Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jani Brajkovič

Sreda, 1. 6. 2011, 20.07

8 let

Brajkovič bo branil lansko zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S prologom se bo v nedeljo pričela 63. kolesarska dirka Criterium du Dauphine (2.HC). Na dirki bo nastopil tudi lanski zmagovalec Jani Brajkovič.

Dirka, ki bo imela na sporedu prolog in sedem etap, bo dolga 1064 kilometrov. Uvodni prolog bo skoraj povsem raven in dolg 5,4 kilometra. Sledita dve razgibani etapi, ki ne bosta tako odločilni kot sredin posamezni kronometer, ki bo skoraj identičen tistemu, ki bo na sporedu predzadnji dan letošnje dirke po Franciji. Dolg bo 42 kilometrov in pol in bo zagotovo zelo pomembno vplival na nadaljnji potek dirke. Sledi nekoliko lažja četrtkova etapa ter odločilne petkova, kraljevska sobotna in nedeljska etapa. Sobotna bo imela šest kategoriziranih vzponov. Cilj etape bo na vrhu vzpona Le Collet d'Allevard. V nedeljo bo na sporedu zadnja, kratka, a ponovno zelo zahtevna etapa. V dobrih stosedemnajstih kilometrih bosta na sporedu vzpona na prelaz Glandon, La Croix de Fer in ciljni vzpon La Toussuire.

Sedemindvajsetletni Brajkovič je eden redkih kolesarjev, če ne celo edini, ki je uspel v zadnjih letih ravno na tej dirki deklasirati Alberta Contadorja. Na lanski dirki, na kateri je Brajkovič slavil etapno zmago na posamičnem kronometru, je 2. mesto osvojil Contador, tretje pa Američan Tejay Van Garderen. Tokrat Brajkovič na dirko odhaja slabše pripravljen kot lani. To je pričakovano glede na dejstvo, da je vso sezono posvetil nastopu na dirki po Franciji. ''Z nekaterimi člani ekipe smo že v Franciji. Vreme je zelo slabo, tako da smo v torek trenirali le tri ure in pol. Prekolesarili smo prelaza Izoard in Galibier. Na vrhu je bilo le štiri stopinje Celzija. Sicer sem ravno pričel z bolj intenzivnimi treningi za Tour. Vse poteka v redu. Na dirki Criterium du Dauphine ne pričakujem sijajnega rezultata. Zadovoljen bi bil že z uvrstitvijo okrog desetega mesta v skupnem seštevku. Vsekakor bom kakšni dve etapi skušal odpeljati na 'polno', vse ostale pa bom hranil moči in nabiral tekmovalne kilometre. Ne bo lahko, saj je konkurenca zares huda,'' je za Sportal povedal Brajkovič.

Vendar na lanski dirki ni blestel le Brajkovič, ampak je z zmago v prvi etapi vse nekoliko presenetil Grega Bole. V nadaljevanju lanske sezone je nato Bole dosegel še dve zmagi in ponovno presenetil z drugim mestom v skupnem seštevku dirke po Poljski. Bole bo na dirki nastopil tudi letos. Poleg njega bosta na startu dirke tudi Kristjan Koren (Liquigas-Cannondale), ki je lansko dirko končal na zelo dobrem 15. mestu v skupnem seštevku in Jan Tratnik (Quick Step). Mladi Tratnik je tokrat v istem položaju, kot je bil lani Koren, ki je imel prav tako krstno sezono med profesionalci.

Ne spreglejte