Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 5. 2015,
8.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

DOS

Četrtek, 7. 5. 2015, 8.13

6 let, 7 mesecev

40 ur na kolesu? To je Dirka okrog Slovenije, na kratko DOS.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S štartom ob 19. uri se je v Postojni začela že deveta mednarodna ultramaratonska krožna dirka okoli Slovenije (DOS Extreme 2015), ki bo tudi letos eden od večjih kolesarskih dogodkov v Sloveniji.

Dirka se je začela nocoj ob 19. uri, končala pa se bo v nedeljo, 10. maja 2015. Štart in cilj bosta v Postojni. Na deveto mednarodno ultramaratonsko kolesarsko dirko okoli Slovenije, ki velja za eno od najzahtevnejših in najbolje organiziranih v Evropi, so letos prijavljeni tekmovalci iz 11 držav sveta. Med njimi najdemo številna znana imena ekstremnega kolesarstva in zmagovalce največjih ultramaratonskih dirk na svetu, kot so Marko Baloh, ki bo letos nastopil v konkurenci moških parov z Američanom Kerryjem M. Ryanom, Avstrijec Eduard Fuchs in drugi. Skupaj je prijavljenih 74 kolesarjev in kolesark, ki se bodo pomerili v petih kategorijah.

Štart je danes ob 19. uri

"Število prijavljenih kolesarjev in kolesark je podobno kot lani. Veseli nas, da se na DOS vračajo stari mački iz tujine in seveda tudi Slovenije. Dober glas o dirki širijo predvsem udeleženci in njihovi spremljevalci, saj so nad videnim izjemno navdušeni. Kot prireditelji dirke si želimo predvsem lepega vremena in čim več prevoženih kilometrov," je pred dirko povedal njen direktor Andrej Berginc.

Več kot 1.200 kilometrov in 14 tisoč metrov vzpona

Pred kolesarji bo izjemno zahtevna naloga, saj bodo morali prevoziti več kot 1.200 kilometrov s 13 tisoč metri vzpona. DOS Extreme 2015 naj bi kolesarji prevozili v enem delu oziroma s čim manj počitka. Prireditelji pričakujejo, da bo zmagovalec v posamični kategoriji za naporno progo potreboval okoli 40 ur neprekinjene vožnje, dvojice in četvorke še manj.

Tudi letos pa bo med dirko veliko pozornosti namenjene drugim dejavnostim. Tako bodo ob podpori Fundacije za šport in ob pomoči športnih delavcev Postojne priredili kolesarjenje za otroke, nordijsko hojo, košarko in šah. V sodelovanju z zavodom ARS VIVA pa bodo tretjič izvedli ex tempore z naslovom Podobe Postojne 2015.

Dirka okoli Slovenije je še devetič uvrščena na koledar tekmovanj za svetovni pokal 2015, hkrati pa šteje kot kvalifikacijska dirka za sloviti RAAM (Race Across America), še vedno največjo in najtežjo dirko ekstremnih kolesarjev na svetu.

Ne spreglejte