Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2023,
18.00

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Mitja Šivic slovenska hokejska reprezentanca Rok Macuh Edo Terglav

Četrtek, 2. 11. 2023, 18.00

5 mesecev

novembrske akcije hokejskih reprezentanc

Teden za spoznavanje in gradnjo mozaika prihodnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Edo Terglav | Novi selektor članske hokejske reprezentance bo prihodnji teden spoznaval predvsem hokejiste, ki igrajo v domačih klubih. 19 od 24 povabljenih igra doma, pet je legionarjev. | Foto Guliverimage

Novi selektor članske hokejske reprezentance bo prihodnji teden spoznaval predvsem hokejiste, ki igrajo v domačih klubih. 19 od 24 povabljenih igra doma, pet je legionarjev.

Foto: Guliverimage

Prihodnji teden bo v znamenju hokejskih reprezentanc, ki se odpravljajo na pripravljalne turnirje. Ti bodo novim trenerskim štabom služili za spoznavanje varovancev. Selektor članske reprezentance Edo Terglav bo spoznaval predvsem hokejiste, ki branijo barve slovenskih klubov, peterica povabljenih pa je legionarjev.

Edo Terglav
Sportal Novi selektor izbral rise za turnir v Budimpešti

Slovenska moška članska izbrana vrsta bo reprezentančno sezono 2023/24 začela z novembrskim zborom, v okviru katerega se bo udeležila mednarodnega turnirja v Budimpešti. Pomlajeni risi se bodo pod vodstvom novega selektorja Eda Terglava na tridnevnih pripravah zbrali prihodnji ponedeljek na Bledu, nato pa bodo odpotovali v madžarsko prestolnico, kjer se bodo med 9. in 11. novembrom pomerili z Italijo, Ukrajino in Madžarsko.

"Zame bo zelo pomemben prvi, novembrski zbor, da spoznam ljudi, s katerimi bom delal. Veliko bo novih igralcev, ki jih še ne poznam. Povabili bomo igralce, ki še niso bili v reprezentanci, in nekaj tistih, ki določene izkušnje že imajo. Pomembno je, da damo tem fantom priložnost, saj bodo nekateri že na naslednjem prvenstvu, drugi pa čez leto, dve zraven na prvenstvu. Te tekme bodo zanje dober test," je ob prevzemu vloge pred tedni dejal Terglav, ki mu bosta kot pomočnika pomagala Mitja Šivic in Mitja Robar. Šivic bo opravljal tudi vlogo selektorja reprezentance U20 in bo s tem vezni člen med dvajseterico in člani.

Slovenci se bodo v ponedeljek zbrali na Bledu, med četrtkom in soboto pa se bodo v Budimpešti merili z Madžari, Italijani in Ukrajinci. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Slovenci se bodo v ponedeljek zbrali na Bledu, med četrtkom in soboto pa se bodo v Budimpešti merili z Madžari, Italijani in Ukrajinci. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Terglav, ki se bo moral s trenerskim štabom spopasti s pomlajevanjem reprezentance, bo na novembrskem zboru spoznaval predvsem hokejiste slovenskih klubov, predvsem Olimpije in Jesenic, pa tudi Celja.

HZS novinarska konferenca hokejska reprezentanca Dejan Kontrec
Sportal "Naredili bomo vse, da zadržimo neko raven reprezentančnega hokeja. Bo pa težko."

19 od 24 prvotno vabljenih hokejistov igra v domovini. Od legionarjev je med vabljenimi branilci 20-letni Bine Mašič, ki je sodeloval na zadnjem članskem svetovnem prvenstvu elite, sicer pa igra na Finskem. V tej sezoni je za njim šest tekem elitne članske Liige za Vassan Sport, nazadnje pa je kot posojeni hokejist igral v drugi finski članski ligi Mestis. Tudi med napadalci je hokejist, ki igra na Finskem. Priložnost za dokazovanje je dobil Matic Török, ki s klubom KooKoo tekmuje med člansko elito. Tu sta še Luka Maver in Blaž Tomaževič, ki si kruh služita v Avstriji, v IceHL.

Nov obraz med napadalci je Rok Macuh, ki že slabo desetletje igra na Češkem. 26-letnik je zadnje sezone večinoma preživel v drugi češki članski ligi, v tej sezoni pa blesti v dresu Olomouca v najkakovostnejši češki Extraligi.

Uspešno izveden kazenski strel Macuha za sredino zmago v Extraligi:

V sredo je na gostovanju pri tekmecu Karlovy Vary najprej zadel za izenačenje na 4:4, nato pa v osmi seriji izvajanja kazenskih strelov zadel za zmago.

Po 16 obračunih je s petimi goli in sedmimi asistencami prvi strelec in podajalec svoje ekipe. Macuh je bil na uradnih tekmah zadnjič član reprezentance do 20 let (2016/17).

slovenska hokejska reprezentanca : Italija, pripravljalna tekma
Sportal Slovenski hokejisti imajo nov trenerski štab, Kopitarja nasledil Terglav #video

Povabljeni igralci:

Vratarja (2): Žan Us (HDD Acroni Jesenice), Luka Kolin (HK SŽ Olimpija)

Branilci (8): Aljoša Crnović, Kristjan Čepon, Jan Čosić, Nejc Stojan (vsi HK SŽ Olimpija), Mark Čepon, Nik Širovnik (oba HK RST Pellet Celje), Žiga Urukalo (HDD Acroni Jesenice) in Bine Mašič (Vassan Sport - Finska)

Napadalci (14): Jaka Šturm, Rok Kapel, Žiga Mehle, Jure Povše, Nik Simšič, Jaka Sodja, Marcel Mahkovec (vsi HK SŽ Olimpija), Martin Bohinc, Žan Jezovšek, Erik Svetina (vsi HDD Acroni Jesenice), Rok Macuh (HC Olomuc – Češka), Luka Maver (Pioneers Vorarlberg – Avstrija), Blaž Tomaževič (Villacher VSV – Avstrija) in Matic Török (Koo Koo – Finska)
Selektor: Edo Terglav, pomočnika selektorja: Mitja Šivic, Mitja Robar, trener vratarjev: Klemen Mohorič.

* Seznam igralcev se do začetka reprezentančnega zbora zaradi morebitnih poškodb, bolezni ali klubskih obveznosti lahko še spremeni.

Vezni člen med člansko reprezentanco in U20 Mitja Šivic bo mlade upe novembra vodil na turnirju v Szekesfehervarju, decembra pa na domačem svetovnem prvenstvu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Vezni člen med člansko reprezentanco in U20 Mitja Šivic bo mlade upe novembra vodil na turnirju v Szekesfehervarju, decembra pa na domačem svetovnem prvenstvu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Polovica U20 igra v tujini

Terglav na Madžarskem ne bo mogel računati na pomoč Šivica, saj bo ta takrat na delu z reprezentanco do 20 let, ki jo od 9. do 11. novembra v Szekesfehervarju čaka turnir štirih narodov, kjer se bo merila s Francijo, Italijo in Madžarsko

Polovica od skoraj 30 vabljenih mladih upov igra v domačih klubih, kar polovica pa v tujini. Vse od Švedske, Finske, Švice, Madžarske, Avstrije ... Večina v mlajših selekcijah (U20, U18), kjer nekateri igrajo vidnejše vloge, nekateri pa so priložnost letos dobili tudi med člani, tako je bil Filip Sitar z Malmö Redhawks del šestih tekem v švedski članski elitni SHL, Nace Langus pa elito okusil z Oskarshamnom.

Šivičeve varovance že prihodnji mesec čaka vrhunec sezone, domače svetovno prvenstvo divizije I-B, na katerem se bodo med 11. in 17. decembrom na Bledu pomerili z Estonijo, Italijo, Hrvaško, Poljsko in Ukrajino. 18-letni napadalec Mark Sever uspešno zastopa barve selekcije U20 švicarskega Klotna. | Foto: Guliverimage 18-letni napadalec Mark Sever uspešno zastopa barve selekcije U20 švicarskega Klotna. Foto: Guliverimage

Povabljeni igralci:

Vratarji (4): Mark Babnik, Jon Dukarič (oba HK Slavija Junior), Bor Glavič (HDD Jesenice), Lan Kavčič (HK Olimpija);
Branilci (10): Rožle Bohinc, Matevž Seršen, Maj Turšič Sečkar (vsi HDD Jesenice), Rok Frešer (HDK Maribor), Tian Hebar (HK Olimpija), Luka Kuhar (HK Triglav Kranj), Bruno Kuret (HK RST Pellet Celje), Ožbej Rep (Södertälje SK J20/Södertälje SK - Švedska), Ožbe Šlibar (KAC Future Team - Avstrija), Aljaž Zupančič (KooKoo U18 - Finska);
Napadalci (15): Miha Beričič (HK Olimpija), Maj Crnkić (Brynäs IF J20 - Švedska), Tian Friš Lorber (Pirati Chomutov U20 - Češka), Lovro Kumanovič, Tjaš Lesničar, Žan Špari Leben (vsi HDD Jesenice), Nace Langus (IK Oskarskhamn/IK Oskarshamn J20 - Švedska), Tarik Mahmutović (Rögle BK J20 - Švedska), Jakob Pečnik, Gal Sodja Zalokar (oba HK RST-Pellet Celje), Matic Perčič (Kiekko Espoo U18 - Finska), Nik Christian Petrovič (Zug U20 - Švica), Mark Sever (EHC Kloten U20 - Švica), Filip Sitar (Malmö Redhawks/Malmö Redhawks J20), Anže Žeželj (Fehervar Hockey Academy - Madžarska).
Selektor: Mitja Šivic.

* Seznam igralcev se do začetka reprezentančnega zbora zaradi morebitnih poškodb, bolezni ali klubskih obveznosti lahko še spremeni.

Risi, hokejska reprezentanca Slovenije
Sportal Zdaj je znano, kako se lahko risi uvrstijo na OI 2026

Novi selektor reprezentance do 18 let Sabahudin Kovačević se bo novembra z varovanci predstavil doma. Na Bledu se bodo merili z ekipami Avstrije, Madžarske in Italije. Pomočnik je Rok Pajič, trener vratarjev pa Jure Verlič.

Najmlajše rise U-15 in U-16 bo v novi sezoni vodil trenerski štab na čelu z Robertom Pesjakom, pomočnikoma Tadejem Burazinom in Luko Pogačnikom ter trenerjem vratarjev Grego Kavčičem. Mladi risi U-16 se bodo prihodnji teden v italijanskem Fondu udeležili turnirja štirih držav: Avstrije, Italije, Madžarske in Slovenije. 

 

Ne spreglejte