Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2024,
16.29

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,44

Natisni članek

Luka Mezgec Matevž Govekar Matej Mohorič Matej Mohorič Mathieu Van der Poel Dirka po Flandriji

Nedelja, 31. 3. 2024, 16.29

4 tedne, 1 dan

108. Dirka po Flandriji

Van der Poel do veličastne zmage. Kako pa je z nesrečnim Mohoričem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,44
Mathieu van der Poel, Dirka po Flandriji 2024 | Mathieu van der Poel je zmagovalec 108. Dirke po Flandriji. | Foto Guliverimage

Mathieu van der Poel je zmagovalec 108. Dirke po Flandriji.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec drugega kolesarskega spomenika sezone, 270 kilometrov dolge brutalne Dirke po Flandriji, je nizozemski super zvezdnik Mathieu van der Poel (Alpecin - Deceuninck). Ta je povsem v slogu slovenskega asa Tadeja Pogačarja (tega letos v Flandriji ni bilo) okrnjeno konkurenco pokoril z dolgim napadom, ki ga je sprožil 44 kilometrov pred ciljem in se nato ni več oziral nazaj. V cilj je prišel več kot minuto pred zasledovalci. Dirka se je slabo končala za slovenskega aduta Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki je moral po padcu v zaključku dirke v bolnišnico na šivanje. Zmagovalka ženske dirke po Flandriji pa je Italijanka Elisa Longo Borghini (Lidl – Trek).

Slovenski adut na letošnji dirki Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil v padec vpleten že pri prvem prečkanju klanca Kwaremont, a jo je tedaj odnesel še srečno, veliko slabše pa se je zanj razpletlo v zaključku dirke. Po ključnem napadu Mathieua van der Poela je zaostal, kasneje pa tudi padel in pristal v bolnišnici na šivanju, so sporočili iz njegovega moštva.

Iz Belgije je nato prišla še pomirjujoča novica, da je Mohorič utrpel le "poškodbe mehkih tkiv in  globljo ureznino na komolcu". Rano so mu zašili, k sreči pa ni utrpel nobenih zlomov. To je dobra novica za izkušenega Gorenjca, ki bo naslednji konec tedna najbrž lahko nastopil na spomeniku Pariz – Roubaix. "V naslednjih dneh bo ostal pod budnim očesom zdravnikov," so še sporočili iz njegovega Bahraina.

Van der Poel razred zase

Mathieu van der Poel je danes upravičil vlogo velikega favorita in Flandrijo osvojil še tretjič v karieri. Tam je bil najboljši že v letih 2020 in 2022, danes pa se je včlanil v elitni klub rekorderjev, kolesarjev s tremi zmagami na tej dirki, v katerem so še Švicar Fabian Cancellara, Italijan Fiorenzo Magni ter Belgijci Tom Boonen, Johan Museeuw, Eric Leman in Achiel Buysee.

Konkurenca je bila okrnjena, manjkal je lanski šampion te dirke Tadej Pogačar, pa tudi izjemno močna Belgijca Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) in Jasper Stuyven (Lidl – Trek), ki sta se poškodovala pri padcu na sredini Dirki čez Flandrijo. Tam jo je skupil tudi slovenski as Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), ki je zaradi prehudih bolečin prav tako izpustil letošnjo Flandrijo.

Mathieu van der Poel | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

"Moja sezona je že zdaj uspešna. Zmagati po Flandriji v mavrični majici je uresničitev mojih sanj. Potreboval bom nekaj trenutkov, da vse to dojamem," je v prvi izjavi za organizatorje dirke dejal van der Poel, ki je postal šesti svetovni prvak, ki je v mavričastem dresu osvojil Flandrijo. Nazadnje je to uspelo slavnemu Slovaku Petru Saganu leta 2016.

Čez teden dni bo na "severnem peklu", spomeniku Pariz – Roubaix branil lansko zmago. "Trenutno še nisem sposoben razmišljati o Roubaixu, enostavno sem preveč uničen. To je bila ena najtežjih dirk, ki sem jih kdajkoli odpeljal. Upoštevajoč vreme in druge razmere, sem bil v zadnjih kilometrih povsem prazen. Samo zaprl sem oči in upal, da čim prej prečkam ciljno črto," je še dejal 29-letni Nizozemec.

V sprintu za drugo mesto je bil danes najmočnejši Italijan Luca Mozzato (Arkea – B&B Hotels), tretje mesto pa je zasedel Nemec Nils Politt (UAE Emirates). Van der Poel je zmagal z največjo razliko (+ 1:02) po Fabiu Cancellari leta 2013 (1:27). Rekord na dirki pa sega v leto 1919, ko je Henri Van Lerberghe tekmece ugnal za več kot 14 minut. Na tretjem mestu je ciljno črto sicer prečkal Avstralec Michael Matthews (Jayco-AlUla), a je bil zaradi nevarne vožnje v sprintu kaznovan s pribitkom osmih mest. 

Naporne dirke ni končal noben slovenski kolesar, odstopila sta namreč tudi Matevž Govekar (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco AlUla).  

Ženska Flandrija: še drugič odlični Italijanki

21. izvedbo ženske Dirke po Flandriji je dobila Italijanka Elisa Longo Borghini (Lidl – Trek), ki je bila v ciljnem sprintu močnejša od Poljakinje Katarzyne Niewiadome (Canyon/SRAM Racing) in Nizozemke Shirin Van Anrooij (Lidl – Trek). Za 32-letno italijansko šampionko je bila to druga zmaga na tej belgijski klasiki (najboljša je bila že leta 2015) in 42. profesionalna zmaga v karieri.

Šampionka Flandrije v letih 2022 in 2023, Belgijka Lotte Kopecky (Team SD Worx – Protime), je bila danes peta, pred njo je dirko končala še Nizozemka Marianne Vos (Team Visma | Lease a Bike). Slovenske barve je zastopala le Špela Kern (Cofidis Women Team), ki pa 163 kilometrov dolge preizkušnje s startom in ciljem v Oudenaardeju ni končala.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Flandriji, potek dirke:

Cilj: Mathieu van der Poel (Alpecin - Deceuninck) je zmagovalec 108. Dirke po Flandriji!

4 km do cilja – Časa zmanjkuje, Bettiol in Teuns vzdržujeta prednost pred neorganiziranimi zasledovalci, MVDP v ospredju že popušča in ohranja 1:18 prednosti pred italijansko-belgijsko dvojico.  

9 km do cilja – Zmaga je oddana, zanimiv pa utegne postati boj za drugo mesto, saj se Bettiolu in Teunsu približuje močna skupina z Naesnom, Sheffieldom, Matthewsom, Benootom, Mozzatom, Skujinšem, Wellensom, Hirschijem, Morgadom in Politttom

18 km do cilja – Van der Poel se še zadnjič vzpenja na klanec Kweremont, takoj za tem še na Petererg, nato pa ima po krajšem spustu ravnino do cilja. Pred zasledovalci ima 1:53 prednosti. 

24 km do cilja – Svetovni prvak z lanske cestne dirke v Glasgowu le še povečuje prednost, zdaj vozi 1:43 pred najbližjima zasledovalcema Albertom Bettiolom in Dylanom Teunsom. Za njima je raztresenih še nekaj skupinic izmučenih in premočenih kolesarjev, ki se bodo danes potencialno borili le še za preostali mesti na stopničkah.

30 km do cilja – Izjemni MVDP ima zdaj že 1:26 prednosti pred skupino zasledovalcev s Pedersenom, Jorgensonom, Rexom, Bettiolom, Garcio Cortino, Wellensom in Teunsom, pa že debeli dve minuti pred skupino z Matejem Mohoričem. 

37 km do cilja – Van der Poel povsem v Pogačarjevem slogu pridobiva prednost, zdaj ima še 50 sekund naskoka pred Jorgensenom in dobro minuti pred Pedersenom. Mohoričeva skupina vozi že dobro minuto in pol za vodilnim Nizozemcem.

42 km do ciljaMathieu van der Poel (Alpecin – Deceuninck) vozi sedem sekund pred Matteom Jorgensonom (Visma | Lease a Bike) in pol minute pred Madsom Pedersenom (Lidl – Trek). Danca lovi skupina z Rexom, Wellensom, Teunsom in Bettiolom, malce za to je skupina z Matejem Mohoričem (Bahrain Victorious).

44 km do cilja – Matjieu van der Poel je napadel in se odpeljal tekmecem, sledu mu je Matteo Jorgenson, v ozadju so morali kolesarji, tudi Mohorič, na najstrmejšem tlakovanem delu klanca celo sestopiti s koles. 

45 km do cilja – Kolesarji so se zagnali v klanec Koppenberg, vodilni Španec je imel težave s kolesom, ujela ga je skupina z Mohoričem, Van der Poelom, Rexom, Jorgensonon, Pedersenom, Wellensom, Polittom, Teunsom, Turnerjem, Naesnom, Pithijem, Skujinšem in Lazkanom.

49 km do cilja – Vodilni skupini so se pridružili še Matej Mohorič in nekaj kolesarjev, v vodstvo pa je skočil Španec Ivan Garcia Cortina (Movistar). 

54 km do cilja – Manjšo prednost ima zdaj skupina z Van der Poelom, Pedersenom, Laurencom Pithijem, Oierjem Lazkanom, Timom Wellensom in Dylanom Teunsom. Matej Mohorič je v zasledovalni skupini.

55 km do cilja – Na vzponu na Kwaremont sta v glavnini pospešila Van der Poel in Lazkano, Mohorič je nekaj časa še držal visok ritem, nato pa malce zaostal. Van der Poel je planil mimo Pedersena.  

60 km do cilja – Pedersen in Vermeersch vztrajata 25 sekund pred glavnino. Na čelu te so se pokazali tudi člani Mohoričevega Bahrain Victoriousa.

Mads Pedersen | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

70 km do cilja – Kolesarji so prevozili 200 kilometrov dirke, prednost vodilne dvojice je spet narasla na 25 sekund, tudi Vermeersch zdaj Pedersenu pomaga pri menjavah. Zanimivo pa je, da sta tudi na čelu glavnine kolesarja Alpecina. 

73 km do cilja – Pedersenov beg se počasi končuje, Vermeersch mu ne pomaga, saj pazi na kapetana Van der Poela, ki se z glavnino približuje čelu dirke. Vodilni dvojec ima še dobrih deset sekund naskoka. 

83 km do cilja – V glavnini je prišlo do novega padca, v katerega so bili vpleteni Stefan Küng, Alessandro Covi, Caes Bol, Brent Van Moer, Fabio ChristenPedersen in Vermeersch ostajata dobrih 20 sekund pred glavnino.

86 km do cilja – V vodstvo se je zdaj odpeljal Danec Mads Pedersen (Lidl - Trek), drži pa se ga Gianni Vermeersch (Alpecin - Deceuninck). 

87 km do cilja – Iz glavnine se je izstrelil še Mathieu van der Poel in se pridružil voduilni skupini, Matej Mohorič je ostal v glavnini. Dež je vse močnejši. 

90 km do cilja – V ospredju se je izoblikovala močna skupina, v kateri so  Gianni Vermeersch, Laurenz Rex, Tim Merlier, Bert Van Lerbreghe, Tiesj Benoot, Dylan Van Baarle, Oliver Naesen, Damien Touze, Ben Turner, Mads Pedersen, Luke Durbridge, Nils Politt, Lionel Taminiaux in Brent Van Moer. Štirinajsterica ima kakšnih 20 sekund prednosti pred glavnino, na čelu katere se z lovom trudijo Van der Poelovi kolegi iz Alpecin – Deceunincka.

95 km do cilja – Glavnini se je odlepila večja skupina, v kateri so Gianni Vermeersch, Tiesj Benoot, Dylan Van Baarle, Oliver Naesen, Ben Turner, Mads Pedersen, Nils Politt in Brent Van Moer. Ima kakšnih deset sekund prednosti pred skupino z Van der Poelom, Mohoričem, Jorgensenom in preostalimi favoriti, medtem ko bo vodila osmerica vsak čas ujeta.

Dirka po Flandriji 2024 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

97 km do cilja – Visma | Lease a Bike je poskrbela za hudo selekcijo, glavnina se je močno skrčila, za kratek čas sta favoritom pobegnila Tiesj Benoot in Tim van Dijke. Ko so ju tekmeci ujeli, je skočil še francoski zvezdnik Julian Alaphilippe (Soudal - Quick Step). Vodilna osmerica ima zdaj le še pol minute prednosti. Matej Mohorič vozi v razredčeni glavnini. 

100 km do cilja – Začelo je deževati, mokra cesta, predvsem na tlakovanih odsekih, bo še bolj otežila dirko, na čelo glavnine so se postavili člani Visme | Lease a Bika ter Lidl - Treka, prednost vodilne osmerice je padla na 1:30. Dirkanje je nervozno, na vsakem ovinku, vsaki zožitvi je možnost padcev.

112 km do cilja – Glavnina je hitro ujela Abrahamsna in Laurenca, nato je napadel Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), za njim se je odpeljal Soren Kragh Andersen (Alpecin – Deceuninck) in za seboj potegnil preostale kolesarje v glavnini. Nadzor sta prevzeli ekipi Alpecin – Deceuninc in Visma | Lease a Bike, pokazal se je tudi Mads Pedersen (Lidl -Trek). Prednost vodilne osmerice je padla na 1:40.

114 km do cilja – Prednost vodilne osmerice je padla na 2:30, iz glavnine pa sta se izstrelila še Francoz Axel Laurence (Alpecin – Deceuninck) in Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility). Napad je sprožil Norvežan, Francoz, moštveni kolega Mathieua van der Poela je šel za njim. Van der Poel danes v glavnini pazi predvsem na Mattea Jorgensona (Visma | Lease a Bike).

116 km do cilja – Padci v glavnini se kar vrstijo, na tleh so se znašli Victor Vercouillie (Team Flanders - Baloise), Amund Grøndahl Jansen (Team Jayco AlUla) in Luca  De Meester (Bingoal WB). Vsi nadaljujejo, malce pred tem pa je odstopil Kanadčan Guillaume Boivin (Israel – Premier Tech), ki je bil udeležen v padcu 128 kilometrov pred ciljem.

120 km do cilja – Vodilna osmerica ima še 3:03 prednosti pred zasledovalci, klanci si zdaj sledijo eden za drugim.

128 km do cilja – Prišlo je še do enega padca v glavnini, na tleh so se tokrat znašli Ben Swift, Nico Denz, Floris de Tier, Riley Sheehan, Guillaume Boivin, William Blume Levy … Tudi ti vsi nadaljujejo z dirko. Po jeznih gestikulacijah Nemca Denza (BORA – hansgrohe) bi bil tokrat lahko za padec kriv nepreviden gledalec ob progi.

Dirka po Flandriji 2024 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

133 km do cilja – kolesarji se ob izjemnem vzdušju vzpenjajo na Oude Kwaremnont. Medtem so kolesarji v glavnini navili ritem, kar je tik pred začetkom vzpona terjalo tudi prvi padec. V tem je bil na žalost udeležen tudi Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), a deluje, da jo je, tako kot ostali, odnesel brez posledic in nadaljuje z vožnjo. Poleg Mohoriča so bili med drugim v padec vpleteni še Cyrus Monk (Q36.5 Pro Cycling Team), Georg Zimmermann (Intermarché - Wanty) in Dylan Teuns (Israel - Premier Tech).

140 km do cilja – kolesarje samo še 5 km loči od prvega vzpona na Oude Kwaremnont na 136. kilometru dirke. Po tem si bodo na gosto sledili kratki, a strmi vzponi eden za drugim. Prednost ubežne skupine je medtem že več kot štiri minute.

160 km do cilja – Za kolesarji je prvi del trase po tlakovcih. Čez 25 km prihaja prvi vzpon na Oude Kwaremont. Prednost vodilne osmerice še vedno znaša slabe štiri minute.

Dirka po Flandriji 2024 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

180 km do cilja – kolesarje le še 12 kilometrov loči od prvega sektorja na tlakovcih – Lippenhovestraat. V begu je še vedno osmerica kolesarjev, v glavnini ritem narekuje ekipa Mathieuja van der Poela Alpecin-Deceuninck. Zaostanek glavnine znaša slabe štiri minute.

210 km do cilja – prednost ubežne osmerice znaša že več kot štiri minute. V glavnini ritem narekujejo kolesarji ekipe Alpecin-Deceuninck.

Kolesarji v ubežni skupini. | Foto: Guliverimage Kolesarji v ubežni skupini. Foto: Guliverimage

220 km do cilja – ubežna skupina osmih kolesarjev (Luke Durbridge, Elmar Reinders, David Dekker, Bert Van Lerberghe, Jelle Vermoote, Lionel Taminaux, Stanislaw Aniolkowski in Damien Touze) ima pred glavnino že več kot tri minute prednosti.

240 km do cilja – osmerica v begu ima dobrih 20 sekund prednosti pred zasledovalci. V glavnini se je ubežnikom skušalo pridružiti še nekaj kolesarjev, a neuspešno.

260 km do cilja – V osredju se je izoblikovala ubežna skupina osmih kolesarjev, ki ima približno 20 sekund prednosti pred glavnino. V njej so Luke Durbridge, Elmar Reinders, David Dekker, Bert Van Lerberghe, Jelle Vermoote, Lionel Taminaux, Stanislaw Aniolkowski in Damien Touze.

269 km do cilja – Takoj na začetku je nekaj kolesarjev že poskušalo s pobegi, med njimi tudi Luke Durbridge, Dmitriy Gruzdev in Frank van den Broek, a je glavnina zaenkrat vse poskuse hitro zatrla.

Dylan Van Baarle je imel le nekaj minut po začetku težave s predrto zračnico. | Foto: Guliverimage Dylan Van Baarle je imel le nekaj minut po začetku težave s predrto zračnico. Foto: Guliverimage

Ob tem sta imela dva kolesarja tudi že težave s predrto zračnico, med drugim tudi Dylan van Baarle (Visma | Lease a Bike).

270,8 km do cilja: Že 108. izvedba klasike v Flandriji se je ob 10.00 začela v Antwerpnu.

Mads Pedersen
Sportal "To je prekleto težka dirka, pa ne le zato, ker sem malo obtolčen"

Napoved dirke:

V prvih 130 kilometrih dirke ne gre pričakovati kakšnega pretresljivega dogajanja, zato pa se bo dirka razvnela v drugi polovici, ko pridejo na vrsto klanci. Prvi bo Oude Kwaremnont na 136. kilometru dirke. Po tem si na gosto sledijo kratki, a strmi vzponi eden za drugim, na številnih dirko otežijo še tlakovci.

Glavnina se bo zagotovo močno razredčila na kombinaciji vzponov Kwaremont, Koppenberg in Paterberg, ki si sledijo 54, 51 in 45 kilometrov do cilja. Tam bi lahko prišlo tudi do kakšnega, morda že odločilnega napada.

Matej Mohorič | Foto: Guliverimage Matej Mohorič Foto: Guliverimage

Nato sledi serija klancev Steenbeekdries (39 km do cilja), Taaienberg (37 km) in Oude Kruisberg (28 km), pa dobih 16 km do cilja še enkrat Oude Kwearemont in 13 kilometrov pred ciljem še enkrat Paterberg, kratek, a strm klanec, ki bo po dobrih petih urah in pol dirkanja poskrbel še za zadnjo selekcijo. Po kratkem spustu s Paterberga sledi še napornih 12 ravninskih kilometrov do cilja v Oudenaardeju, kjer bo okronan nov kralj flandrijske klasike.

V cilju kolesarje pričakujejo okoli 16.30.

Mathieu van der Poel | Foto: Guliverimage Mathieu van der Poel Foto: Guliverimage

Prvi favorit za zmago je Nizozemec Mathieu van der Poel, ki je Dirko po Flandriji (Ronde van Vlaanderen) dobil že v letih 2020 in 2022. Manjkata dva njegova velika tekmeca, Belgijca Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) in Jasper Stuyven (Lidl – Trek), ki sta jo grdo skupila v sredo pri padcu na Dirki čez Flandrijo (Dwars door Vlaanderen). Tam so padli tudi Mads Pedersen (Lidl – Trek), Biniam Girmay (Intermarche – Wanty) in Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike). Prva dva bosta stisnila zobe in nastopila, a nista v optimalnem stanju, Idrijčana pa zaradi prehudih bolečin ne bo na startu.

Slovenci pa bomo lahko navijali za Mateja Mohoriča, ki mu bo v ekipi Bahrain Victoriousa pomagal tudi Matevž Govekar. Tretji Slovenec na startu Luka Mezgec bo pri avstralski Jayco AlUli pomočnik kapetanu Michaelu Matthewsu.  

Zmago Van der Poela utegnejo ogroziti Matteo Jorgenson, Tim Wellens, Stefan Küng, Laurence Pithie, Jonathan Milan, Toms Skujinš …  

Preberite še:

Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik izpušča Dirko po Flandriji: Bolečine so prehude
Ne spreglejte