Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2024,
16.53

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

Natisni članek

Soudal-Quick Step Remco Evenepoel Bora Hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Pariz - Nica

Nedelja, 3. 3. 2024, 16.53

1 mesec, 3 tedne

Dirka Pariz–Nica, prva etapa

Evenepoel že preizkusil Rogliča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15
Primož Roglič, Pariz - Nica 2024 | Primož Roglič je odprl tekmovalno sezono 2024. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je odprl tekmovalno sezono 2024.

Foto: Guliverimage

Tekmovalno sezono 2024 je danes odprl še Primož Roglič. Štiriintridesetletni Zasavec je začel svojo prvo dirko v dresu nove ekipe BORA - hansgrohe na dirki Pariz–Nica, prvo etapo pa je preživel večinoma mirno. Le na zadnjem klancu dneva ga je malce preizkusil Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step), a slovenski as se ni pustil presenetiti. Etapne zmage se je veselil 22-letni Nizozemec Olav Kooij (Team Visma | Lease a Bike). 

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič je pripravljen

Prvi dan 82. dirke Pariz–Nica je bil odličen za Rogličevo nekdanjo ekipo, ki se po novem imenuje Visma | Lease a Bike, tudi skupno vodstvo je prevzel Olav Kooij, za nameček pa je v odličnem položaju tudi Američan Matteo Jorgenson, ki je slabih 18 kilometrov pred ciljem 157,7 kilometra dolge proge na letečem cilju sprintal za bonifikacijske sekunde. Primož Roglič se tedaj ni zganil, zato je nekaj sekund izgubil tudi proti Remcu Evenepoelu in Eganu Bernalu, ki sta leteči cilj prečkala na drugem in tretjem mestu. Je pa zato Roglič odgovoril na napad Evenepoela na zadnjem klancu dneva. Zasavec je danes v cilj prikolesaril na 17. mestu v času zmagovalca. 

Olav Kooij bo jutri oblekel rumeno majico vodilnega. | Foto: Guliverimage Olav Kooij bo jutri oblekel rumeno majico vodilnega. Foto: Guliverimage

Dvaindvajsetletni Olav Kooij je slavil že 31. zmago v karieri, tretji pa je bil danes Novozelandec Laurence Pithie (Groupama-FDJ).

V ponedeljek bo na sporedu druga etapa, na kateri bodo po vsej verjetnosti v ospredju sprinterji. Začela se bo v Thoiryju, končala pa po 177,6 kilometra v Montargisu.

Results powered by FirstCycling.com

ParizNica, 1. etapa:

Cilj: V zaključnem sprintu sta obračunala Danec Mads Pedersen (Lidl-Trek) in mladi Nizozemec Olav Kooij (Team Visma | Lease a Bike), ki je bil le malenkost hitrejši.

1,8 km do cilja - Turgis je ujet, preživeli sprinterji so se postavili v vlake za končni obračun. Favoriti za skupno zmago so se umaknili na varno. 

5 km do cilja - Francoz Turgis (TotalEnergies) vztraja v vodstvu, njegova prednost pa se počasi topi. Glavnina z vsemi najresnejšimi favoriti za skupno zmago je močno razpotegnjena.

10 km do cilja - V vodstvo je skočil Anthony Turgis, ima manjšo prednost pred že močno razredčeno glavnino. Primož Roglič vozi blizu Remca Evenepoela in ostalih favoritov za skupno zmago.

12 km do cilja - Remco Evenepoel je na zadnjem gorskem cilju dneva osvojil šest točk, Roglič štiri in McNulty dve. V ospredju se je oblikovala skupina favoritov za skupno zmago, pravi sprinterji so na klancu zaostali. 

13 km do cilja - Evenepoel je skočil, Roglič se je podal za njim. Tudi Brandon McNulty je še zraven, Bernal lovi ... 

16 km do cilja - Jorgenson, Evenepoel in Bernal so se za krajši čas oddaljili od glavnine, a jih je ta hitro spet ujela. Zdaj so kolesarji na zadnjem klancu dneva Cote d'Herbeville. Tudi Roglič se je zdaj prebil v ospredje razpotegnjene glavnine. Nekateri sprinterji že trpijo. De Lie, Groenewegen in tudi Mezgec so izgubili stik z glavnino.

17,7 km do cilja - Na letečem cilju v Montainvillu je deset točk in šest bonifikacijskih sekund pobral Američan Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) je bil drugi (6 točk, 4 sekunde), Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) pa tretji (4/2). Primož Roglič se sploh ni podal v boj za časovni odbitek.

25 km do cilja - Tempo je spet poskočil, glavnina ostaja strnjena, na čelu pa so kolesarji moštev Lidl-Trek, Groupama-FDJ, Lotto Dstny, UAE Emirates. Rogličeva Bora se ne izpostavlja.

33 km do cilja - Dogajanje se je začasno umirilo, kolesarji se pripravljajo na zanimiv zaključek etape.

Izidi gorskega cilja, Côte de Bazemont (III. kategorija):
1. Rutsch        3 točke
2. Burgaudeau 2
3, Polit 1

38 km do cilja - Prvi je obupal Bissegger, kmalu zatem je glavnina pogoltnila še Burgaudeauja in Rutscha. V ospredje glavnine so se prebili tudi člani Rogličeve BORE.

40 km do cilja - Vodilna trojica se trudi zadržati prednost pred glavnino, a je ta padla pod 20 sekund. Kolesarji se že vzpenjajo na predzadnji vzpon dneva Cote de Bazemont (III. kategorija).

50 km do cilja - Glavnina stopnjuje tempo, prednost ubežnikov je padla na 50 sekund. Povsem v ospredju glavnine še ni bilo opaziti članov Rogličeve BORE - hansgrohe, Zasavec se vozi nekako v drugi vrsti. Na čelu glavnine so kolesarji moštva Lidl-Trek.

58 km do cilja - Prednost vodilne trojice še naprej kopni, zdaj znaša le še 1:10. Danes v zaključku etape delo čaka tudi drugega Slovenca na dirki Luko Mezgeca, ki bo v avstralskem moštvu Jayco AlUla pomočnik sprinterju Dylanu Groenewegnu. Če bo do sprinta za zmago sploh prišlo, morda na preostalih dveh klancih etape kakšna ekipa naredi selekcijo.

Izidi gorskega cilja, Côte d’Herbeville (III. kategorija):
1. Rutsch 3 točke
2. Burgaudeau  2
3. Bissegger     1

70 km do cilja – Kolesarji so že na drugem vzponu dneva Cote d'Herbeville (III. kategorija), prednost ubežnikov pa je zdaj padla pod dve minuti, na 1:50. V glavnini je imel manjše težave s predrto pnevmatiko Danec Mads Pedersen (Lidl-Trek), eden od favoritov za današnjo zmago. "Vemo, da mi zaključek etape zelo ustreza, in imamo močno ekipo, zato ciljamo na zmago. Verjamem, da nam lahko uspe," je bil Pedersen samozavesten pred startom 82. dirke Pariz–Nica.

95 km do cilja – Prednost vodilne trojice se je ustalila okoli treh minut, zdaj je celo malce padla na 2:50. Kolesarje danes čakajo še trije vzponi tretje kategorije, na zadnjem se bodo delile dvojne točke za seštevek najboljšega hribolazca na dirki. Dvojne točke bodo na razpolago na zadnjem kategoriziranem vzponu vsake od osmih etap, sporočajo prireditelji.

Roglič z mešanimi občutki
"Z novimi kolegi še nikoli nismo skupaj dirkali in do Nice se lahko zgodi marsikaj. Ne vem, če lahko zmagam na tej dirki, bomo videli dan za dnem," je bil v napovedih pred dirko previden Primož Roglič. Na to dirko ima meša spomine, leta 2022 jo je dobil, leto pred tem je vodil do zadnjega dne, nato pa po treh padcih zdrsnil na 15. mesto. "Skozi leta nabereš veliko raznoraznih spominov, obdržati pa želim le dobre," je ob tem pristavil Zasavec in namignil, da letos zmage na dirki proti soncu ne bo lovil na vrat na nos: "Sem sem vselej prišel po zmago, letos pa je morda malce drugače, saj je moj glavni fokus na Dirki po Franciji."

125 km do cilja - Švicar Stefan Bissegger, Nemec Jonas Rutsch (oba EF Education EasyPost) in Francoz Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) imajo že nekaj več kot tri minute prednosti pred glavnino, v kateri za zdaj povsem mirno kolesari tudi Primož Roglič (BORA - hansgrohe). 

140 km do cilja - Ubežniki imajo že več kot dve minuti in pol prednosti pred glavnino. Se bodo v glavnini prebudili in začeli zmanjševati prednost?

147 km do cilja - Kolesarji so opravili prvi gorski cilj dneva. Etapa poteka mirno, v glavnini so se sprijaznili z ubežno skupino. 

Gorski cilj, Côte de Bazemont (III. kategorija):
1. Burgaudeau  3 točke
2. Rutsch          2
3. Bissegger     1

150 km do cilja - Trije kolesarji, Stefan Bissegger, Jonas Rutsch in Mathieu Burgaudeau, so se odcepili od glavnine in imajo trenutno nekaj več kot dve minuti prednosti.

158 km do cilja - Dirka Pariz–Nica se je začela!

Pozdravljeni, danes se začenja 158 kilometrov dolga etapa dirke Pariz–Nica. Vse oči bodo uprte v našega Primoža Rogliča. Naš kolesarski as je pred startom dejal, da se je lepo vrniti na tekmo, na kateri je enkrat že zmagal. Dirka se je začela ob 13.15, kolesarji bodo prišli v cilj okrog 17. ure.

Pred etapo

Po včerajšnjem epskem debiju sezone Tadeja Pogačarja na enodnevni italijanski dirki Strade Bianche danes tekmovalno leto 2024 odpira tudi Primož Roglič. Začenja na francoski osemetapni preizkušnji Pariz–Nica, dirki, ki jo je dobil že leta 2022. Poskušal bo poskrbeti za slovenski hat-trick, saj je lani na tej dirki zmagal Pogačar.      

Primož Roglič odpira novo poglavje 

A Rogličevi dnevi na tradicionalni dirki, ki bo letos doživela že 82. izvedbo in spada med najprestižnejše enotedenske dirke world toura, bodo prišli v drugi polovici, ko bodo na sporedu zahtevnejše gorske etape. Prvih nekaj dni bo na preizkušnji njegova nova ekipa BORA - hansgrohe, ki bo morala nadzorovati dogajanje in varovati kapetana.

Že na prvi razgibani etapi bo tako. Ta bi glede na profil utegnila ustrezati specialistom za klasike, pa tudi kakšen bolj sprintersko usmerjen kolesar bi lahko preživel štiri klance tretje kategorije, če tempo ne bo prehud. Cilj 158 kilometrov dolge etape s startom in ciljem v Mureauxu pa je na ravnini, celo nekaj spusta je in le rahel vzpon v zadnjih sto metrih.  

Pariz - Nica 24, trasa 1. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Ura resnice za BORO - hansgrohe

Še manj klancev bo na ponedeljkovi drugi etapi, na kateri pričakujemo sprinterski spopad za zmago, od Rogličeve ekipe pa spet nadzor in varovanje kapetana. Pravi test usklajenosti BORE - hansgrohe pa prihaja v sredo, ko bo na vrsti slabih 27 kilometrov dolga ekipna vožnja na čas. Takrat se bodo morali Roglič, Rus Aleksandr Vlasov, Nizozemec Danny Van Poppel, Luksemburžan Bob Jungels, Nemec Nico Denz, Avstrijec Marco Haller in Italijan Matteo Sobrero dobro ujeti za vrhunski rezultat.

Remco motiviran

Rogličev glavni konkurent za skupno zmago pa bo bržčas Remco Evenepoel, ki ima za seboj že dober uvod v sezono na Portugalskem z zmagama na klasiki Figueira Champions in petetapni Dirki po Algarveju. "Veliko se lahko zgodi. Upam, da bom obdržal dobre noge do zaključka dirke, obenem pa se bo treba v prvem delu izogibati nevarnostim, saj na tej dirki padcev ne manjka," je pred začetkom dirke Pariz–Nica povedal 24-letni Belgijec.

Letos bo prvič v karieri vozil na Dirki po Franciji in ta teden bo dobra šola zanj, še pravi. "To zmago bi rad dodal med svoje dosežke, veselim se izziva, saj sem sezono začel v dobri formi. Je pa to najpomembnejša dirka pomladi, kar se večetapnih dirk tiče, in zame bo odlična učna izkušnja." V ekipi Soudal - QuickStep mu bodo pomagali rojaki Yves Lampaert, Ilan van Wilder in Louis Vervaeke, Italijana Mattia Cattaneo in Gianni Moscon ter Danec Casper Pedersen.

Kako močan je Egan Bernal? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kako močan je Egan Bernal? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kdo še bo nevaren?

UAE Emirates na dirko prihajajo z Joaom Almeido, Brandonom McNultyjem in Jayem Vinom, tudi Marc Soler utegne biti njihov adut za skupni seštevek, Ineos Grenadiers s Carlosom Rodriguezom, Eganom Bernalom in Laurensom de Plusem, med večje favorite zagotovo spadajo še Danec Mattias Skjelmose (Lidl – Trek), Španec Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Američan Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Francoz David Gaudu (Groupama FDJ), Nizozemec Wilco Kelderman (Visma | Lease a Bike) …

Močna sprinterska zasedba

Tudi sprinterska zasedba na dirki je močna, prihajajo Mads Pedersen, Michael Matthews, Dylan Groenewegen, Bryan Coquard, Sam Bennett, Arnaud De Lie, Fabio Jakobsen, Marijn van den Berg, Danny van Poppel, Kaden Groves in Pascal Ackermann.

Prva etapa 82. dirke Pariz–Nica se je začela ob 13.15, v cilju kolesarje pričakujejo okoli 17. ure. Za nedeljo je v regiji napovedan rahel dež, kakšnega močnejšega vetra pa vremenoslovci ne pričakujejo. Tudi hudega mraza ne, napovedane so temperature okoli osem stopinj Celzija. V nadaljevanju dirke naj bi bilo vreme lepše, le čisto za konec je spet napovedan dež.

Preberite še:

Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaard obžaluje Rogličev odhod: To je velika izguba
Primož Roglič Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik spregovoril o odhodu Primoža Rogliča iz ekipe Jumbo-Visma
Ne spreglejte