu na prelazu Croix Rosier bodo organizatorji dobrih 28 kilometrov pred ciljem delili tudi bonifikacijske sekunde, ki so mikavne tudi za favorite za skupno razvrstitev.

Prvi klanec kolesarje čaka že po 15 kilometrih vožnje. Gre za gorski cilj III. kategorije Thizy-les-Bourgs (4,4 kilometra, 5,6-odstotni povprečni naklon), ki mu kmalu sledi še en vzpon III. kategorije Col des Écorbans (2 kilometra, 5,8 odstotka).

12. etapa Dirke po Franciji | Foto:

V zadnjih 65 kilometrih si bodo v vsega 35 kilometrih sledili trije kratki, a strmi vzponi, in sicer prelaz Casse Froide (5,2 km/6,1 odstotka), Croix Montmain (5,5 km/6,1 odstotka, II. kat.) in že omenjeni Croix Rosier (5,3 km/7,6 odstotka), prav tako ocenjen z II. kategorijo. Sledi rahel spust do cilja. Leteči cilj bo v kraju Régnié-Durette dobrih 75 kilometrov pred ciljem.

Etapa je pisana na kožo slovenskemu asu Mateju Mohoriču, ki je z begom poskušal že v nedeljo, na zahtevni etapi na Puy de Dôme, in na koncu zasedel odlično tretje mesto, a mu takrat trasa ni ustrezala, tokrat pa je zgodba drugačna. Generalni direktor kolesarske ekipe Ljubljana Gusto Santic Tomaž Poljanec je ob komentarju prvega tedna na Touru za bralce Sportala napovedal, da bo Mohorič v drugem tednu Toura zagotovo izkoristil svojo priložnost.

Matteo Jorgenson je bi v 9. etapi zelo blizu etapne zmage. | Foto: Reuters Matteo Jorgenson je bi v 9. etapi zelo blizu etapne zmage. Foto: Reuters

Krog favoritov za etapno zmago je izjemno širok

V širši krog favoritov za zmago v 12. etapi lahko uvrstimo še Kristsa Neilandsa (Israel-Premier), ki je bil etapni zmagi blizu že v torek, Mattea Jorgensona (Movistar), ki je v nedeljo tik pred ciljem ostal brez etapne zmage, Magnusa Corta in Alberta Bettiola (EF Education-EasyPost), Boba Jungelsa in Emanuela Buchmanna (BORA-hansgrohe), Giulia Cicconeja in Mattiasa Skjelmoseja (Lidl-Trek), ki se verjetno še vedno počuti slabo zaradi govoric o odhodu Wouta van Aerta s Toura, ki jih je nehote sprožil na startu torkove etape, Bena Connorja in Felixa Galla (AG2R Citroën), Alexa Aranburuja (Movistar), Dylana van Baarleja (Jumbo-Visma), Ruija Costo (Intermarché-Circus-Wanty), Omarja Fraileja in Michala Kwiatkowskega (INEOS Grenadiers) in Estebana Chavesa (EF), ki je poskušal že v torkovi etapi. Potem so tu še Gorka Izagirre in Antonio Pedrero (oba Movistar), Maxim van Gils  (Lotto Dstny) in včerajšnji slavljenec Valentin Madouas (Groupama-FDJ).

Tadej Pogačar se zaveda pasti 12. etape.  | Foto: Reuters Tadej Pogačar se zaveda pasti 12. etape. Foto: Reuters

Pogačar opozarja na pasti 12. etape

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je že včeraj opozoril, da ima današnja etapa svoje pasti in je lahko zahtevna tudi za favorite za skupni seštevek. Ti bodo pozorni tako zaradi odbitnih sekund kot ubežnikov. V torek je denimo iz ubežne skupine slavil Španec Pello Bilbao (Bahrain-Victorius) in se v skupnem seštevku povzpel z enajstega na peto mesto, v peti etapi pa je prav tako iz bega rumeno majico prevzel Avstralec Jai Hindley (BORA-hansgrohe).

Dirka po Franciji se je v preteklosti enkrat že začela v mestu Roanne, in sicer leta 2008, ko je iz pobega zmagal Sylvain Chavanel. V ciljem spritnu dvojice je premagal rojaka Jérémyja Roya. 

Kolesarji se bodo iz Roanna podali ob 13.20, ciljno črto pa po napovedih organizatorjev prečkali dobre štiri ure kasneje.

Majice ostajajo pri istih lastnikih

Lastništvo majic ostaja nespremenjeno, rumeno še naprej nosi Vingegaard, Pogačar ostaja v beli majici najboljšega mladega kolesarja, Philipsen še naprej močno vodi v razvrstitvi za zeleno majico najboljšega po točkah, Neilson Powless pa ostaja v pikčasti majici najboljšega na gorskih ciljih.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

dylan groenewegen
Sportal Nizozemec, ki je letos pred visoko oviro, spet hvalil Slovenca
Pello Bilbao
Sportal V torek najhitrejši na Touru, dan pozneje osrečil Bahrain Victorious
Mattias Skjelmose
Sportal Danec, ki je z izjavo zakuhal pravo zmešnjavo na Touru, se je opravičil
Jasper
Sportal Neverjetni Belgijec do četrte etapne zmage na letošnjem Touru, Pogačar varno v cilju

 

Ne spreglejte